Film

Pedeset godina od smrti Sharon Tate, najslavnije žrtve obitelji Manson

Foto: simply-sharon-tate.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

U petak, 9. kolovoza, obilježena je pedeseta godišnjica smrti američke glumice Sharon Tate, zvijezde čije je brutalno ubojstvo tamna mrlja na prividnoj slici holivudskog glamura i blještavila. Bio je to krvavi događaj koji je potresao Ameriku. Ime ove prerano preminule mlade žene danas je javnosti poznatije zbog njene šokantne smrti nego zbog njene karijere, nažalost.

U zadnje je vrijeme ponovno porastao interes filmske publike za život i djelo Sharon Tate zahvaljujući nestrpljivo iščekivanom filmu Quentina TarantinaBilo jednom u Hollywoodu, u kojem ju utjelovljuje Margot Robbie. Prisjetimo se stoga nekadašnje it-djevojke Hollywooda čiji su prirodni šarm i profinjena ljepota opčinili i ekscentričnog redatelja Romana Polanskog. 

Foto: dicaprio-diaries.tumblr.com

Lutka s filmskog ekrana 

Sharon Marie Tate rođena je 1943. u Teksasu. Od najranije je dobi pobjeđivala na natjecanjima u ljepoti. Njen je otac bio pukovnik pa je obitelj Tate često putovala. Kad je Sharon bila srednjoškolka, živjeli su u Italiji gdje je se razvila njena ljubav prema glumi. Brzo su ju uočili zbog njene očaravajuće ljepote pa je honorarno radila na filmskim setovima.

Početkom šezdesetih obitelj se vratila u SAD, točnije u Los Angeles. Sharon Tate  upoznala je Martina Ransohoffa, direktora Filmways Inc. i  potpisala ugovor s njim. Dobila je manje uloge u sitcomima. Prvu veliku ulogu ostvarila je u hororu Eye of the Devil, a glumila je i u The Wrecking Crew uz Deana Martina.

Ipak, najviše ju pamtimo po filmu Dolina lutaka u kojem utjelovljuje jednu od triju žena koje se suočavaju s usponom i padom u svijetu show businessa. Za ulogu u tom filmu bila je nominirana za Zlatni globus.

Scena iz “Doline lutaka” / Foto: satyajitrays.tumblr.com

Veza i brak s Polanskim 

Sharon Tate upoznala je Romana Polanskog na večeri na koju ju je pozvao producent Ransohoff, uvjeren da je Tate idealna glumica za novi film poljskog redatelja. Dapače, dobila je nadimak ‘djevojka od milijun dolara’ jer je Ransohoff utrošio mnogo novaca kako bi od nje napravio zvijezdu.

Na toj ju je večeri Polanski ostavio samu na nekoliko minuta i vratio se s Frankensteinovom maskom na glavi, na što je šokirana Sharon ispustila glasan vrisak. Čuvši taj krik, Polanski se uvjerio da će ju angažirati za svoj novi film, horor-komediju The Fearless Vampire KillersZaljubili su se tijekom snimanja tog filma i vjenčali 1968. u Londonu.

Sharon Tate i Roman Polanski / Foto: your-lovers-and-drifters.tumblr.com

Tek su godinama kasnije na površinu isplivale mračne tajne o njihovom braku koji se na prvi pogled činio sretnim. Navodno je Sharon bila odanija i željela je tradicionalan brak, dok je Polanski bio sklon promiskuitetnom ponašanju. Govorkalo se da ju vara i seksualno zlostavlja te da je upravljao njome, što mu ona nije zamjerala. Jednom je svom prijatelju  Peteru Evansu rekla da ‘ona i Roman imaju dobar dogovor – on joj laže, a ona se pretvara da mu vjeruje’

Međutim, njihov brak neće dugo trajati jer će ga iduće godine prekinuti stravičan događaj.

