Knjige

Tetovaže inspirirane literarnim djelima

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Ljubav prema knjigama često nadrasta sam proces čitanja i postaje više od pukog uživanja u knjizi. Svakome se može dogoditi da naiđe na baš ono djelo čiji likovi, motivi i rečenice odražavaju njihov svjetonazor, nadanja i strahove te da u njima pronađe slogan svog života. Djelo, u takvim slučajevima, postaje čitateljev osobni svjetionik, lajtmotiv njegove svakodnevice koji želi pretočiti u svoj život na razne načine, primjerice, okružujući se posterima, citatima i predmetima koji ih na njega podsjećaju. Ipak, krajnji čin ljubavi prema nekoj knjizi je definitivno posvećivanje dijela vlastite kože njenom citatu, detalju, motivu ili liku. Za takvo što je potrebno mnogo više od novca za tetovažu. Potrebna je hrabrost da se dio tijela, kao i duše, zauvijek posveti nečijim riječima i idejama. Potreban je smisao za nijanse življenja. Potrebno je poznavanje samog sebe. Uživajući u njihovoj ljepoti, originalnosti ili ekstremnosti, Ziher predstavlja tetovaže inspirirane literarnim djelima.

To da je Harry Potter svijet fantastike promijenio zauvijek znaju i ptičice na grani. Generacije djece odrastaju s tamnokosim čarobnjakom koji ih vodi kroz niz jedinstvenih pustolovina kroz koje upoznaju snagu prijateljstva, ljubavi i nesebičnosti, a svijet koji je izmaštala J.K.Rowling zauzima posebno mjesto i u srcima mnogih odraslih. Posljednje djelo o Harryju Potteru, Darovi smrti, iznjedrilo je poseban simbol koji označava tri predmeta iz stare čarobnjačke legende: najmoćniji čarobni štapić na svijetu, plašt nevidljivosti i kamen mudraca. Upravo su ti simboli, pretočeni u jednostavne geometrijske oblike, zaštitni znak svakog pravog obožavatelja legendarnog čarobnjaka pa ne čudi da su ih neki od njih i tintom utkali u svoju kožu. Darovi smrti, uz riječi čarolija na latinskom, najčešća su tetovaža inspirirana serijalom o Harryju Potteru.

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Svi smo mi ovdje ludi“, rekla je Alisi češirska mačka i postala najcitiranija životinja na ljudskoj koži. Alisa u zemlji čudesa djelo je Charlesa Lutwidgea Dodgsona, poznatijeg pod imenom Lewis Carroll, a naizgled je prepuno besmislica i nelogičnosti da bi ponekad potpuno iznenadilo serioznošću i dubinom. Zaigranost Lewisova izraza te pomalo psihodelična radnja podsjećaju nas da je svijet, kao i život, puno kaotičniji i višedimenzionalniji nego što se na prvi pogled čini.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Tetovaže inspirirane trilogijom Gospodar prstenova, izuzev pregršta likova, citata i motiva između kojih zaljubljenici mogu birati, imaju i prednost prekrasnog izgleda vilenjačkog pisma radi kojeg bi i najbanalnija glupost izgledala mistično, mudro i elegantno. Izvorni citat “the shadow does not hold sway, not over you, not over me” koji je vilenjakinja Arwen uputila ljubljenom Aragornu, govori o nezasjenjenoj ljubavi koja je preživjela i koja će preživjet sve što život baci ispred njih, a njegova ljepota i jednostavnost razlog su zbog kojeg fanovi ove trilogije tetoviraju baš njega. Jezik koji je u potpunosti izmislio Tolkien je idealan način za kodiranje bilo kakvih riječi na koži, a da opet izgledaju egzotično i prekrasno.

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Imati istetoviran citat je jedno, ali imati cijeli pasus te njegovog autora naslikane preko cijelih leđa je nešto posve drugo. Upravo na to se odlučila anonimna djevojka sa slike čija je tetovaža inspirirana romanom On the Road autora Jacka Kerouaca, i koja impresionira na prvi pogled.

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Edgar Allan Poe neizmjerno je zadužio svjetsku književnost djelima poput poeme Gavran, kratke priče Crni mačak te pjesme o Annabel Lee, dospjevši tako ne samo u čitanke, nego i na ljudsku kožu. Siluete i crteži Poeovog gavrana, uz riječ nevermore, dominiraju na koži ljubitelja ovog književnika, ali žeđajući za originalnošću, zanimljivije je baciti pogled na njegov kompletni uokvireni portret, majstorski prenesen na ljudsku kožu. Poe zbog svojih djela i nemirnog života simbolizira sjetu, melankoliju, pa i mračnjaštvo.

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Trilogija koja je ispričala priču o postapokaliptičnim Sjedinjenim Državama u kojima su djeca osuđena na borbu do smrti, postala je svjetski hit preko noći, a šojka rugalica znak otpora režimu svugdje po svijetu. Ali šojka rugalica, zaštitni znak junakinje Igara gladi, Katniss Everdeen, također je simbol nade i zajedništva, a šesnaestogodišnja Katniss jedna je od najomiljenijih heroina modernog doba; ona je hrabra, pametna, sposobna i empatična zbog čega ne čudi da se veliki broj ljudi poistovjećuje s njom u tolikoj mjeri da odluče tetovirati šojku rugalicu.

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Tetovirani detalj iz knjige otkriva intenzivnu ljubav prema nekom djelu, no tetovirana naslovnica preko cijelog torza je posvećenost na posve novoj razini. Genijalno ili zastrašujuće, ne može se poreći da je ovakva privrženost Pratchettovom romanu Fantastično svjetlo više nego impresivna. Terry Pratchett je satiričar društva, njegov svijet Diska zrcali naš vlastiti na posve originalan način ispunjen humorom, a autorova vještina definitivno zaslužuje ovaj hodajući spomenik njegovom djelu.

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Tko kaže da tetovaža mora označavati samo jedno djelo? Poneki su vješto osmislili kombinaciju omiljenih knjiga, miksajući ih u jednu, posve originalnu sliku koju mogu dešifrirati samo istinski poznavatelji odabrane literature.

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Bez obzira na njihovu veličinu ili izgled, tetovaže su samo još jedan način da se pokaže snaga pisane riječi i utjecaj koji ima na život pojedinca, i dok je odabrani motiv zadan piščevim stvaralaštvom, tetovaže svom vlasniku daju djelić njegove kreativne slobode dok se odlučuje kakvu tetovažu i gdje želi, a bile one malene, ogromne, ružne ili prekrasne, treba im skinuti kapu na hrabrosti i posvećenosti.

Be social

Komentari