Intervju

Star Film Fest 7 uskoro kreće. Matija Holjevac rekao nam je kako su uspjeli u organizaciji i ove godine

Matija Holjevac/SFF
Matija Holjevac/SFF
Vrijeme čitanja: 9 minute

Ususret novom izdanju Star Film Festa, koji će se već sedmu godinu održati u Sisku, razgovarali smo s  organizatorom i predsjednikom Kino kluba Sisak – Matijom Holjevcem.

Holjevac od samih početaka filmskog festivala sudjeluje u organizaciji, koordinira nekoliko timova, odgovoran je za filmove, ali i posjetitelje. Ove godine s posebnim naglaskom, s obzirom da smo svi već dobro upoznati s mjerama koje smo prošli, ali i koje slijede.

Film u tom razdoblju nije umro. Ekipa Star Filma pokazuje da je festivale i dalje moguće održavati, u nešto skromnijem obliku, ali s jednakom ljubavlju prema sedmoj umjetnosti.

Star Film Fest održat će se od 3. do 5. rujna u svom sedmom izdanju. Ove godine pokazali ste i novi vizualni identitet, a sisački Kino klub ima ‘filmova u nogama’ što se tiče organizacije. Za početak, koliko je ova godina organizacijski (ali i filmski) zahtjevnija zbog pandemije koja je sve snašla?

Krenuli smo s novim vizualnim identitetom i novom web stranicom na početku godine, no s njima nam je došla i pandemija (možda bolje da se nismo odlučili na promjene). Svakako nam je korona pomrsila račune. Kako je prošle godine SFF bio značajno posjećeniji nego prijašnjih, ove godine smo od početka krenuli s nekim osvježenjem i planirali festival čak produžiti za jedan dan i na papiru smo imali sjajan program. No, morali smo se prilagoditi okolnostima. Niti u jednom trenu nismo razmišljali o odgađanju festivala.

Plan je odmah bio održati online festival i u svega par tjedana naš vrijedni tim je osmislio model. Naravno popuštanje mjera nam je donijelo to da možemo napraviti nešto Sisku, za građane. No ovakva organizacija, kada nismo ni na zvijezdama ni u Sisku je jako iscrpljujuća, a i financijski obeshrabrujuća, jer nam se budžet značajno smanjio. Online festival sam po sebi iziskuje veliku svotu novca za realizaciju na ovakav način kakav ćete moći pratiti od rujna na našim službenim stranicama.

Radite puno na edukaciji mladih, ali i starijih na temama vezanim uz film. S jedne strane očito je da u Sisku postoje filmofili i filmska publika koja bi podržala takav festival. Koliko se Sisak promijenio u tom filmskom pogledu od prvog izdanja festivala do danas?

Lijepo što ste to primijetili. Kino Klub Sisak godišnje provede više od osam projekata za mlade filmaše. Isto tako, tijekom godine, svaki tjedan postoje radionice po jedna za osnovnoškolce, jedanput za srednjoškolce. Tako da nam je festival donio jako puno članova. No, bitno je napomenuti da ih Klub kroz svoje edukacije usmjerava i gradi kao filmske ljude, ljude koji razumiju film.

Holjevac s voditeljima Martinom Werft i Sašom Tadićem
Holjevac s voditeljima Martinom Werft i Sašom Tadićem

Tako jednostavno gradimo i svoju publiku za buduće festivale. Isto tako Kino Klub Sisak u SFF projekt ima uključeno više od 20 volontera i 25 organizatora koji se kroz godine izmjenjuju. Možemo reći da i kroz organizaciju festivala, od pisanja mailova, dizajna, uređivanja web stranice do puštanja filmova Kino Klub Sisak educira mlade da ipak, jednoga dana imaju neko konkretno iskustvo za razliku od svojih kolega. Isto tako prije SFF-a imamo uvertiru kroz Star Gardens gdje puštamo filmove prošlogodišnjih pobjednika festivala. S time projektom i u organizaciji u privatnim vrtovima Siščani ulaze u tuđe vrtove, gledaju filmove i komuniciraju na opušten način.

Uvod u 7. Star FF je Star Gardens koja se održao 14. kolovoza. Što je to?

