Film

Retrospektiva kanadskog ‘wunderkinda’ Xaviera Dolana u kinu Tuškanac

dolan xavier
Foto: press Kino Tuškanac
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Od srijede, 30. siječnja do subote, 02. veljače kino Tuškanac prikazuje retrospektivu mladog, darovitog i veoma plodnog kanadskog redatelja Xaviera Dolana. U sklopu programa pod nazivom ‘Portreti: Filmski ‘wunderkind’ Xavier Dolan’ bit će prikazano ukupno 6 redateljevih filmova.

Program započinje u srijedu, 30. siječnja u 19 sati projekcijom izvrsne psihološke egzistencijalne drame Mama (2014), petim dugometražnim redateljevim projektom, po sudu mnogih i njegovim najuspjelijim filmom, koji je na festivalu u Cannesu zasluženu ovjenčan Nagradom žirija.

U četvrtak je na rasporedu drugi redateljev film, Izmišljene ljubavi (2010), osjetno smirenija i zrelija romantična drama u odnosu na redateljev prvijenac, a iste večeri slijedi obiteljska psihološka drama Samo je kraj svijeta (2016), ovjenčana Velikom nagradom žirija i nagradom ekumenskog žirija u Cannesu.

Petak donosi nagrađivanu egzistencijalnu dramu i redateljev prvijenac Ubio sam majku (2009), kojeg je Dolan režirao u dobi od svega 19 godina, kao i egzistencijalnu psihološku dramu s elementima trilera Tom na farmi (2013), koja je na festivalu u Veneciji ovjenčana nagradom FIPRESCI.

Program završava u subotu nagrađivanom, provokativnom, stiliziranom i sugestivnom romantičnom dramom U svakom slučaju, Laurence (2012), kojom se Dolan potvrdio kao promišljen i iznenađujuće zreo filmaš formiranog umjetničkog senzibiliteta koji se u kreativnom smislu razvija iz filma u film.

Be social

Komentari