Glazba

Radio Student velikim koncertom u Močvari slavi 20. rođendan

Foto: FB Event
Vrijeme čitanja: 3 minute

Rođendanski koncert Radio Studenta koji će se 26. studenog održati u zagrebačkom klubu Močvara početak je velike rođendanske proslave koja će trajati sve do ljeta i uključivati brojne izložbe, crowdfunding kampanju, koncerte, tribine i izdavaštvo.

Radio Student prva je neprofitna studentska radijska postaja u Hrvatskoj, a za nepuna dva tjedna proslavit će okrugli 20. rođendan. Projekt koji je započeo kao radionica namijenjena praktičnoj izobrazbi studenata novinarstva tijekom godina rada razvio se u radijsku postaju koja osigurava medijsku platformu temama koje nisu dovoljno zastupljene u programima većine radija, a promiču vrijednosti poput ljudskih prava, tolerancije, nenasilja, ravnopravnosti, ekologije i brojnih drugih. Urednici i novinari Radio Studenta usko surađuju s brojnim organizacijama civilnog društva, kulturnim, sportskim i znanstvenim organizacijama na zajedničkoj realizaciji brojnih emisija i sadržaja.

Na proizvodnji i realizaciji gotovo šezdeset glazbenih i govornih emisija u kojima sudjeluje gotovo stotinu pedeset suradnika, a rad na Radio Studentu, premda volonterski, omogućio im je potrebna znanja i iskustvo nakon kojeg su mnogi pronašli svoje prvo zaposlenje u medijima. Prošle godine samostalno su proizvedene i emitirane 3323 radijske emisije. Emisije Studomat i Homo Politicus dobitnice su Posebne rektorove nagrade, a sam Radio Student dobitnik je nagrade za Najbolji audio image.

radio studentUz edukaciju budućih radijskih novinara koju sustavno provodi programom RADIOnica i uskom povezanošću sa kolegijem Radio Fakulteta političkih znanosti, važna distinkcija spram ostalih radijskih postaja je društveno angažirano programsko usmjerenje i poticanje medijske pismenosti. Radio Student dio je HearMe mreže studenskih radio postaja iz regije, Europske studenske mreže radio postaja Euranet i član Mreže mladih Hrvatske. Proizvodnja sadržaja od javnog interesa dio je cjelokupnog identiteta i svojevrsna misija Radio Studenta, čime se uvelike razlikuje od komercijalnih radio postaja u Hrvatskoj, a zajedno s brojnim drugim neprofitnim medijima Radio Student dio je Mreže emancipacije E-net.

Svjetonazorski i programski imidž Radio Studenta najbolje opisuje službeni moto: „radio koji nije za svakoga“. Radio Student poznat je po specifičnom glazbenom odabiru urednika koji se u svom radu vode kriterijem kvalitete umjesto trenda, a emisije poput Zvučnog zida i Iskopčanog petka osigurale su Radio Studentu kultnu reputaciju kod slušatelja. Urednici Zvučnog zida svakodnevno slušateljima predstavljaju recentnu kvalitetnu glazbu koju se ne može čuti ni na jednoj drugoj radio postaji, a tjedna glazbena emisija Iskopčani petak u studiju je ugostila brojne izvođače koji nastupaju uživo u programu.

Osim programom, Radio Student se ističe kontinuiranim uvođenjem tehničkih inovacija. Tako je Radio Student prvi u Hrvatskoj još 2004. godine uveo streaming koristeći AAC/AAC+ format, te time bitno povećao kvalitetu zvuka za naše on-line slušatelje. Radio Student bio je prvi radio u Hrvatskoj i među prvima u svijetu koji se mogao slušati na tadašnjim ‘pametnim’ telefonima. Režija je unaprijeđena s audio-over-IP miksetom 2011. godine kako bi studenti bili pripremljeni za korištenje budućih tehnologija. Danas, šest godina kasnije, audio-over-IP standard je ne samo u radijskom nego i u televizijskom svijetu. Ukupno 15 godina Radio Student emitira i video stream iz režije i studija u čemu je pionir ispred puno većih radio stanica poput Hrvatskog radija, kao i svih komercijalnih radio stanica. Unatrag dvije godine sve realizirane emisije dostupne su kao podcasti za slušanje na zahtjev putem naše web stranice Radio Studenta čime je završen proces organiziranja Radio Studenta kao multimedijske platforme.

U subotu, 26. studenog u 20h u klubu Močvara počinje rođendansko slavlje u trajanju od nekoliko mjeseci, a na rođendanskom koncetru u Močvari nastupit će bendovi Biciklić, Porto Morto, Chui i ESC Life, uz Radio Student DJ-eve Ivana Krželja, Bojana Bojkova i Shdw Kd.

Be social

Komentari