Star Gardens je, kao što ste prepoznali, svojevrsna uvertira u Star Film Fest. Ovdje posjetitelji imaju priliku pogledati najbolje filmove, pobjednike prošlogodišnjeg izdanja Star Film Festa. Pod zvjezdanim nebom, u ugodnom gotovo intimnom ambijentu publika će se prisjetiti filmova koji su već oduševili, a ako netko nije imao priliku posjetiti prošlogodišnji Star Film Fest zahvaljujući Star Gardensu ima i priliku nadoknaditi propušteno. Ulazeći u predivne vrtove grada Siska ljubitelji filma se zbližavaju putem filma. Ovo je posebno iskustvo, nešto što ne bi vrijedilo propustiti.

Tko čini ovogodišnji žiri?

Naš ovogodišnji žiri čine Ana Đordić, Ana Trebše i Igor Jelinović.

Profesoricu hrvatskog jezika i filozofije Anu Đordić poznajemo i po radionicama o medijskoj pismenosti održanim tijekom 2018. godine. Ana Trebše pobjednica je prošlogodišnjeg Star film festa i na to smo osobito ponosni, slovenska je redateljica, a diplomirala je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Igor Jelinović je splitski redatelj, a osim jake umjetničke vizije on radi i na promicanju filmske kulture kroz svoj rad u inkubatoru (filmskoj udruzi) Blank s kojim neprestano i hrabro pomaže mladim filmašima. Sretni smo što smo okupili ovako jaku ekipu pred kojom je nimalo lak zadatak ocjenjivanja i odabiranja najboljih filmova.

Okrenimo se programu – međunarodni predznak festivala zaista je atraktivan i širok. Doslovno nema su tu filmovi sa svih strana svijeta, od Argentine i Brazila do Južne Koreje i Singapura te naravno Europe. Imali ste preko 800 prijava, a odabrali 54 filma. Koliko je bilo teško suziti izbor? Tko je sve odlučivao i gledao filmove te koliko je to sati gledanja iza vas?

O tome koji će od velikog broja prijavljenih filmova dospjeti na platno u natjecateljskom dijelu programa odlučuju stručne selektorice Star Film Festa – Anja Kavić i Martina Mladenović. Svakako je teško suziti izbor jer nam svake godine pristiže pozamašan broj kvalitetnih filmova, koji zaslužuju biti prikazani publici na Star Film Festu. Pa iako selektorice odabiru filmove svoj doprinos i sud moram dati i ja. Iza selektorica su sati i sati gledanja filmova koje više ni ne broje. Prošla godina je primjerice bila rekordna po broju prijava što znači da je Star Film Fest zaprimio 1348 filmova.

Selektorice - Anja Kavić i Martina Mladenović
Selektorice – Anja Kavić i Martina Mladenović

Za ovu godinu smo se bojali kako će zbog pandemije interes biti manji, no prijavljeno je 816 filmova, na naše oduševljenje. Koncipiranje satnice natjecateljskog programa je također zahtjevno i najteže pada selektoricama. U šali to znaju usporediti s rezanjem ruku, nogu, ušiju ili kose jer se u toj fazi već stvore veze s filmovima, a satnica ne dopušta da svi budu prikazani. Divno je što smo doista izrasli u međunarodni festival te nam svake godine sve više filmova dolazi iz svih krajeva svijeta pa imamo priliku upoznati mlade autore, različite trendove i senzibilitete, filmske škole i produkcije!

Imate i jaku volontersku bazu. Koliko je volontera na dispoziciji i oko čega se sve brinu? Imate li neke koji su već konstanta Star Film Fest?

Volonteri su oduvijek voljeli Star Film Fest i nikada nismo imali zamjerki na njih. Sisački volonteri, kada se prijave i kada ih izaberemo, ostaju i dalje naši volonteri i jedva čekaju drugo izdanje festivala. Kino klub Sisak im pruža volontiranje i uključenost u kreativan projekt, u Sisku. I sam festival zasniva se na volonterizmu, tako da je i sam doprinos volontera iznimno značajan i cijenjen. Ono što treba naglasiti je da naši volonteri redovito osvajaju nagrade za najbolje volontere ili koordinatore volonterizma grada Siska, a ono najvažnije je da svake godine par volontera ulazi u organizaciju festivala i s time doprinosimo festivalu i njegovoj organizaciji.

Na taj ga način jačamo i gradimo Star Film Fest dok Star Film Fest povratno oplemenjuje i uči svoje volontere. Što se tiče volontera izvan Siska i o tome bi mogli satima pričati i pisati. Svake godine sve više i više njih dolazi, a posebno oduševljava to što nam se vraćaju kao volonteri ili kao gosti Star Film Festa. Svi mi živimo ovaj festival pa tako i oni jedva čekaju svratiti u Sisak pod zvjezdano nebo Star Film Festa. Jednostavno, Star Film Fest pruža drugačije prilike za volontere u Sisku i stvara prostor za sudjelovanje u nečemu značajnom.

Filmove predstavljate u pet kategorija. Tu je velik broj glumaca, režisera, snimatelja… Možete li istaknuti neke posebne ljude koji su obilježili proteklih šest godina festivala, možda i nagrađene koji su se probili u filmskoj svijetu?

Da, zastupamo pet kategorija od kojih bih istaknuo kategoriju industrijalnog filma po kojoj smo jedinstveni. Što se tiče favorita, nitko ne voli isticati svoje miljenike i miljenice, a mi možemo reći kako je kroz festival prošlo zaista mnogo kvalitetnih ljudi, što filmaša što gostiju što volontera. Svakako je vrijedno spomenuti da je na Star Film Festu do sada prikazano mnoštvo filmova koji su osvajali nagrade i bili prikazivani na velikim festivalima kao što su Idfa, Sarajevo film festival, Clermont Ferrand, ZagrebDox, Beldocs… a favoriti su nam svi oni koji su doprinijeli rastu Star Film Festa, dakle svaki prijavljeni autor filma, svaki posjetitelj i svaki gost festivala.

Ipak, treba spomenuti Gorana Grgića koji je prvotno podržao Star Film Fest u samom začetku, prve godine postojanja. On je “kum” Star Film Festa i svake godine ga rado viđamo te mu i ovim putem zahvaljujemo na podršci. Tu je i Boško Grubić Bobby, rođeni Siščanin koji je na prošlogodišnjem Star Film Festu prisustvovao u ulozi člana žirija, a u Americi se bavi produkcijom hollywoodskih filmova. Također, mladi argentinski redatelj Federico Schmukler, dobitnik nagrade na Star Film Festu prije dvije godine, prošlogodišnji član žirija te natjecatelj na ovogodišnjem Star Film Festu.

Samom idejom festival je svojevrsni inkubator projekata i novih filmaša – film u Hrvatskoj često je osporavan – ali mladi autori postoje i djeluju, iako često prolaze ispod radara. Koje su vaše poruke, možda i iskustva koja možete prenijeti mladim djelatnicima u filmu?

U Hrvatskoj i u našim gradovima puno kvalitetnih projekata i ljudi sustavno prolazi ispod radara, iz raznih razloga. Cilj Star Film Festa je biti prvom stepenicom mladim filmašima i omogućiti im prikazivanje njihovih filmova na našem platnu. Uistinu želimo i trudimo se biti odskočna daska za ulazak tih mladih, talentiranih i predanih ljudi u svijet filma. Kao organizatori puno radimo na tome i posebno na promociji filma i filmskog stvaralaštva, kako u Sisku tako i u cijelome svijetu.

SFF
SFF

Mi smo međunarodni, mali filmski festival, koji se sastoji od puno malih zvjezdica koje čine jednu veliku. Isto tako je i u filmu, puno ljudi čini jedan film. Kao festival uvijek pokušavamo dati priliku da se sisački umjetnici promoviraju kroz svoj rad na Star Film Festu u bilo kojem programu. Tako smo već nekoliko godina surađivali i s Goranom Devićem koji je prikazivao svoje filmove i bio član žirija na SFF-u, mladim glazbenicima kojima pružamo priliku za nastup i predstavljanje publici. Vesna Mačković je također publici prikazala svoj film prije nekoliko godina, a ove godine prikazujemo Zagrebački ekvinocij gdje glumi Siščanin Patrik Gregurec.

Naveli ste da će koncept festivala biti nešto drugačiji ove godine nego prethodnih – točnije, radi se i o online dijelu. Možete li pojasniti kako će to izgledati, budući da će postojati i ‘normalan’ dio za gledanje u pred velikim platnom.

