Knjige

Izvještaj: SFeraKon 2013. – Nagrade, maske i izostanak posvuduša

Foto: ziher.hr/Marta Reljanović
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: ziher.hr/Marta Reljanović
Foto: ziher.hr/Marta Reljanović

Završio je i ovogodišnji SferaKon te se sada sa sigurnošću može reći da nije razočarao. Iako manji sadržajem i ponudom te mirniji od prošlogodišnjeg kad se u isto vrijeme u Zagrebu održavao Eurocon, SFeraKon je i ove godine ponudio brojna zanimljiva znanstveno-popularna predavanja, radionice i natjecanja. Osim toga, oni koji su se proteklog nam vikednda našli u prostorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, mogli su sudjelovati u kvizovima i igrama, pogledati filmove i izložbu radova umjetnika od osnovnoškolske do one poznije dobi, upoznati počasne goste – književnicu Danielle Trussoni i ilustratora i strip crtača Esada Ribića.

Dodjela nagrada SFERA i SFERICA, središnje književno SF događanje održalo se u subotu 11. svibnja, pod voditeljskom palicom odlično raspoloženog Krešimira Miška, koji je u svom šaljivom tonu izjavio: “svake godine propuštam SferaKon, ali ove bogami nisam!”

SFERICE su dodijeljene osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji su oduševili žiri svojim likovnim i pisanim radovima. SFERA je dodijeljena u osam kategorija, a ovogodišnjom dodjelom je po običaju dominirao Aleksandar Žiljak. Nagradu je dobio u kategoriji kratke priče za priču Srneći but s lisičicama, uz njega teran, a njegov roman Irbis proglašen je najboljim romanom na području SF-a u protekloj godini. Za najbolju priču proglašena je ona Davida Kelečića nazvana Imago ultima, a po mišljenju žirija najbolji roman za djecu napisala je Norma Šerment-Mikulčić, autorica romana Adrijanin vrt. Nagrada za najbolji teorijski rad otišla je novopečenoj mami Petri Mrduljaš za djelo Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J.R.R.Tolkiena, koja je zajedno sa svojom bebom došla po nagradu.

SFERA na području likovne umjetnosti otišla je za najbolju minijaturu Vesni Kurilić za Priču supružnika, najboljom crno-bijelom ilustracijom proglašena je Loki Korine Hunjak, a ilustracija naslovnice Priča o vinu Marija Rosande dobila je nagradu u kategoriji ilustracije u boji.

Foto: ziher.hr/Marta Reljanović
Foto: ziher.hr/Marta Reljanović

Za sve ljubitelje fantasyja i SF-a SferaKon je svake godine neizbježno odredište, a i jedno od rijetkih događanja u Zagrebu gdje nećete naići na dežurne posvuduše. Tako je naš cijenjeni gradonačelnik zaobišao ovogodišnji SferaKon iako se rado deklarira kao vatreni obožavatelj znanstvene fantastike. Ipak – ne vjerujem da je to itko zapazio, ili mu zamjerio.  Važniji od njega i ostalih posvuduša su oni koji SFeraKon posjećuju  iz gušta i uvijek mu se rad vraćaju.

“Na SferaKon idem već četiri godine za redom, svake je godine odlična atmosfera. Prošle je godine bio Eurocon pa je sve bilo na višem nivou, ali i ove  godine je jako dobro” kazala nam je Ivana Pavić, a SFeraKonove volonterke Iva i Paula ustvrdile se da je otvorenost ljudi jedan od razloga zbog kojih je ova konvencija divna i zbog kojih im nije “nimalo teško ovdje provesti vikend”.

Sve u svemu, sa zadovoljstvom mogu zaključiti da je SferaKon ostao na razini te da se i dalje nastavlja pohvalna tradicija održavanja godišnje konvencije SF-a u Zagrebu, koji inače nudi tako malo sadržaja te vrste.

Be social

Komentari