Glazba

Recenzija – “Love You to Death” (Tegan and Sara): Zvonki ženski elektro-pop

Love You to Death
Foto: facebook.com/TeganandSara
Vrijeme čitanja: 2 minute

Davne su 1995. godine sestre Quin, poznatije kao kanadski pop duo Tegan and Sara, krenule u osvajanje publike svojim zvonkim zvukom kojim dominiraju indie, synth, pop tonovi. Značajniji su trag ostavile 2013. kada su objavile svoj sedmi studijski album “Heartthrob” koji je poharao top liste diljem svijeta, a ovoga su lipnja izrodile novi plod svoje glazbene karijere imena “Love You to Death“. U odnosu na “Heartthrob”, “Love You to Death” manje je prvoloptaški uradak, a primjetan je znatan odmak u ozbiljnijem smjeru i što se tekstova i melodija tiče.

Ono što ćete prvo primijetiti ako krenete preslušavati ovaj polusatni album jest to da Tegan and Sara sve manje zvuče kao indie duo, a sve više koketiraju s elektro i mainstream pop zvukovima. Zanimljivo je da im se na ovome albumu kao producent pridružio Greg Kurstin, čovjek koji je ranije surađivao sa Siom, Ellie Goulding, ali i Beckom pa i ne čudi da su cure na ovome albumu svoje osobne, manje-više ljubavne tekstove upakirale u nešto komercijalnije ruho. Ono što je ipak ostalo autentično i samo njihovo jesu tekstovi koje sestre pišu same, a kroz koje često progovaraju o LGBT zajednici, ljudskim odnosima, vlastitim ljubavnim iskustvima i situacijama u kojima su se našle ili o kojima barem često razmišljaju te smišljaju njihove neobične rasplete.

Pola sata pop glazbe

Za najavni su singl albuma sestre Quin odabrale pjesmu Boyfriend. Riječ je o lako pamtljivoj catchy pjesmi koja opisuje ljubavni trokut na relaciji žena-žena-muškarac. Sve pjesme traju relativno kratko (do tri minute), a to se pokazalo izuzetno mudrim potezom s obzirom na to da u desetak numera ima nekoliko relativno sličnih pa bi produljenje minutaže njihova trajanja povećalo šanse da nam se “Love You to Death” učini na trenutke dosadnim. Ovako umjesto da ostane u sjeni Boyfrienda, pažnju uspijeva pridobiti i primjerice BWU koja je slučajno ili namjerno intertekstualna pa tako stihovi kažu “save your first and last dance for me, I don’t need a white wedding” (ne možete se ne sjetiti Billy Idola i njegova White Weddinga).

Apsolutni pobjednik albuma za mene je pjesma 100X. Da je recimo čujem na radiju i ne znam čija je, bez imalo bih dvojbe željela saznati tko to pjeva i što taj netko pjeva još. Riječ je o mirnijoj, odmjerenijoj skladbi koja zove na ponovno slušanje. Ne želim reći da su pjesme poput Hang on to the Night koje zvuče kao poboljšana verzija Taylor Swift lošije, ali nekako mi i Tegan i Sara bolje zvuče u alternativnijim aranžmanima i mirnijim ritmovima. Ipak, sve je na kraju samo stvar ukusa.

Tekstovi su ipak najjače oružje

Cijeli bi se album u konačnici mogao opisati kao plesan, zabavan, opušten, ali nikako ne revolucionaran. Sestre iz Kanade na njemu kroče utabanim sigurnim stazama glazbe koja dobro prolazi na radio postajama i visoko kotira na top ljestvicama. Ono što ih ipak drži dalje od “ladice” običnih, jednih u nizu, pop grupa jest to što u te provjerene recepte miksaju i druge žanrove, ali i što ne odustaju od samostalnog pisanja tekstova koje im je jedno od najjačih oružja. Album “Love You to Death” svakako vrijedi poslušati, tim više što traje svega pola sata, a donosi dozu optimizma i neopterećenosti kojih nikada ne može biti previše!

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari