Vizart

Projekt Ilica: Reinvencija vrijednosti lokacije, zajednice i umjetnosti

Foto: Press/ Marina Paulenka
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jučer je u prostoru nekadašnje tvornice zatvarača MEGA, na adresi Ilica 69 u Zagrebu, na konferenciji za medije predstavljen je Projekt Ilica i njegov prvi program – festival Readymade Ilica. Članovi organizacije Projekta Ilica – Ivana Nikolić (predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija –HKKKKI), Aleksandar Battista Ilić (dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu) i Maja Kolar (predstavnica dizajnerskog kolektiva OAZA) – te Sanja Cvetko Jerković (pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba ) na konferenciji su predstavili ovaj višegodišnji projekt čiji je glavni cilj revitalizacija mikrolokacija Ilice kroz sinergiju kulture i kreativnih industrija, kao i program festivala Readymade Ilica koji će se prvi put održati od 5. svibnja do 12. svibnja 2017. na pet lokacija na Ilici.

Govornici su Projekt Ilica opisali kao multidisciplinaran projekt čiji je cilj osmisliti nove modele upotrebne uloge trenutno zapuštenih i nekorištenih prostora u Ilici, kao i iznova osmisliti ulogu glavne gradske ulice, očuvati njezine proizvodne obrte te sačuvati, ali i otvoriti nove kulturne sadržaje jer, unatoč zapuštenoj urbanoj infrastrukturi, Ilica je simbolički i prepoznatljiv topos Zagreba. Ukoliko niste znali, Ilica je jedna od najdužih i najstarijih ulica u Zagrebu i broji više od 500 adresa. Potez od Frankopanske ulice preko Britanskog trga sve do Trga Franje Tuđmana stavljen je u fokus prve faze istraživanja Ilice. Festival će, kao višedimenzionalno multidisciplinarno događanje, kroz kulturne sadržaje, šetnje, interakcije, edukativne radionice, predavanja, prezentacije te podruštvljenu kulturu blisku lokalnoj afirmirati u zajednici novo vrijeme bogatog Iličkog kulturnog života koristeći inovativne alate, nove tehnologije i komunikacijske materijale.

Foto: Press/ Marina Paulenka

Ivana Nikolić, predsjednica HKKKKI-a, istaknula je: „Projekt Ilica bavi se reinvencijom vrijednosti lokacije, zajednice, umjetnosti, s kojima se razvija svijest o tome kako niti jedan segment društva ne može biti zatvoren i samodostatan. Promišljanje samih sebe kroz prostorno i vremensko kretanje zajednice, te suočavanje s kritikom i promjenom dovodi do poboljšanja kvalitete života. Projekt Ilica kroz sinergijske akcije sa stanovnicima Ilice i dionicima kreativnih i kulturnih industrija započet će kritičko i konstruktivno promišljanje soft modela regeneracije ove mikrolokacije.“

Prvim predstavljanjem projekta koji će se razvijati narednih pet godina, festival Readymade Ilica na pet lokacija svojim će akcijama i intervencijama ukazati na važnost participativnog i kolaborativnog rada, kako umjetničkih, tako i drugih oblika, te ekonomiju razmjene, solidarnosti i inkluzije. S obzirom na to da je program festivala jasno usmjeren na revitalizaciju same ulice, kao i praznih prostora u njoj, aktiviranjem kreativne i kulturne industrije ukazat će se na aktivnu ulogu kulture u oblikovanju života i izgradnje identiteta lokalne zajednice.

Festival se službeno otvara u petak, 5. svibnja s početkom 19 sati izložbom Nastalo u Ilici dizajnerskog kolektiva OAZA.

Program projekta Readymade Ilica organiziran je uz organizacijsku i financijsku podršku Grada Zagreba, Ministarstva državne imovine RH, Ministarstva turizma RH, HEP-a, Hrvatske pošte i Francuskog instituta u Zagrebu te 24 SATA.

Be social

Komentari