Glazba

Split danas postaje europski gitaristički centar

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Četvrto izdanje Dana  klasične gitare dovode u Split eminentne svjetske gitariste: Pavela Steidla, Petrita Cekua i Petra Čulića.

Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, Grada Splita i Županije Splitsko dalmatinske od ove godine Dani klasične gitare postaju međunarodna manifestacija i to u kakvom stilu!  Naime, na otvaranju DKG u petak 11.studenog u Foyeru HNK Split, splitska publika će imati privilegij uživo slušati jednog od najvećih zvijezda u svijetu klasične gitare danas, legendarnog Pavela Steidla iz Češke republike.

Pavel Steidl se ubraja među vodeće svjetske gitariste današnjice. Nakon što je 1982. godine osvojio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju „Radio France“ u Parizu, postao je jedan od najistaknutijih solista svoje generacije. Po navodima talijanskog gitarističkog časopisa „Guitart“ 2004. godine je po odabiru čitatelja proglašen gitaristom godine. Svirao je u više od 40 zemalja svijeta, među ostalima u Kanadi, Kini, Indiji, Japanu, Europi, Južnoj i Srednjoj Americi, a u Split dolazi netom nakon završetka jednomjesečne koncertne turneje u SAD-u. Nakon koncerta u Foyeru, Pavel Steidl će u subotu 12.11. održati predavanje i masterclass na kojem će sudjelovati splitski profeosri, studenti i učenici gitare, ali i mnogobrojni gosti iz drugih dijelova Hrvatske koji do sada nisu imali priliku uživo sresti ovog gitarističkog virtuoza.

Petrtit Ceku, jedan od najboljih i najtraženijih mladih gitarista današnjice, od kritike nazvan „Pogorelićem gitare“, nakon prošlogodišnjeg solističkog koncerta na otvaranju 3. Dana klasične gitare, ove godine se vraća u Split kako bi sa svojim kolegama Pedrom Ribeirom Rodriguesom i Tomislavom Vukšićem u formaciji Gitarskog tria Elogio predstavio bisere   komorne glazbe originalno napisane za trio gitara, kao i obrade kapitalnih dijela klasične glazbe u obradi samog Cekua te Darka Petrinjaka.

Foto: Press
Foto: Press

Petar Čulić, dugoratski gitarist, osvajač je mnogobrojnih nagrada na gitarističkim natjecanjima diljem Europe. Do sada su mu izdana tri nosača zvuka, od kojih jedan sa autorskim skladbama za klasičnu gitaru. Obrazovao se na Umjetničkoj akademiji u Splitu i na prestižnoj gitarističkoj akademiji u Koblenzu (Njemačka) te je nastupao kao solist uz orkestre Rheinische Philharmonie, Mozart orchestra, Simfonijski orkestar Crne Gore, Komorni orkestar Hrvatske glazbene mladeži Nakon više od tisuću nastupa na pozornicama diljem svijeta, a prije koncertne turneje u dalekoj Australiji na koju odlazi u prosincu, predstavit će se splitskoj publici atraktivnim repertoarom na kojem će se naći i njegove autorske skladbe.

Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata bilo da je se promatra u odnosu na instrumente s kojima se izvodi klasična glazba ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj, ali i splitskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola je iznimno cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji za to su profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se danas ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu. U Splitu i okolici se interes za sviranje klasične gitare povećava iz godine u godinu, a talent učenika i studenata, kao i kvaliteta gitarističkog obrazovanja se očituje u vidu konstantnih uspjeha na međunarodnim i državnim natjecanjima odakle se mladi gitaristi sa šireg splitskog područja redovito vraćaju kao dobitnici visokih nagrada. Dani klasične gitare je manifestacija kojom se splitskoj publici želi predstaviti barem dio bogatstva koje posjeduje hrvatska i splitska gitaristička scena.

Program

 – Petak 11.11.u 21h, Foyer HNK Split – Pavel Steidl, solistički recital

– Subota 12.11.Muzej grada Splita – Pavel Steidl, predavanje i masterclass za profesore, studente i učenike gitare

– Subota 12.11. u 19h, Muzej grada Splita – Gitarski trio Elogio, koncert

– Nedjelja 13.11. u 20h, crkva sv. Frane na obali – Petar Čulić, solistički recital

Be social

Komentari