16 uboda nožem

100500 Cielo Drive, Los Angeles, tadašnje prebivalište Polanskog i Tate. Nekoliko sati prije ponoći s 8. na 9. kolovoza 1969. Sharon Tate vratila se kući iz restorana El Coyote s troje prijatelja. Polanski je bio u Europi gdje je radio na filmskom projektu. Malo poslije ponoći, nakon što su konzumirali acid, u kuću su se ušuljali pripadnici zloglasne obitelji Manson  –  Susan Atkins, Linda Kasabian, Patricia Krenwinkel i Charles Tex Watson.

Sve su njene prijatelji pobili, a 26-godišnja Sharon Tate ubodena je 16 puta nožem u prsa i leđa. Navodno je vrišteći molila da poštede život njenog nerođenog djeteta – bila je pri kraju osmog mjeseca trudnoće. Bez uspjeha. Njenom je krvlju Susan Atkins na ulazna vrata ispisala velikim slovima zlokobnu riječ PIG, a tijela je ujutro pronašla prestravljena kućna pomoćnica.

Foto: devilishcuriosities.tumblr.com

Zanimljivo, cilj Charlesa Mansona uopće nije bilo ubojstvo Sharon Tate niti su njegove namjere imale bilo kakve veze s Polanskim. Želio se osvetiti prijašnjem stanaru, Terryju Melcheru, glazbenom producentu koji je Mansonu odbio dati ugovor za snimanje ploče. Za stravičan su zločin članovi obitelji Manson prvotno bili osuđeni na smrt, ali se kasnije zakon u Kaliforniji promijenio pa su naposljetni ipak osuđeni na doživotni zatvor.

Kraj američke ere ljubavi i mira 

Polanski je bio shrvan. Desetak godina nakon njene smrti snimio je film Tess prema knjizi Tess iz obitelji D’Urberville koju mu je Sharon poklonila zadnji put kad ju je vidio živu. Polanski je rekao da mu je predložila da ekranizira taj roman i da se čak ponudila da glumi glavnu ulogu. Govorkalo se i o mogućoj kletvi filma Rosemaryna beba koji je Polanski snimio 1968. Nedugo nakon prikazivanja filma skladatelj soundtracka Krzysztof Komeda pao je s litice i preminuo, a godinu dana kasnije ubijena je Sharon Tate za koju je Polanski prvotno namijenio glavnu ulogu u Rosemarynoj bebi. Nadalje, Polanski se upleo u niz skandala nakon njene smrti: 1977. optužen je za seksualno maltretiranje trinaestogodišnjakinje  Samanthe Geimer.

Poprište zločina, vila u francuskom rustikalnom stilu, danas je “ukleta” adresa koja privlači rijeke turista iako je  kuća u kojoj se odvio krvavi pokolj srušena još 1994. godine. Posljednja osoba koja je živjela u njoj bio je glazbenik Nine Inch Nailsa, Trent Reznor, koji je na toj lokaciji osnovao i glazbeni studio. Upravo je u kući u kojoj je ubijena Sharon Tate snimljena većina albuma Downward Spiral, vjerojatno najmračnijeg albuma Nine Inch Nailsa.

Krvavi pohodi obitelji Manson (koji su se nastavili i nakon ovog pokolja) obilježili su kraj hippie razdoblja. U SAD-u je zavladala atmosfera straha i ogorčenosti. Fantazije o hipijevskoj ideologiji ljubavi i mira izvrnule su se i urodile prevelikom konzumacijom droge i nasiljem. Ubojstvo američke miljenice, nevine žrtve nemilosrdne sekte, bilo je samo točka na i. Usprkos tome, životna priča Sharon Tate ostaje zapečaćena kao jedna od najtragičnijih holivudskih sudbina koja je duboko potresla njenog slavnog supruga i cjelokupnu filmsku industriju.

Sharonino ubojstvo uništilo je ono malo religioznosti koju sam imao i osnažilo moju vjeru u apsurd – Roman Polanski

.

Foto: twixnmix.tumblr.com

 

Be social

Komentari