kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

Tamna strana franšize (“Star Wars: The Last Jedi”, R. Johnson)

star wars
Foto: press / "Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi"
Vrijeme čitanja: 7 minute

Tamo gdje je radnja The Force Awakens završila počinje The Last Jedi. Gotovo bez ikakvog vremenskog odmaka Rey, koja traži svoje mjesto u cijeloj situaciji, prilazi Lukeu Skywalkeru na osamljenom otoku i pruža mu plavi lightsaber. Pobunjenici se nalaze u nezavidnoj situaciji bježeći od leteće armade Prvog reda, a Leia čini sve u svojoj moći da pomoću brzine svijetlosti pobjegnu dalje od generala Huxa. Kylo Ren razočarao je vrhovnog vođu Snokea koji ne štedi mladog učenika i traži od njega da mu dovede i Skywalkera i Rey. Tri smjera priče u prvome dijelu filma koji sveukupno traje dugih dva i pol sata funkcioniraju koliko je to moguće u kontekstu sage koja iza sebe ima veliku ostavštinu, ali drugi dio raskrinkava dosta mana koje osma epizoda donosi. No kako je tema oko Ratova zvijezda uvijek bila osjetljiva i za fanove i za one koji to nisu, čini se da je Disney kupnjom Lucasfilma napravio stvar još osjetljivijom. I to se u ovom drugom dijelu treće trilogije možda i najviše osjeti. Krenimo redom i, napominjem, spoileri će biti u službi objašnjavanja pa su samim time neizbježni.

Ep. VIII

Rian Johnson preuzeo je redateljsku palicu od Jeffreya Jacoba Abramsa koji se u ovom nastavku našao u ulozi izvršnog producenta. Čini se kao logična odluka zadržati u ekipi čovjeka koji je uveo Star Wars u novu fazu razvoja, ali isto tako valja vidjeti da je Johnson sa sobom doveo ljude sa svojih prijašnjih projekata (Steve Yedlin zadužen je za fotografiju i Ram Bergman kao producent). Ono što je Abrams imao u sedmoj epizodi bio je spisateljski dar stare SW škole u obliku Lawrencea Kasdana (zaslužan za scenarije epizoda V i VI).

Navodim ove podatke jer će u daljnjem tekstu biti branjena teza da je prijašnja epizoda, iako je bila snimana pod Disneyjevom kapom, imala više atmosfere i duha koji nam je govorio da se nalazimo u svijetu Ratova zvijezda. John Williams zaslužan je za prepoznatljivu glazbu u kojoj zaista nema nekog prevelikog posla s obzirom na to da su one najprepoznatljive skladbe ostale iste i u službi su scene u kojoj se koriste, a one nove koje se pokušavaju probiti, to rade bezuspješno jer su stavljene u scene koje ne pokušavaju naglasiti i iskušati zvučno iskustvo gledatelja.

star wars
Foto: facebook.com/StarWars

Uvod je klasični, upečatljiv, sa scenom svemirske bitke u kojoj se istakne klasni letač Poe (Oscar Isaac), ali čini se da ostatak vrhuške pobunjenika ne dijeli njegov žar za akcijom i uništavanjem protivničkih letjelica, već su više složni u tome da pobjegnu sa što manje žrtava. Idilična slika heroja koji je sam protiv svih ističe se i u liku Finna (John Boyega) i njegove nove partnerice u zločinu, obične članice posade broda Rose Tico (Kelly Marie Tran). Njihova se priča razleti na sve strane kada se radnja smjesti u Canto Bight (snimano u Dubrovniku), grad koji je u stvarnosti moguće povezati s Las Vegasom i Monte Carlom zbog kockarnica, utrka, malih poreza i velikih poslovnih dogovora koji se sklapaju na takvim mjestima. U tim scenama filmska se ekipa potrudila prikazati i neke aktualne probleme poput izrabljivanja životinja i djece, pretprodaje oružja od strane ratnih profitera i džeparoša koji imaju moć bivati u zatvoru do kad im se ne pruži prilika za izlazak pa onda pogaziti obećanja te na kraju profitirati, naravno, zbog rata.

Brojnost likova

U tamnu stranu uvedeni smo u sedmoj epizodi preko misterioznog Snokea (Andy Serkis) i Kylo Rena (Adam Driver), a njihovo daljnje razvijanje posebice smo očekivali u ovom, po svim najavama najmračnijem dijelu. Nažalost, Snokeova misterija bila je očito previše nadograđivana raznim nagađanjima tko bi on ustvari mogao biti, a premalo temeljena na stvarnoj situaciji. Bez previše informacija njegov lik ostaje samo na tome, generičkom negativcu kojem je svaka druga riječ “dovedi mi ovog”, “ja sam premoćan i neuništiv”, “ubij sve Skywalkere”. Prilična jednostranost kod vrhovnog vođe/negativca koji su tu tek toliko da izgovaraju fraze od kojih nam se “ledi krv u žilama”, a za otkrivanje suparničkih planova ne poznaju ništa osim upotrebe sile boljka je i superjunačkih filmova. Iako svemu tome treba dodati dozu opreza jer twistovi su danas svakodnevna filmska pojava pa tako ubijanje nekog CGI lika ne bi trebalo predstavljati ništa dramatično i u tom slučaju gledatelj nikako ne može ostati šokiran razvojem događaja.

Kylo ilitiga Ben Solo uspostavi kontakt s Rey (Daisy Ridley) pomoću sile pa se između njih rađa veza u kojoj jedan nagovara drugog da pređe na suprotnu, tamnu odnosno svijetlu stranu. U tom njihovom nadmetanju rađa se podloga za navedeni razvoj događaja, što pak dovodi do svojevrsnog klimaksa radnje u tom trenutku te dinamika filma nakon toga strmoglavo pada, pogotovo jer se rađaju dodatni problem u vidu toga što je Kylo zaista želio, osim činjenice da ostavi prošlost daleko iza sebe. Njegov unutarnji (a i vanjski) sukob zaista se dobro prikazuje jer neodlučnog i zbunjenog, često i prestrašenog mladića vodi misao koja je usmjerena na budućnost, ali javlja se u nerazrađenom kontekstu koji je do tog trenutka uključivao previše borbi i usporednih priča koje su micale fokus s glavnih aktera.

star wars
Foto: facebook.com/StarWars
S planeta na planet

Dijalozi između Rey i Lukea usmjereni su od početnog odbijanja i nećkanja, preko R2-D2-ovog nostalgičnog flashbacka do tri lekcije s kojima Jedi majstor objašnjava silu mladoj učenici. U dijelu kada radnja počinje lagano rasti te se napokon dobiva na ritmu i kakvoj-takvoj ozbiljnosti, ponovno smo uvučeni u eksploziju CGI-ja pa malo dublje prodiranje u povijest Jedija i mogućnosti sile ponovo pada u vodu. Skywalkerova tamna strana dolazi do izražaja baš u dijelu priče u kojem se isprepliće njegova prošlost s Leinim i Hanovim sinom, ali niti u jednom trenutku ne stječemo dojam da bi Luke mogao postati negativac, već se njegove nedoumice i dvojba u ono što treba učiniti iskristaliziraju kroz osobine koje smo upoznali u epizodama IV, V i VI. Nešto što se može uzeti kao svojevrsno iznenađenje svakako je pojava dragog nam zelenog lika koji u par minuta izgovori isti broj mudrih rečenica. Yodin lik izaziva i određenu dozu nostalgije s obzirom na to da ga je redatelj uobličio u animaciji, ali onakvog kakvoga ga poznajemo iz originalne trilogije (lutka).

U svim navedenim scenama događaju se i raznorazne komične situacije, skečevi u kojima prednjače bića s različitih planeta, Finn i droidi (BB-8 pogotovo, a C-3PO tradicionalno). Razina humora dignuta je na još jednu ljestvicu više pa se može napraviti i usporedba s nekim superjunačkim filmovima koji i u najozbiljnijim situacijama za spas planeta/vlastiti život mogu napraviti određenu gestu ili baciti neki komentar koji će razbiti monotoniju momentalne ozbiljnosti.

Mnogi su filmu Sila se budi predbacivali veliku povezanost s Novom nadom, odnosno da su radnja i odnosi gotovo isti, jedino su likovi drugačiji. S Posljednjim Jedijem to nije ponovljeno u potpunosti, iako se mogu pronaći određene sličnosti poput prijedloga za zajedničkim vladanjem galaksijom, pobunjeničke baze na planetu čija podloga neodoljivo podsjeća na snijeg i napada na nju, učenja Jedi vještinama od strane starog majstora i još nekih motiva poput upada u glavnu neprijateljsku bazu i izdaje radi profita.

star wars
Foto: facebook.com/StarWars
Sličnosti i razlike

Film se ipak u svojoj konačnici rješava nekih veza iz prošlosti, što s jedne strane nudi široki manevar za buduće nastavke pa i kreiranje novih junaka koji će imati još veću ulogu u epizodi IX. Prenapuhani likovi poput Phasme (Gwendoline Christie) i generala Huxa (Domhnall Gleeson) zauzimaju dobar dio screentimea, ali kada povučemo crtu, vidimo da su više u službi pandana “sporednim pozitivcima” koji se s njima trebaju boriti i predstavljati određenu ravnotežu između dobra i zla. Sve je to u službi, na kraju krajeva, da se Star Wars pomalo i žanrovski preokrene na čisto akcijski SF koji će se moći pogledati i bez prevelikog znanja o prethodnicima.

Što se tiče specijalnih efekata, jasno je da na njima ne vrijedi štedjeti, ali u sklopu nekog SW svemira Jakku iz epizode VII i Jedha iz Rogue One imaju više mota za atmosferu nego navedeni Canto Bight ili planet Crait koji je unaprijeđena verzija Hotha s početka Imperija. Ostatak koji nije CGI odnosi se na likove koji su obučeni u kostime ili su lutke te predstavljaju uslugu fanovima koji posebnu pažnju obraćaju na takve pojedinosti. Glumačka je postava na papiru sjajna, ali problem je taj što se unatoč sveopćoj popularnosti sage ponovno pratila tržišna igra na azijskom tlu, a Del Toro je nakon odbijanja uloge Dartha Maula napokon dobio svojih pet minuta. Također, ime Andyja Serkisa sa sobom vuče određenu težinu, ali uloga Snokea nije donijela tog njegovog osobnog dodira kojeg je uspostavio s Gollumom ili Caesarom (trilogija Planet majmuna) pa se ne može govoriti o upečatljivosti samog lika na temelju glumca.

star wars
Foto: facebook.com/StarWars

Jasno je i nekako logično, u današnjoj filmskoj industriji, da se gledatelj mora pomiriti s onime što vidi na ekranu. Disney je krenuo putem igranja na sigurno. Malo da zadovoljimo stare fanove i malo više da u svijet Ratova zvijezda uvedemo neke nove koji će u budućnosti i tako biti značajniji za popularizaciju franšize. Jednim dijelom stari sjaj sve više blijedi, a novi je baziran na elementima i postupcima s kojima se možemo, ali i ne moramo složiti. Dozu klišeja saga je oduvijek imala u svojoj srži, to ne možemo sporiti. Ono što se svakako s vremenom promijenilo da su ti klišeji, baš u ovom nastavku, dosegli neku uobičajenu razinu koja je u mnogočemu usporediva s Marvelovim i DC-jevim svijetom superjunaka.

Bit će tu još mnogo spin-offa, nastavaka i raznoraznih dodataka u vidu serija koji će se voditi starim pričama u novome ruhu. I nije to ništa isključivo loše – koliko se samo raznih umjetnosti bazira na mitovima i legendama koje su prilagođene generacijama. Druga je stvar što će se u vrlo kratkom vremenskom periodu probiti granica kada će se o novom nastavku Star Warsa pričati kao “o još jednom nastavku” koji će “produbiti priču“, dok će ustvari biti visokobudžetno i lijepo zapakirani celofan sa sve manje zvijezda, a sve više ratova.

(Visited 2.480 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari