Vizart

Robert Farber otvorio izložbu u Hrvatskoj

Foto: facebook.com/Robert Faber
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Robert Faber
Foto: facebook.com/Robert Faber

Jučer, 09.04. u umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba autorskih fotografija Roberta Farbera pod nazivom “Putovanje kroz ugođaje“, a traje do 30. 05. 2013. godine. Izložba uključuje 92 fotografije, koje su nastajale od kraja šezdesetih godina 20. stoljeća pa do danas. Teme koje fotografije obrađuju su doista raznolike, od krajobraza i akta preko New Yorka do nešto komercijalnih – modnih ili reklamnih – fotografija.

Foto: facebook.com/Robert Faber
Foto: facebook.com/Robert Faber

Robert Farber
Ovaj poznati fotograf, čiji je impresionistički stil utjecao na generacije fotografa, rođen je 29. veljače 1944. godine u Newarku. Napisao je deset autorskih fotografskih knjiga koje su rrasprodane u milijun primjeraka. Za svoj rad primio je mnoge nagrade, pa je tako za knjigu Pored mora primio nagradu urednika za fotografiju u boji, od strane Udruženja fotografa proglašen je fotografom godine, a primio je i međunarodnu nagradu Udruženja američkih profesionalnih fotografa. Posebno su cijenjene Farberove tematske fotografije aktova. Knjiga Farber Nudes uključena je u kolekciju Jacqueline Kennedy Onassis. Farber je često izlagao u galerijama i muzejima diljem svijeta, te je predavao na priznatim institutima i sveučilištima. Osim umjetničkih fotografija,  radio je i fotografije za modne kampanje, reklame te režirao filmove. Nedavno je započeo i snimanje dokumentarnog filma na temu vlastite fotografske karijere.

Foto: facebook.com/Robert Faber
Foto: facebook.com/Robert Faber

O izložbi Farber kaže slijedeće: “Fotografije na ovoj izložbi su pigmentni pozitivi, digitalno preneseni na poseban arhivski papir. Još odmalena imao sam želju postati slikar, radio sam ulja i akvarele. Kada sam se počeo baviti fotografijom upotreba određenih filmova i filtera omogućila mi je slikarski izgled kakav sam tražio. Međutim, izrada fotografija bila je ograničena strogim fotografskim procesom. Kad je je uvedeno digitalno printanje, eksperimentirao sam s raznim vrstama papirima i uskoro sam se vratio papiru naziva Somerset Fine Art, koji sam koristio za moje akvarele.

Be social

Komentari