Knjige

Samac usred svemira- sto godina od smrti A.G.Matoša

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com 

 

Matoš- samac usred svemira naziv je manifestacije koju je povodom 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša organizirao Kulturno informativni centar u Zagrebu uz suradnju s Ministarstvom kulture, Gradom Zagrebom i Francuskim institutom. Ideja je bila kroz duhovno putovanje publike s Antunom Gustavom Matošem povezati sve prostore KIC-a i Medijateku Francuskog instituta. Manifestacija je bila tematski podijeljena u sedam postaja, svaka od njih u trajanju od 15 minuta. Razni pisci, kritičari, glumci čitali su i komentirali Matoševa djela.

Prva postaja, održana ispred Galerije Forum, pod nazivom Zagreb – ni selo ni velegrad, tematizirala je pomalo čudan Matošev odnos prema Zagrebu. Kad nije bio u Zagrebu, Matoš ga je hvalio i dičio se njime, međutim kad bi bio tu, kritizirao je uvjete u kojima se grad razvija i ljude koji su tada vodili Hrvatsku. Neke od Matoševih opaski na račun Zagreba imali smo prilike čuti iz usta glumca Mirana Kurspahića koji ga je za ovu priliku utjelovio.
„ Zagreb je i velegrad i selo. Zagreb nije selo, ali nije ni velegrad. I zato je tako dosadan.“

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Program se nastavio nekoliko koraka dalje, na drugoj postaji, u Knjižari Vuković&Runjić. Tema ove postaje bio je Matoš u Mlecima, a odabrane ulomke iz knjige Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima autorice Milane Vuković Runjić čitala nam je glumica Olga Pakalović. Iako je program bio odlično zamišljen, na ovoj postaji pokazali su se neki nedostatci u provedbi. Naime, publika nije mogla ući u minijaturan prostor knjižare Vuković Runjić te je ostala na pločniku, a zbog buke automobila i drugih prolaznika, tekst se nije mogao dobro čuti.

Nastavili smo do treće postaje u nešto veći prostor Medijateke Francuskog instituta gdje su glumci Rene Medvešek i Ivana Buljan Legati vodili zanimljiv razgovor na hrvatskom i francuskom kroz Matoševe tekstove u Parizu u kojem je on proveo punih pet godina. Tamo je napisao i svoja najznačajnija djela proze.

Foto: Lucija Lakoš
Foto: Lucija Lakoš

Na četvrtoj postaji u knjižari i antikvarijatu Jesenski i Turk dočekao nas je glumac Vedran Mlikota koji je čitao Staru pjesmu Antuna Gustava Matoša, dok se program pete postaje održao na polukatu u Kulturno informativnom centru. Govorio je književni kritičar, esejist, kolumnist i polemičar kojeg ujedno nazivaju i velikim matoševcem Igor Mandić. Iako je trebao pročitati svoje pismo Antunu Gustavu Matošu, konstatirao je da pisma zapravo nema jer ne želi o Matošu pričati kao o nekoj utvari. Prokomentirao je tužan Matošev život, koji je bio siromašan i proganjan kao uostalom i svi dobri kritičari toga doba, a svoje je tvrdnje potkrijepio iščitavši pridjeve kojima su A.G.Matoša u to doba nazivali. Apelirao je na sve prisutne da iščitavaju Matoševu prozu jer jedino tako on može ostati živ među nama.

Foto: Lucija Lakoš
Foto: Lucija Lakoš

Program su na šestoj postaji, u kafiću KIC-a, glazbom začinili grupa Olovni ples i Sibila Petlevski, a sve se završilo na sedmoj postaji. U programu pod nazivom Naši dragi suvremenici sudjelovali su glumci Goran Grgić i Boris Svrtan te studenti glume druge godine Akademije dramskih umjetnosti.

Kulturno informativni centar proširio je svoj program i na subotu, kada se održala šetnja na Gornjem gradu koju je ponovno predvodio glumac Miran Kurspahić u ulozi Antuna Gustava Matoša. Program će završiti u ponedjeljak za kad je predviđeno javljanje HRT-a iz Pariza, točnije iz Rue Jacob, hotela Cronstadt u kojem je Matoš stanovao za svoga boravka u Francuskoj.

Kulturno informativni centar u Zagrebu nije jedini koji obilježava stoljeće od smrti Antuna Gustava Matoša. Brojna događanja organiziralo je i Društvo hrvatskih književnika, Knjižnice grada Zagreba kao i brojni drugi gradovi. Zgodno je za spomenuti i da je u veljači u francuskom gradiću Issy les Moulineaux koji se nalazi u blizini Pariza otkriven spomenik Matoš na klupi, identičan skulpturi Ivana Kožarića koja već 42 godine sjedi na Gornjem gradu.

Prisjetite se i vi Antuna Gustava Matoša uz jednu od njegovih najpoznatijih ljubavnih pjesama, Utjehu kose.

 

Be social

Komentari