Film

SPIDER-MAN ‘DALEKO OD KUĆE’: Superherojski eurotrip uz dozu teen romantike i komedije

spider-man
Facebook: SpiderManMovie
Vrijeme čitanja: 4 minute

Marvelov svijet nastavlja se širiti na filmskom platnu. Tri mjeseca nakon što je Avengers: Endgame poharao kino dvorane, box office nabio gotovo na tri milijarde dolara, vrijeme je za dodatak i izgradnju novih imena.

Spider-man: Daleko od kuće nastavak je remakea Spider-Mana: Povratak kući iz 2017. godine, što ga čini već trećim drugim dijelom u franšizi u posljednjih 15 godina. Tobey Maguire i Andrew Garfield zamijenjeni su mlađim i primjerenijim glumcem i plesačem Tomom Hollandom koji se dovoljno istaknuo u ‘povratku’ pa vjerujemo kako je barem on osiguran sljedećih deset godina za nošenje Spider-Manovog odijela.

YouTube trailer screenshot

Priča počinje nekoliko mjeseci nakon radnje već spomenutih Avengersa. Svijet se oporavlja od Thanosovog blipa i konačnog pada, učenici u školama rade videopriloge epiloga stravičnog događaja, ali u globalu ljudski se rod pokušava vratiti u normalu. Peter Parker (Holland) ušao je u razdoblje kada mu je manje stalo do borbi, a više do ljubavnih avantura i putovanja te se njegov plan savršeno poklapa s onim školskim – ekskurzija po Europi sa svojim razredom u kojem se nalazi njegova ljubljena MJ (Zendaya).

Od akcije do humora i natrag

Tipologija razreda je klasična američka – od macho tipova, nerdova, zafrkanata, ovisnika o društvenim mrežama i Peterovog najboljeg prijatelja u kojeg se na putovanju nenadano zaljubi miljenica razreda. Ne, ne radi se o MJ koja ima karakterne osobine primjerenije seriji Euphoria (Zendaya u glavnoj ulozi ovisnice o drogama), već o još jednom comic relief liku kojih u filmu ne nedostaje.

spider-man
YouTube trailer screenshot

Naučeni smo da Marvel pozadinske smjernice radnje usmjerava prema humoru pa je tako prvi dio filma, uz kratkotrajne akcijske izlete, više nalik na romantičnu teen komediju, dok se u drugom dijelu više okreće prema razrješenju i negativcu Quentinu Becku (Jake Gyllenhaal), za širu publiku poznatijem kao Mysteriju. Napomenimo kako se Mysterio kao negativac po prvi put pojavio na filmskom platnu pa nije došlo do već zamorne reciklaže starog neprijatelja napravljenog na ‘novi način’.

Gyllenhaal je svoju ulogu sveo na minimum karikature zlikovca i pokušaja da postane ‘opasnost veća od svemira’ jer on je na kraju i tako samo znanstvenik koji se vodi svojevrsnom osvetom, pohlepom pa i pobunom protiv ostavštine Tonyja Starka. Uglavnom, može se reći da je glumac nenametljiv, ne pokušava nositi film na svojim leđima, a u većini slučajeva to je izgledalo puno bolje od Spider-Manovih prethodnih neprijatelja koji su bili generični i klišeizirani (izuzev Michaela Keatona koji je bio solidan Vulture).

Eurotrip

Novosti kod Spider-Mana su te da se napokon maknuo iz svog kvarta, a ako gledamo i širi lokalitet, New Yorka. Radnja se sada seli iz Italije i Austrije, preko Njemačke i Češke do Nizozemske i Engleske pa je dobar dio Europe zahvaćen spektakularnim kadrovima i scenama na prepoznatljivim lokacijama. Pola Venecije je srušeno, ni Prag i London nisu prošli bolje, a specijalni efekti u ovom su slučaju bili metapozadina za negativca koji se i tako oslanja na njih kao glavno oružje.

spider-man
YouTube trailer screenshot

Uopće ne trebamo ni spominjati komercijalni uspjeh i reklamu koju je Marvel usputno napravio navedenim lokacijama (kao da im je trebala) iz perspektive jednog Amerikanca željnog eurotripa, a u drugom smjeru poslao je još jaču poruku. Europljani sada mogu uživati u superjunačkom filmu koji se događa u njihovom dvorištu. Mlađe generacije će to znati cijeniti što se najbolje vidjelo na box officeu nakon samo nekoliko dana prikazivanja.

Sporedne uloge

Iako je Spider-Manova uloga proširena na spašavanje pola Europe, na kraju se sve svodi da je on duboko u sebi još uvijek srednjoškolac kojemu je Stark prerano dao ulogu spasitelja. Kao superheroj on se ne čini nepobjedivim, već itekako ranjivim pa se tom niti vodio i redatelj Jon Watts tako što mu je u ovom trenutku suprotstavio primjerenog neprijatelja. Watts je vjerojatno najbolji izbor za ovakav tip filma u kojem se mogu ispremiješati teen humor i drame s naglim skakanjem na spašavanje i nemilosrdnu borbu uz priče sporednih likova koji se nalaze usred cijelog kaosa. Uostalom, dokazao je to u Homecomingu koji su i kritičari i publika prihvatili kao kanon koji će se ubuduće slijediti.

Borbe u filmu ne traju predugo, a CGI efekti su na višoj razini nego kod Captain Marvel ili Black Panther, dok je i sama koreografija nešto drugačija od uobičajene one-on-one akcije. Glumačka ekipa zaokružena je još sa Samuelom L. Jacksonom, Marisom Tomei i Jonom Favreauom – praktički sada već stalnom postavom u Marvelovom svemiru. Njihove uloge uz svu ostalu dječurliju nisu zanemarive. Ujna May (Tomei) erotizirana je i iznad granica ukusa, Happy Hogan (Favreau) zadužen je za pravocrtni geg, a Nick Fury je Samuel L. Jackson, ništa više, ništa manje.

YouTube trailer screenshot

Jahanje na stripovima

Po mnogima najbolji Spider-Man dosad je najbolji samo zbog trenutka u kojem je snimljen. Dok fandome još jede mrvice koje dolaze iza Avengersa, Marvel je polako krenuo u sljedeću fazu razvoja. Hoće li sljedećih deset godina biti obilježeno jednakom pomamnom za superherojstvom i hoće li Peter Parker postati taj koji će nositi cjelokupnu franšizu na svojim leđima, na kraju nije ni bitno.

Redatelj, producenti i scenaristi, uz pravilan izbor glumaca, znaju što je publici najslađe – materijala u stripovima ima napretek, samo je pitanje hoće li ga moći prilagoditi generaciji youtubera, instagramera i korisnika ostalih društvenih mreža koje imaju sve veću ulogu u filmovima ove vrste.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari