Glazba

Sedmi MAGfestival krajem kolovoza u Split dovodi europske i hrvatske komorne sastave

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sedmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Pokrovitelji ovog kulturno umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, su Predsjednica RH Kolinda Grabar–Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije.

Tijekom prvih šest godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 200 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 6000 posjetitelja. Iako orijentiran prvenstveno na splitsku publiku, festival svake godine privlači i sve veći broj stranih gostiju, a kvalitetno je popraćen i od strane brojnih hrvatskih i regionalnih medija.

MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Label. Ovo priznanje dodjeljuje Europsko festivalsko udruženja (EFA – European Festivals Association), međunarodna platforma pokrenuta s ciljem povezivanja festivala  iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu.

Foto: Press
Foto: Press

Ovogodišnji MAGfestival donosi 5 koncerata vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva. Čast da otvore ovogodišnji MAGfestival u subotu (27.8.) pripala je ansamblu Ars longa sastavljenom od vrhunskih profesionalnih glazbenika (Ana Benić, Stjepan Nodilo, Lea Sušanj Lujo i Linda Mravunac Fabijanić) koje je povezala ljubav prema glazbi 18. stoljeća te će na povijesnim instrumentima (barokna flauta, oboa, blokflauta, violončelo i čembalo) izvesti program pod nazivom “Talijanski barok – od Venecije do Napulja”.

Na drugoj večeri festivala, u ponedjeljak (29.8.) nastupit će trio međunarodno priznatih umjetnika u sastavu Laura Vadjon (violina, Hrvatska), Antigoni Tsala (flauta, Grčka) i Mislav Režić (gitara, Hrvatska) koji će izvesti nesvakidašnji program – skladbe originalno napisane u 19. stoljeću na replikama instrumenata iz tog stoljeća.

U srijedu (31.8.) će već tradicionalno nastupiti festivalski ansambl sastavljen od mladih splitskih glazbenika i njihovih gostiju iz drugih dijelova Hrvatske te će premijerno u Splitu izvesti komorne simfonije Paula Hindemitha.

Četvrtak (1.9.) rezerviran za brass kvintet Podium kojeg čini pet vrhunskih hrvatskih glazbenika: Marko Bobičanec (truba), Marin Zokić (truba), Hrvoje Pintarić (rog), Ivan Mučić (trombon) i Danijel Požgaj (tuba), a izvest će program sastavljen od kompozicija modernog stila te tradicionalnih i jazz skladbi uključujući i integralnu praizvedbu Saxbrass suite Ivana Josipa Skendera.

Festival u nedjelju (4.9.) zatvara Trio Korngold, klavirski trio s međunarodnom reputacijom i nagradama s natjecanja i festivala diljem Europe, a čine ga Diana Tishchenko (violina, Ukrajina), Kajana Pačko (violončelo, Hrvatska) i Joachim Carr (klavir, Norveška). Glazbeni sladokusci će moći čuti poznata klavirska tria J. Brahmsa i P. I. Tchaikovskog.

Kao i svake godine posjetitelji kupovinom ulaznice za neki od koncerata imaju priliku čuti renomirane hrvatske i inozemne komorne sastave, kao i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju, a u cijeni karte je uključeno i razgledavanje Muzeja grada Splita te stalnog postava Galerije Emanuel Vidović. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 h.

Be social

Komentari