Film

Spoiler alert: Što nas sve očekuje u šestoj sezoni? („Game of Thrones“, David Benioff & D.B. Weiss)

Foto: https://www.facebook.com/GameOfThrones/
Vrijeme čitanja: 8 minute

Ako ste s nestrpljenjem križali datume do početka nove, šeste sezone serije Game of Thrones – znate da je s iščekivanjem gotovo (u pitanju su tek sati) i da će uskoro svi cliffhangeri s kojima smo ostavljeni na kraju prošlogodišnjeg finala dobiti svoj rasplet. Možda ne odmah u prvoj epizodi, ali zasigurno uskoro. Ako ste pak bili jedan od otprilike 5000 sretnika koji su jutros u 10:35 preuzeli prvu leakanu epizodu, onda ste korak ispred autorice ovog članka jer sa sigurnošću znate što se odvija u prvih pedesetak minuta novog materijala. I ne, nemojte provjeravati Torrent stranice, sadržaj je ekspresnom brzinom skinut s interneta te se čini kao da nikad nije ni postojao.

Serija koja je zaludila svijet i uz popularnost donijela golemi pritisak na autora književnog materijala koji je poslužio kao predložak za njeno snimanje –  već svima znanog Georgea R.R. Martina i njegovog (još uvijek nedovršenog) serijala „A song of Ice and Fire“ – danas starta s novim epizodama koje će nas odvesti natrag u prostranstva Westerosa i Essosa. S obzirom na to da još nismo dočekali šestu knjigu, „Winds of Winter“, a većina onoga što se događalo u prethodnoj „A Dance with Dragons“ je već ekranizirano – ulazimo u sivi teritorij gdje se autorova fabula i fabula HBO-ovih showrunnera Davida Benioffa i D.B. Weissa nužno ne preklapa. Iako je to bio slučaj i u petoj sezoni gdje su se neki likovi već počeli kretati drugačijim putanjama od onih kojima se kreću u knjigama (kao što je na primjer nesretna Sansa i Jamie na apsolutno nepotrebnom izletu u Dorne); razlika je prvenstveno u tome što više ni knjigoljupci ne znaju što bi se točno moglo dogoditi s njihovim omiljenim protagonistima. Naravno, postoje raznorazne teorije koje bude znatiželju i kod čitatelja i kod gledatelja, a neke od popularnih nagađanja kratko ćemo predstaviti i u ovom članku, bar za one koji ipak ne mogu čekati da se odvrte sve epizode.

„For the web is dark and full of spoilers“, tako da ni ovaj članak neće biti iznimka. Ako ne želite ni dobiti ideju što nas očekuje u narednih deset epizoda, preporučujemo da odmah prestanete čitati ovaj članak. Na kraju krajeva , „It’s only tits and dragons“, kao što nam je poručio novopečeni glumac serijala Ian McShane.

Foto: https://www.facebook.com/GameOfThrones/
Foto: https://www.facebook.com/GameOfThrones/

S obzirom da ste nastavili čitati i došli do ovog paragrafa, očito do je da želite znati više te još jednom biti korak ispred prijatelja koji nisu pročitali knjige, tako da ih možete maltretirati u svakom trenutku. Ok, u potpunosti razumijemo. Kako bi što lakše povezali moguća događanja, članak će biti podijeljen s obzirom na geografska područja, baš kao što je i famozna uvodna špica koju svi već znaju napamet, a za početak ćemo se osvrnuti na glavni grad Westerosa, King’s Landing.

