Film

“Ispod sunca” u Dokukinu KIC: Skriveno lice sjevernokorejske propagande

Foto: Dokukino KIC press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U srijedu, 1. veljače, projekcijom u Dokukinu KIC, počinje hrvatska kino distribucija dokumentarca Ispod sunca, velikog ruskog redatelja Vitalija Manskog, koji će i sam prisustvovati projekciji. Sljedećeg dana, 2. veljače u 17 sati, Manski će održati besplatno masterclass predavanje “Dokumentarni film – umjetnost ili stvarnost?”.

Nakon dvije godine pregovaranja sa sjevernokorejskim vlastima, nagrađivani ruski redatelj, Vitalij Manski, pozvan je u najdistanciraniju zemlju svijeta, kako bi pomogao u stvaranju jednog domaćeg filma. Ispod sunca nastao je pod budnim okom Velikog vođe i njegovih ljudi, koji su redovno provjeravali sav snimljeni materijal, prilagođavali scenarij i izabrali „primjerene glumce“. Međutim, nitko nije računao na rezervnu kopiju osobnih snimki koje je autor navodno skrivao u čarapi, iznio preko granice i napravio prvi dokumentarac koji izbliza pokazuje kako se stvara sjevernokorejski propagandni narativ.

(Ziherovu recenziju ovog izvrsnog dokumentarca možete pročitati na linku)

Djevojčica Zin-mi i njezina obitelj žive u idili Narodne Republike Koreje. Majka i otac su pripadnici radničke klase na čijim leđima počiva komunističko blagostanje nacije, a malena Zin se priprema na svoj prvi veliki korak, priključenju sjevernokorejskim pionirima uz zakletvu Velikom vođi. Pomno pripremljene scene odobrene od partije, nalikuju televizijskoj reklami, ali Ispod sunca prikazuje i ono što se nije smjelo snimiti. “Nasmiješi se!”, “Reci to veselije!”, “Svi joj plješćite!”, samo su neke od uputa koje su protagonisti filma šutke morali ispoštovati otkrivajući pritom jednu posve drukčiju, nepoznatu te zastrašujuće praznu i opasnu atmosferu – ne samo filmskog seta, već i cjelokupnog društva. Ispod sunca donosi priču o odrastanju uz propagandu i život u zemlji koja zabranjuje individualnost.

vitaly mansky
Foto: Dokukino KIC press, Vitalij Manski

Izvrsnost ovog filma potvrđuje i više od 70 festivalskih projekcija diljem svijeta, kao i dvadeset nagrada, a relevantni magazin Sight and Sound smjestio ga je na treće mjesto najboljih dokumentaraca prošle godine.

Hrvatskoj kino-premijeri u srijedu 1. veljače u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC, prisustvovat će i autor Vitalij Manski s kojim će nakon projekcije razgovarati filmski kritičar i redatelj Ivan Ramljak.

Ispod sunca, osim u Dokukinu, tijekom veljače možete pogledati i u kinu Sloboda (Dubrovnik), Zelenoj dvorani (Zabok), kinu Europa (Zagreb), Art-kinu Croatia (Rijeka), kinu Karaman (Split) te desetak drugih nezavisnih kina. Termine svih projekcija možete pronaći na www.restartlabel.net.

Be social

Komentari