Film

Preminuo svestrani umjetnik Ivan Ladislav Galeta

foto: facebook.com/ivanladislav.galeta
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: facebook.com/ivanladislav.galeta
foto: facebook.com/ivanladislav.galeta

Prije nekoliko sati hrvatska filmska i likovna scena ostale su bez jednog od svojih najistaknutijih i u svijetu najpriznatijih umjetnika. Ivan Ladislav Galeta (1947. – 2014.), filmski autor, likovni i multimedijski umjetnik te jedan od pionira hrvatskoga videa preminuo je u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti u 67. godini života.

Galeta je rođen Vinkovcima, 9. svibnja 1947. godine. Od 1980. povremeni je gost predavač na nekoliko europskih sveučilišta, a svoj rad predstavlja u obliku predavačkih performansa u galerijama i muzejima. Osnovao je i vodio umjetničko kino Filmoteke 16. Od 1993. stručni je suradnik za medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a predavač od 1997. do umirovljenja u statusu redovnog profesora. Inicijator je uvođenja studija novih medija te studija animiranog filma i novih medija na istoj Akademiji. Filmove snima od 1968. godine, a videoradove od 1975. godine. Od 1973. izlaže objekte-instalacije, fotografije-instalacije, prezentacije proširenog filma, video i televizijska djela, tekstove, zvučne instalacije, ambijentalne intervencije, ekološke projekte i akcije.

Jednako istaknut u svim stvaralačkim domenama, sveprisutan u javnom životu kao umjetnik, pedagog te pokretač mnogih javnih inicijativa, projekata i institucija, Galeta je ostavio hrvatskoj kinematografiji niz vrhunskih ostvarenja u području eksperimentalnog filma (Water Pulu 1869 1896 iz 1988., Dva vremena u jednom prostoru, 1976, PiRâMídas 1972–1984, 1984.) kao i konceptualna likovna djela koja se nalaze u privatnim zbirkama, fundusima uglednih svjetskih muzeja i arhivima filmskih festivala. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja, među ostalima i visoko odličje Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres Ministarstva kulture i komunikacije Republike Francuske 2004. te najvišu državnu nagraduVladimir Nazor za životno djelo u području likovne umjetnosti.

Be social

Komentari