Vizart

Samostalna izložba međunarodno poznatog vizualnog umjetnika Lonca

Foto: press ZILIK / Lonac
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 13. rujna 2018. godine, u Galeriji ZILIK (Radićeva 13, Karlovac), od 19 sati otvorit će se samostalna izložba “Ljeto u gradu” međunarodno poznatog hrvatskog vizualnog umjetnika Lonca. Na otvorenju izložbe govorit će kustosica izložbe i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol, a izložbu će otvoriti ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” Nataša Horvat. Prigodnu glazbenu točku izvest će polaznici Glazbene škole Karlovac.

Lonac je poznat po veličanstvenim muralima diljem svijeta, a karlovačkoj publici predstavit će se posve novim, neizlaganim ciklusom crteža intimnog formata koji je nastao u proteklih nekoliko mjeseci. Ciklus broji oko dvadesetak crteža. Za razliku od murala, protagonisti na površini papira nisu umjetniku poznata lica već anonimni likovi zabilježeni u prolazi. Crteži su studije spontanih situacija i nepoznatih ljudi nastale crnom i bijelom tintom na toniranom papiru.

Foto: press ZILIK / Lonac

Umjetnik ljude često prikazuje iz profila ili s leđa, zaokupljene u svojoj priči i svojem svijetu bez intruzije ili nametanja vlastite prisutnosti. Iako je novi ciklus radova nastao u ateljeu, on je temom vezan uz život ulice odnosno bilježi puls gradskog života tijekom ljetnih mjeseci. Lonac je stvorio vizualni dnevnik ljeta u gradu prikazujući kroz svakodnevne scene sve aspekte gradskog života. Bez umotavanja, uljepšavanja ili maskiranja neprimjerenih scena, ciklus crteža predstavlja srž i sukus grada. Lonac je grad prikazao onakvim kakav on uistinu jest, bilježeći pritom situacije s kojima se možemo poistovjetiti, jer smo ih većinu i sami doživjeli.

Na koncu se postavlja pitanje naše svjesnosti o svijetu koji nas okružuje, a ona ovisi o obujmu i intenzitetu kojim ga doživljavamo.

Lonac je poznati hrvatski vizualni umjetnik čiji murali krase zidove diljem svijeta. Njegovi murali nalaze se u mnogim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Ujedno, Lončevi murali su vrlo često uvrštavani na top liste najljepših murala na svijetu.

Be social

Komentari