Istaknuto
28.09.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Britney Spears je planetarna megazvijezda, ali 13 godina bila je žrtva robovskog odnosa.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Vizart

Salvador Dalí prije 50 godina ilustrirao je ‘Alisu u zemlji čudesa’, pogledajte ilustracije

28.10.2019. Nikolina Macešan
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Kada se spomene ime nadrealista Salvadora Dalíja i njegova umjetnost, malo tko bi ga povezao s ilustriranjem dječje književnosti. No ipak se takva veza dogodila 1969. godine – naime, tadašnji urednik izdavačke kuće Random House povezao je slikarevu ekscentričnost s dječjom fantastikom te je upravo Dalíja zatražio da ilustrira klasik Lewisa Carrolla, Alisu u zemlji čudesa.

Dalí je za tu prigodu kreirao 12 ilustracija, po jednu za svako poglavlje te jednu kao ‘frontispis’ odnosno naslovnu stranu knjige. Na svakoj slici je moguće pronaći djevojku koja preskače uže, s poznatog Dalíjevog pejzažnog triptiha, a koja ujedno predstavlja Alisu. Također, u središtu čajanke kod Ludog Šeširdžije je sat koji se topi s najpoznatijeg slikarovog djela Postojanost pamćenja.

salvador dali

Isprintano je 2 700 kopija knjige, a slikar je osobno potpisao svaku. Naravno, originale je danas nemoguće naći, a i ukoliko ih nađete, cijena im se kreće između 12 i 13 tisuća dolara. Ukoliko ipak niste toliki obožavatelji kontroverznog umjetnika, za 150. godišnjicu književnog klasika 2015. godine objavljeno je novo izdanje koje je nešto jeftinije od originala, te košta između 20 i 30 dolara.

Bili kolekcionar ili ne, ljubitelj ovog klasika ili ne, ne može se se poreći kako ilustracije Salvadora Dalíja izgledaju kao da ih je naslikao u zemlji čudesa.


(Visited 564 times, 1 visits today)

Komentari