Izvedbene umjetnosti

Danas počinje 17. Queer Zagreb sezona: Od povijesti homoseksualnosti u Hrvatskoj do Woodstocka

Foto: thisisadominoproject.org
Vrijeme čitanja: 2 minute

U petak, 17. svibnja na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), otvara se 17. izdanje Queer Zagreb sezone. Zagrebačka će publika od 17. do 24. svibnja imati priliku pogledati bogati kulturni program obilježen estetikom čežnji i snova. U osam festivalskih dana bit će predstavljeno niz predstava, radionica, predavanja, izložbi i jedan koncert.

Festival će u petak na sceni ZPC-a otvoriti Joshua Monten, perspektivni američki koreograf s adresom u Švicarskoj koji prenosi iskustva različitih identiteta u ples, te u subotu u podne na Trgu Republike Hrvatske Otkrivanje klitorisa, cvjetne instalacije Maje Subotić Šušak i Ive Peručić u javnom prostoru. Festival donosi cijelu seriju programa posvećenih dizanju vidljivosti potpune anatomije klitorisa te će se tijekom Queer Zagreba održati niz radionica na kojima će polaznici izrađivati 3D modele klitorisa, vesti klitorise s feminističkim citatima, čitati i raspravljati o svemu što se klitorisa tiče i dotiče.

Izvedbeni program festivala tradicionalno je najbogatiji pa ćemo tako gledati kazališni happening “Usmeni spomenik” o povijesti homoseksualnosti u Hrvatskoj nagrađivanih autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić, čija je premijerna izvedba u formi turističke šetnje gradom održana u prosincu 2018. godine. Ponovno dolazi i dugogodišnji prijatelj festivala, uvaženi njemački autor Raimund Hoghe s novom predstavom “Canzone per Ornella” koja je premijerno igrala na festivalu u Avignonu, a nastavak je njegovih posveta plesačima s kojima surađuje, u ovom slučaju radi se o njegovoj dugogodišnjoj suradnici Ornelli Balestri.

Stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti postat će pak mizanscena performasna “Monamipierrotmonami” talijanskog umjetnika Jacopa Milianija, poslije kojeg slijedi predavanje talijanske kustosice Adriane Rispoli o važnosti vremena u suvremenoj umjetnosti i performansu. U goste dolazi i nova produkcija slovenskog kolektiva Via Negativa, performans *dravo *arijo provokativnog umjetnika Roka Kravanje.

Foto: thisisadominoproject.org

Ekipa koja stoji iza Queer Zagreb sezone nije zaboravila ni da je od Woodstocka prošlo 50 godina i da okrugle godine služe za pravljenje i gutanje veselih i tamnih okruglica osjećanja i sjete. Zajedno s Eurokazom i MSU-om organiziraju spektakularni glazbeni happening s neponovljivom Zdenkom Kovačiček i Greenhouse Blues Bandom te gostima iznenađenja.

Pred sam kraj festivala Domino ima čast otvoriti izložbu Shunga – erotika i snovi Edo perioda u Meštovićevom paviljonu HDLU-a, a bit će to prvo predstavljanje shungi u ovom dijelu Europe. Na izložbi će se izložiti 100-ak drvoreza iz perioda Edo, uključujući i velika imena poput Hokusaija i Utamara, a posebno predavanje o važnosti i utjecaju tih „proljetnih slika“ održat će kustos British Muzeja Stuart Frost.

Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme!

Dominovi festivalski programi dio su inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju na mail udrugadomino.marketing@gmail.com, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.

Be social

Komentari