Glazba

Preminuo Mr. Chi Pig, frontmen sastava SNFU

Izvor: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

U 57. godini života jučer, 16. srpnja, preminuo je Ken Chinn, poznatiji kao Mr. Chi Pig, osnivač i frontmen kanadskog hardcore punk sastava SNFU.

Kendall Stephen “Ken” Chinn rođen je 19. listopada 1962. godine u Edmontonu gdje je proveo djetinjstvo i upoznao braću Marca i Brenta Belke s kojima je 1981. godine osnovao rock sastav Live Sex Shows. Spomenuti sastav se brzo raspao, a Chinn i braća su uz nove članove, basista Evan C. Jonesa i bubnjara Warrena Bidlocka, formirali Society’s No F***ing Use (SNFU).

Svoj debitantski album, SNFU je izdao 1985. godine pod nazivom „…And No One Else Wanted to Play”, a iduće godine uslijedio je i drugi album „If You Swear You’ll Catch No Fish”. Osim spomenuta dva izdanja, bend je objavio još jedan album „Better Than a Stick in the Eye” nakon čega je došlo do razilaženja dotadašnjih članova.

Foto: Roberto Pavić/Facebook.com

Ken Chinn se potom preselio u Vancouver, a SNFU je prošao kroz reorganizaciju. Tako je 1991. godine objavljen album „The Last of the Big Time Suspenders” i najavljena je velika turneja koja se kasnije pokazala kao izrazito uspješna. Tijekom devedesetih su objavili još par izdanja pod izdavačkom kućom Epitaph Records s kojom su surađivali do isteka ugovora 1997. godine. Zbog nesuglasica i nezadovoljstva, bend se raspao 2005. godine.

Povratak na scenu nastupio je dvije godine kasnije uslijed planova za koncertnu obljetnicu osnutka sastava SNFU. Posljednji studijski album „Never Trouble Trouble Until Trouble Troubles You” objavili su 2013. godine, a live izdanje „…And Yet, Another Pair of Lost Suspenders” prošle godine.

O radu benda kao i životu njihovog frontmena objavljene su razne i knjige i filmovi među kojima se ističu djelo Chrisa Waltersa SNFU: What No One Else Wanted to Say” i dokumentarac „Open Your Mouth And Say… Mr. Chi Pig” redatelja Seana Patricka Shaula. Potonji progovara o Ken Chinnu i njegovoj borbom s ovisnošću o drogama i mentalnim problemima.

Chinn i njegovo stvaralaštvo ostavili su neizbrisiv trag na punk scenu i glazbenike u cijelom svijetu, a pogotovo na domaću punk scenu. Sjećamo se energičnih gostovanja u Zagrebu i tužni pozdravljamo nezamjenjivog velikana punka.

Be social

Komentari