Glazba

TBF i Jinx predvode popis novih imena na 11. Ferragosto Jamu

Foto: Ferragosto JAM
Vrijeme čitanja: 2 minute

Neopisiva energija koja ljeti zavlada oko Orahovačkog jezera razlog je da se tisuće mladih svake godine vrati na Ferragosto JAM. Unikatan i neusporediv s ljetnim festivalima na obali, pa i šire, kroz deset godina postao je obožavan turistički fenomen Hrvatske. Od 1. do 5. kolovoza na nekoliko pozornica rasporedit će se čak 50 izvođača, među kojima nova potvrđena imena predvode TBF, Jinx i Maja Posavec, a po prvi put bit će uprizorena i kazališna predstava, hit monodrama Marina Ivanovića Stoke.

“Umjetnici zdravog đira“, splitski hip hop bend TBF, desetljećima su prenosili svoje znanje o životu upakiravajući ga u rime kojima su lako privukli istomišljenike. Nakon gotovo 30 godina postojanja, šest studijskih albuma i nebrojeno hitova kojima su gospodarili radijskim eterom, zasluženo nose status kultnog benda, izuzetno voljenog diljem regije. Na glavnu pozornicu stupit će i pop divovi Jinx, naoružani provjerenim repertoarom dosadašnje uspješne diskografije, ali i najnovijim albumom “Pogrebi & pomiriši”. Svakim novim izdanjem davali su si zadaću biti originalniji i drugačiji te svježinom uvijek uspjevali ostati u samom vrhu.

Po prvi put pod vedrim nebom podno Papuka na Ferragosto stiže i kazališna predstava! Karizmatični reper Stoka, koji je nedavno najavio veliki povratak u tandemu s Neredom, izvest će svoju monodramu “Stara škola kreka – iz tame u svjetlo“. Predstava koja prikazuje odrastanje i teške životne trenutke u borbi s ovisnošću, donijet će šokantnu i edukativnu komponentu ispričanu iz prve ruke, bez uljepšavanja i cenzure.

Na krilima prvog samostalnog albuma na Ferragosto dolazi talentirana Maja Posavec, glumica i pjevačica poznata kao nekadašnji vokal grupe Detour. Netom objavljen album “Kada ne bih imala strah” svoju će koncertnu promociju doživjeti u svibnju, a već je zasjao među kritičarima i pokazao svu širinu njenog netipičnog i originalnog modernog pop izričaja. Beogradska umjetnica u usponu Bojana Vunturišević, čiji je singl Kese etikete s debitanskog albuma “Daljine” na YouTubeu pregledan više od milijun puta, predstavit će svoju viziju eksperimentalnog pop zvuka.

Osječki punk rock veterani Gužva u 16-ercu magnet su za alternativnu publiku, dok novi zagrebački hibrid rocka i rapa Bruto Geto “pleše” (i svira) na granici teatralnog i društveno angažiranog. Švicarski bend Knutov kofer predvođen osebujnim Frédéricom Zwickerom otkrit će svoju ekstravagantnu uglazbljenu slam poeziju pisanu na hrvatskom jeziku uz pomaknute žanrovske skokove od free jazza, heavy metala, preko hip hopa i šansone.

Već ranije potvrđena imena koja stižu na Orahovačko jezero su: Hladno pivo (Old school i Greatest Hits), Krankšvester, Tram 11, Pips, Chips & Videoclips, Zabranjeno pušenje, Sassja, Bolesna braća, Bad Copy, Chui, Mašinko, Zdenka Kovačiček, High5, Šank, Svemirko, Killed A Fox i JR August.

Tri mjeseca uoči festivala, već počinje i zagrijavanje za kolovoz. I ove godine u suradnji s tvrtkom CroLive, putem službene festivalske stranice (www.ferragostojam.com) može se slušati Ferragosto JAM internetski radio koji od 0 do 24 bez prestanka vrti izvođače koji dolaze na ovogodišnje izdanje.

Ulaznice

Pretprodaja festivalskih ulaznica po cijeni od 100 kn za sve dane festivala odvija se putem Entrio sustava sve do 27. svibnja kada će poskupjeti. Ferragosto JAM organizira K.L.U.B. Dostava Zvuka.

Be social

Komentari