Oko načina održavanja festivala su se lomila mnoga organizacijska koplja. Imali smo nekoliko sastanaka na kojima sam se konzultirao sa svim članovima tima. Odlučili smo da ne želimo prekinuti filmsku tradiciju u Sisku, koju Star Film Fest neumorno održava iz godine u godinu. Online verzija festivala bit će najprije jednostavna, svima dostupna i besplatna kao i sam festival do sada.

Publika će se moći jednostavno priključiti online programu putem naše službene stranice www.sfilmfest.com. Natjecateljski dio programa zainteresirani će moći pratiti online dok primjerice komercijalne, hrvatske filmove F20 i Zagrebački ekvinocij planiramo prikazivati ekskluzivno na lokaciji vanjskog prostora Kazališta 21 u Sisku. Online dio će obuhvatiti i Filmsku glazbu, izložbu „965 minuta djevojke”, projekcije prošlogodišnjih pobjednika, otvorenje, radionice, acoustic jam session, proglašenje i projekcije ovogodišnjih pobjednika i na kraju zatvaranje uz DJ Olivera.

Posebno je zanimljivo to što glazbene sadržaje publika može pratiti i online i tako iskusiti pravo festivalsko ozračje. Mislim da ovakav način održavanja predstavlja nešto novo, interaktivno i snalažljivo te kako nitko neće biti uskraćen za festivalsko iskustvo u punom sjaju. Ono što treba naglasiti da online festival podrazumijeva mogućnost praćenja 0-24 na našem webu. A ono najvažnije je da s otvaranjem festivala možete pratiti filmove koje želite i na festivalu. Pripremili smo zaista zanimljiv program!

SFF
SFF

Prošle godine Festival su uveličali i glazbenici, poput Elementala. Koliko vam je bitna ta glazbena komponenta uz filmski dio i hoće li se i ove godine, zbog cijele situacije, moći održati koji koncert?

Glazba i film gotovo su neodvojivi entiteti i na Star Film Festu svake godine pokušavamo ugostiti zanimljive izvođače. Ove godine će publiku i goste na zatvaranju festivala zabavljati DJ Oliver u vanjskom prostoru Kazališta 21. Situacija kakva nas je zatekla, ne ostavlja prostora za masovna okupljanja, ali će se svi elementi programa održati sukladno preporučenim mjerama epidemioloških službi. Osim glazbenog događanja u smislu koncerta na ovogodišnjem Star Film Festu održat će se i s glazbom tematski povezana događanja. Filmsku glazbu predstavit će nam Alen Bakarić i Sven Tomanić, a tu su i dva acoustic jam sessiona pa glazbe neće nedostajati ni ove godine.

‘Zvjezdana priča’ nastavit će se tako i dalje pod posebnim okolnostima. Entuzijazam se čini da je na vrlo velikoj razini. Da se vratimo na začetke festivala, što vas je uopće potaknulo da se krene s takvim događajem? Je li se jednostavno našla ‘kritična masa’ iz koje je buknula i oformila se zajednička strast prema filmu i organizacijske mogućnosti?

Kao mladi filmaš (autor par filmova) svoje filmove sam slao na brojne festivale, no kako su godine prolazile jako sam teško nalazio filmske festivale koji su namijenjeni mladima, od 18-35 godina koji nisu profesionalci. Oformili smo skupinu od svega nekoliko ljudi i razgovorom došli na ideju pokretanja nečega takvoga u našem gradu. U začecima smo imali drugačije planove, i tu smo lomili koplja. Zatim se sve iskristaliziralo i stvorili smo Star Film Fest. Posebno je zanimljivo što to nisu bili ljudi s pretjeranim i jakim poveznicama s filmom, ali je entuzijazam tih mladih ljudi iz Siska sve pokrenuo.

Kada se sve to zakoturalo, uključili su se i moji brojni prijatelji, mladi filmaši koji su imali isti problem kao i ja. Privukli smo skupinu organizatora iz cijele Hrvatske i regije i upustili se u organizaciju Star Film Festa. Naše ideje su zaista velike, no sputavaju nas financije. Iz godinu u godinu rastemo s idejama i realizacijom, a nekako ostajemo u financijskim gabaritima, istima u kojima smo bili i prije par godina. Jednostavno funkcioniramo zahvaljujući oslanjanju na vlastite ideje i prijateljstva. Bez njih ne bi bilo ni našeg festivala.

Be social

Komentari