Situacija u kapitolu nije baš bajna: vjerski fanatici sve više i više jačaju, mlađahni kralj se više brine za dobrobit svoje mačke Ser Pouncea nego za dobrobit kraljevstva, a Cersie je doživjela ogromno poniženje dok je gola koračala niz ulice grada između Baelorove septe do utočišta u Red Keepu, nakon što je priznala svoj incest s Lancelom Lannisterom (onaj s Jamiem je, naravno, zanijekala). Iako bi očekivali da će je walk of shame dovesti do psihičkog sloma, čini se da se događa upravo suprotno. Također, Cersei će ponovno proživljavati gubitak djeteta nakon što Jamie uplovi u luku noseći sa sobom tijelo beživotne Myrcelle (što je, fun fact, jedina scena koja se ove godina snimala u Hrvatskoj). Ipak, Cersei umjesto da grca u suzama, postaje još osvetoljubljivija i željna krvi. „I choose violence“ riječi su koje smo svi čuli u traileru, a čini se da će, uz bok reanimiranom Gregoru Claganeu a.k.a. Robertu Strongu, udariti gdje god treba da dovede kraju one koji su joj stali na put. Budući da će prema proročanstvu (koje je bilo jedno od rijetkih koje smo vidjeli i u seriji) gledati svoju djecu kako umiru, a zatim umrijeti i sama, čini se da ćemo možda uskoro vidjeti i njen pad s trona; obzirom na to da je jedino krhki Tommen trenutno na životu.

Kako Cersei još uvijek očekuje suđenje, mnogi se nadaju da će izabrati upravo ono dvobojem (Trial by combat) gdje će se suprotstaviti braća Clegane – Gregor na strani omražene kraljice, a Sandor kao prvak vjere sedmorice. Naime, u fandomu Game of thrones svijeta ovaj se dvoboj naziva Cleganebowl, i jedna je od najpopularnijih teorija od mnogih koje kolaju internetom. A ako ste mislili da je The Hound odavno mrtav, brbljavi Ian McShane praktički je otkrio da će glumiti svećenika zaslužnog za povratak jednog od najpopularnijih likova (čitateljima knjige bit će jasno da se radi se o svećeniku kojeg Briene zatiče na mjestu zvanom Quiet Isle te o šepavom čovjeku koji kopa grobove, o čemu više možete saznati ovdje). Uz sve to, Cersei će doživjeti još jednu potencijonalnu prijetnju, ako je vjerovati medijima koji često pišu kako će Margaery postati pravoborac vjere sedmorice i Highsparrowa. Što se Lorasa Tyrella pak tiče, s obzirom na njegove dokazane „grijehe“, ne čini se da ga čeka blistava budućnost. Osim ako Marge ne sklopi nekakav deal.

Ove sezone vraćamo se (napokon) i u Riverrun, mjesto gdje smo svjedočili velikom pokolju obitelji Stark, odnosno notornom „Red Weddingu“ na kojem su ubijeni Robb, Talisa i Catelyn, strahovuk Gray Wind, kao i većina sjevernjačke vojske. Trenutno ovom regijom Westerosa vlada omražena obitelj Frey, a s obzirom na način na koji su se dokopali vlasti, jasno je da su usput stvorili gomilu neprijatelja. Potvrđeno je da ćemo u ovoj sezoni ponovno vidjeti i skupinu Brotherhood without banners koja je, kako mnogi čitatelji znaju, zaslužna za niz ubojstva članova obitelji Frey. U književnom predlošku ih predvodi Lady Stoneheart, odnosno zombie verzija Catelyn Stark koju je u život vratio Thoros of Myr, no nije sigurno hoćemo li ju ikada vidjeti u TV serijalu, iako su neka viđenja sa seta bila prijavljena i ove godine. Kako god, Freyevi će imati pregršt problema, ali će im u pomoć priskočiti Jamie Lannister, što je jedna od rijetkih stvari koje smo imali prilike već pročitati u knjizi. Rivala također predstavlja i Blackfish Tully, kojega je nužda spasila od toga da bude još jedna od žrtava krvavog vjenčanja – a možda storyline od Stoneheart producenti uvale upravo njemu i tako, ponovno, uštede još nešto novčića na potrebama CGI-a. Za sada je sigurno jedino da će se jedna od dvije velike bitke koje nas očekuju – odvijati upravo ovdje.

Foto: https://www.facebook.com/GameOfThrones/
Foto: https://www.facebook.com/GameOfThrones/

Na drugom pak kontinentu, Essosu, Daenerys je u ozbiljnim problemima. Nova khalasara ne izgleda prijateljski nastrojeno, a ni njen predvodnik Khal Moro ne izgleda previše impresioniran vladaricom s tisuću titula. Već je iz trailera jasno da će ju iz ropstva eventualno spasiti njen Drogon (nadamo se), ali preostaje tek vidjeti što nas očekuje na putu u Vaes Dothrak te hoće li plavokosa Targeryenka dobiti nove pristaše ili neprijatelje i hoće li konačno krenuti prema zapadnim zemljama. Istovremeno, Ser Friendzone Jorah Mormont i Dario Naaheris u potrazi su za nesuđenom khaleesi, a Meereenom privremeno vlada Tyrion Lannister (umjesto Barristana Selmyja kojeg su se producenti odlučili prerano riješiti, a koji se zapravo našao na njegovom mjestu u knjigama). Kao što smo mogli vidjeti, Tyrion je odlučio osloboditi zatočene zmajeve iz tamnica, a ako će HBO pratiti priču Quentyna Martella, nesuđenog Daenerysinog dornijskog prosca, koji se za isti pothvat odlučio u knjigama – možda nećemo gledati omiljenog Lannistera u sedmoj sezoni. No, nadamo se da će popularan lik ipak preživjeti do kraja priče te da će mu u vladavini pomoći prepredeni Varys, barem dok s Olenom Tyrell ne otputuje u Dorne (ako je vjerovati nekim izvorima koji to potvrđuju). Razlog njegovog odlaska bi mogla biti pojava nove Crvene svećenice u Meereenu, budući da Varys ne podnosi magije jer su ipak razlog zbog kojih je u vrijeme događanja eunuh, a s obzirom na to da ove svećenice prakticiraju razne vradžbine, njegov je neprijateljski stav za očekivati.

Što se tiče Dornea, prince Doran Martell vjerojatno neće biti sretan zbog postupaka Ellarie i djevojačke družine pod imenom Sand Snakes, to jest zbog ubojstva Myrcelle, tako da postoji mogućnost da ih ovu sezonu vidimo u tamnici. No, ova je priča dosta drugačija od one u knjigama pa je teško uopće špekulirati što će se dogoditi. U Pykeu (Iron Islands) nas očekuje smrt Balona Greyjoy te pitanje novog nasljednika. Pojavit će se novi lik, notorni Euron Greyjoy a.k.a. Crow’s Eye koji je poznat po svojoj okrutnosti, ali i po tome što će u seriji vjerojatno posjedovati rog zime s kojim, između ostalog, može kontrolirati zmajeve i proboditi divove na sjeveru, a budući da njegovog brata Victariona nisu uopće castali, vjerojatno će dobiti njegov storyline i nositi rog prema lokaciji Daenerys. No, nema previše informacija o njegovoj ulozi, osim da će se Yara (tj. Asha u knjizi) pobuniti  s obzirom na to da su zapostavili njenog brata, koji je u biti pravi nasljednik otoka. Sam i Gilly putuju do Old towna, gdje bi Sam trebao izučavati meštarski zanat, a pritom će posjetiti i njegovu obitelj. Istovremeno, slijepa Arya je i dalje u milosti i nemilosti Waif, odnosno Jaqena H’ghara.

Foto: https://www.facebook.com/GameOfThrones/
Foto: https://www.facebook.com/GameOfThrones/

