Knjige

Sanja Pilić po treći put dobitnica Nagrade „Grigor Vitez“

Foto: https://www.facebook.com/pg/Sanja-Pilić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Književni talent i sposobnost prilagodbe dječjem svijetu u književnim ostvarenjima Sanje Pilić  još jednom je dobilo svoju potvrdu u obliku nagrade koju ova spisateljica dobiva po čak treći put. Sanja Pilić dobitnica je Nagrade „Grigor Vitez“ za književni tekst za mlade u 2016.

Savez društava Naša djeca Hrvatske prošli je tjedan organizirao

49. dodjelu Nagrade “Grigor Vitez” za tekst i ilustracije u knjigama za djecu i mladež za književnu produkciju u 2016. godini. Svečanost dodjele Nagrade održana je u K.D. Vatroslav Lisinski.
U 2016. godini u konkurenciji je bilo ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika.

Sanja Pilić, uvijek nasmijana i vedra, prilikom primanja nagrade izvrsno se uklopila u program koji su vodili glumci u kazalištu „Prijatelj“. Glumci Selma Mehić, Hrvoje Zalar i Filip Riđički  pripremili su pravu malu predstavu pri predstavljanju svih dobitnika Nagrade i oživjeli stihove nezaboravnog i vječnog Grigora Viteza.

Specifičnost novog romana

Sanja Pilić je u svojem novom romanu za mlade Pošalji mi poruku! uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda.

Članovi žirija objašnjavaju kako je „specifičnost ovoga romana, a mogli bismo zaključiti – i autoričina stila uopće – u tome da beskompromisno obrađuje tabu-teme, ali je njezin fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima.“

Osim u dnevničkim zapisima, Sofija svoje događaje, misli i osjećaje počinje bilježiti i videokamerom snimajući filmove iz svojeg okruženja. Ti videozapisi služe kao poruka koju šalje sama sebi, a kasnije i drugima. Upravo po tom poetičnom načinu prikaza vlastitog života, stvarajući osim tekstualnog i vlastiti vizualni dnevnik, Sofija izlazi iz okvira obične tinejdžerke.

Djecu će razveseliti podatak da će ovoj spisateljici uskoro izaći još jedna knjiga o Maši – Maša i učiteljica, ali i poezija – Sabrane pjesme.  Sudeći po uspjehu u svijetu dječje proze, ni njene pjesme neće proći nezamijećeno. Osim Sanji Pilić, Nagrada se uručila Ani Đokić za književni tekst za djecu u knjizi Bao baobab i mala Kibibi, Ani Kadoić za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama Što rade odrasli i Petar i tramvaj, te Marseli Hajdinjak za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici Slavuj.

Be social

Komentari