U Winterfellu, pak, situacija izgleda napeto. Kao što je bilo za očekivati, Theon i Sansa preživjeli su skok s visokih kamenih zidina, a to potvrđuju i promotivne fotografije koje je HBO objavio. Iako ih u jednom od rijetkih objavljenih poglavlja iz šeste knjige na tlu dočekuje Stannis Baratheon, to u seriji neće biti moguće s obzirom na to da su njegov lik (kako se čini) showrunneri ubili. No, iz ralja Boltonovih vojnika vjerojatno će ih izvući Brienne, kojoj će konačno poći za rukom obaviti uspješno jedan od njenih brojnih zadataka, a to je da zaštiti Catelynine kćeri. Što se tiče Ramseya, za očekivati je da će krenuti u odmazdu, a ni Roose vjerojatno neće biti sretan što mu je izmučena snajka pobjegla iz ruku. Na jednoj od objavljenih fotki vidimo Ramseya kako stoji nad mrtvim tijelom svoje psiho-ljubavnice Myrande, što je moguće potencijonalni okidač u njegovom budućem ponašanju,barem sudeći po nekim intervjuima. Ima li Ramsey razvijen osjećaj žalovanja ili tuge?  Preostaje tek vidjeti. Prema brojnim izvorima,kod Winterfella nas očekuje epska bitka, čiji je codename u fandomu „battle of bastards“. U toj bitci bi se, navodno, trebali sukobiti uskrsnuli Jon Snow i Ramsey te njihove vojske. Naravno, u slučaju da je Jon Snow živ, a kako se čini na Instagram je procurila fotografija našeg omiljenog kopileta u Starkovoj odjeći. No, na to ćemo se osvrnuti kasnije. Bitno je napomenuti da ćemo upoznati nove likove na sjeveru, dijelom iz kuće Umber, ali i Lyanu Mormont, mlađahnu rođakinju Ser Friendzona i bivšeg zapovjednika Night’s Watcha. Čitatelji se nadaju kako ćemo upoznati i Wymana Manderlyja, koji je servirao poznate pite napravljene od članova obitelji Frey, no kako se čini to se neće dogoditi, ili bar nije još bilo glasina – iako su prilikom castinga tražili glumca koji otprilike izgleda kao on. U svakom slučaju, očekuje nas i povratak Rickona s njegovim Shaggydogom (onog najmlađeg Starka kojeg su svi zaboravili), a hoće li on odigrati bitnu ulogu ili poslužiti tek kako pijun u igri prijestolja, još se uvijek ne zna zasigurno.

Foto: https://www.facebook.com/GameOfThrones/
Foto: https://www.facebook.com/GameOfThrones/

Na krajnjem sjeveru Westerosa i dalje vrebaju prave opasnosti. Dok Bran Stark trenira svoje nadrealne i vizonarske moći s Bloodravenom, legendarnim Targeryenom, Others (odnosno White Walkeri) kreću sve južnije i južnije. Navodno ćemo ih čak vidjeti i kod Winterfella, što znači da obrana na zidu više nije u naponu svoje snage (što je bilo i za očekivati). Ponovno ćemo gledati i Hodora, naravno.

U flashbacku ćemo vidjeti bitku kod mjesta koje se zove Tower of joy, koje je ujedno i posljednje počivalište Lyane Stark, prema popularnoj teoriji prave majke Jona Snowa, koji je zapravo dijete nje i Rheagara Targeryena. Iz tog razloga se vjeruje da je Jon Snow izuzetno bitan lik za nastavak radnje te cijeli internet navija za to da ponovno oživi, iako je njegov kraj izgledao definitivan u prošlogodišnjem finalu. Mnogi vjeruju kako će za to biti zaslužna Melisandre koja, baš kao i Thoros of Myr, ima moć ponovnog oživljavanja umrlih ili se bar tako vjeruje. Mnogi su mediji već objavili kako se na kraju prve epizode nove sezone sprema za izvođenje neke opake mračne magije, te nas svakako čeka wtf moment. Zato i ne čudi što se prva epizoda zove upravo The Red Woman.

No, jedno je sigurno – nemrtvi će ubrzo zaposjesti sjeverne krajeve pa se nadamo da će pravi heroji isplivati na površinu i krenuti u spašavanje Westerosa. Pritom ćemo vjerojatno izgubiti i neke druge najdraže likove, a tko si želi spoilati knjigu, to može učiniti već za par sati.

Be social

Komentari