Glazba

Tjedna doza popa: Kali Uchis, Tame Impala, Grimes, Harry Styles i drugi

Vrijeme čitanja: 4 minute

Kad rasporedi postanu gusti i ništa se ne stiže to znači jedno, da će vjerojatno uslijediti dvotjedna doza popa. Nažalost, prošla su dva tjedna bila toliko malo ambiciozna za pop glazbu, pa je otprilike takva i doza. Tako u ovom izdanju donosim sve što je ‘obilježilo’ period od zadnja dva tjedna. Ponavljaju se Grimes, Tame Impala, La Roux, Dua Lipa i Harry Styles, ali i logično je, jer im se svima bliže albumi, odnosno Styles je prošli petak predstavio Fine Line. Poslušajmo novitete.

Grimes – 4Æm (9/10)

Grimes ima singl tjedna, bez rasprave. Ulaskom u ethereal wave, Grimes je uzbudljiva te i dalje obećava. Novo izdanje očekuje se u veljači, a Grimes nije s njega do sada izdala loš singl. Zato ju i stavljam u doze. 4Æm je do među posebnijima, ali i komercijalnijima s albuma “Miss Anthropocene”. Svejedno, Grimes je teško i tumačiti i recenzirati. 4Æm je naizgled tužna pjesma koja spaja elemente i inspiraciju Bollywoodom sa spomenutim etherealom i svim sort of industrial ili nu metal čarima Grimes. Sama opisuje pjesmu kao ‘cyberpunk’ interpretaciju filma Bajirao Mastani.

Tame Impala – Posthumous Forgiveness (8/10)

Nakon Borderline i It Might Be Time, Kevin Parker dostavlja treći singl Posthumous Forgiveness koji će se naći na 4. albumu “The Slow Rush”. Pjesma je spoj funkom napunjenog bassa i sintesajzera, a govori o njegovom pokojnom ocu. Tekst je gotovo fragilno iskren, bolno jednostavan, a na odnos s ocem Parker se referirao još na “Lonerism” albumu. Šest minuta iznimnog glazbenog doživljaja i pomirenja. “The Slow Rush” se očekuje 14. veljače 2020.

Kali Uchis – Solita (8/10)

Kali Uchis ima poprilično nepravednu tržišnu poziciju. Od kritike obgrljena, ima zapravo manje obožavatelja nego što zaslužuje. Barem u brojkama. Što donekle boli, barem mene, jer želim uspjeh uistinu kvalitetnim umjetnicima. Iako je i uspjeh kao takav relativan pojam. Za svoje godine stvara toliko dobar i drugačiji R&B, a njen prvijenac “Isolation” definitivno mi je najdraži album prošle godine. Novi singl Solita, najavljuje drugi joj, za sada neimenovani LP. Očekivani izdanje bit će pretežito na španjolskom (Kali je iz Kolumbije). Svakako poslušajte.

La Roux – Gullible Fool (7/10)

Nakon nedovoljno upečatljivog najavnog povratničkog izdanja La Roux, dolazi drugi singl Gullible Fool, sedam minuta dug. Gullible Fool je daleko posebnija, temeljitija i ljepša. Lijep razvoj i konstantna pažnja. Ne propustite. Album “Supervision” izlazi 7. veljače 2020.

Harry Styles – Adore You (7/10)

Harryju se u SAD-u smiješi #1 album, koji je, usput da motiviram, jako dobar. Adore You spada među bolje. Za potrebe snimanja spota osmišljen je cijeli jedan otok i dirljiva priča o Harryju i njegovoj čarobnoj ribici. Otok se zove Eroda (obrnuto od adore). Naratorica videa je hvaljena Rosalía, a redatelj je veliki Dave Meyers (previše važnih spotova za izdvojiti). Pjesma je poletna, jednostavna, zarazna i cool. Njegov glas dobro funkcionira, čak i uz to malo prozračnog falsteta. Svjetla budućnost, nema što. Uživajte.

Kaytranada – 10% ft. Kali Uchis (6/10)

Spomenuta Kali našla se i na novom, drugom albumu priznatog producenta Kaytranade. Čuo sam komentare par prijatelja da novi album nije kao prvi, ali ni ne mora biti. Njegov zvuk će uvijek biti svjež i razlikovati se od kolega. Sama pjesma 10% opuštena je, uobičajena i neopterećena izvedba obje uključene strane, a tematski se vrti oko stvarnosti glazbene industrije, ugovora i sl.

Halsey – Finally // Beautiful Stranger (6/10) i Suga’s Interlude ft. Suga (BTS) (5/10)

Halsey i njen najavljeni treći album “Manic”, nešto je što zbilja očekujem s veseljem. Singlice s novog albuma sve su redom zadovoljavajuće, autentične i iskrene. Nema formulaičnosti, pretencioznosti, upornosti tamo gdje je ne treba. Finally // Beautiful Stranger je akustična balada koja strukturom i melodijom podsjeća na barem 10 pjesama, ali uz njen glas se nekako izgubiš, što je donekle neočekivano. Sve u svemu, Halsey je jedna od novijih zvijezda koje se ne doimaju izgubljene. Album je promovirala i dobrim spotovima i lijepim nastupima. Druga nova stvar joj je Suga’s Interlude sa Suga iz BTS-a. Zvuči kao zgodan prijelazni broj koji će lijepo sjesti na novi album.

Meghan Trainor – Evil Twin (5/10)

Meghan je kroz godine nanizala nekoliko velikih hitova poput All About That Bass, Lips Are Movin’, No ili čak Me Too. Međutim, gotovo sve nove pjesme prolazne su i sve dosadnije. Novi joj album bio je odgođen, ako se na varam, barem jednom, a svi znamo, da svako odgađanje samo uništava ionako teško stvorenu euforiju. Stvar se popravlja upravo ovdje, s Evil Twin. Meghan je uobičajeno simpatična, zabavna, ali i pjesma je bolja. Bio u pravu ili ne dobivam ABBA vibracije na refrenu, što je uvijek plus.

Ava Max – Salt (4/10)

Čini mi se kao da jedan veliki tim pokušava napraviti novu veliku zvijezdu. To bi trebala biti Ava Max, ali čini se da hitova nema nakon stravično zabrinjavajuće zarazne Sweet But Psycho. Spotovi su joj ambiciozni, pjesme catchy, ali suviše planirane. Pokušava se postići svojevrsna drama u singlovima, kao da svaki mora biti velik, ali zapravo se ne postiže ništa. Daleko od toga da Salt nije sasvim OK pop pjesmica, ali to je otprilike to.

Dua Lipa – Future Nostalgia (4/10)

Nakon zapravo odlične iako malo suhoparne (suviše oprečno?) Don’t Start Now, stiže Future Nostalgia. Kad sam ju prvi put slušao jedva sam izgurao da ne prebacim, jer je toliko očigledno pogubljena u konceptu koji je prvo, besmislen, drugo, neusmjeren. Imam dojam da im se samo svidio naziv Future Nostalgia, pa se igralo s time. Dua je najavila novo izdanje kao veliki house album, ali s novim singlom su očekivanja smanjena i poljuljana. Ime albuma je i tetovirala. Na singlu Future Nostalgia Dua pokušava predvoditi nekim nategnutim feminizmom i quasi stavom, ali zvuči nedovoljno učinkovito, uvjerljivo ili štoviše uopće zabavno. Pjesma otpočinje stihovima “You want a timeless song, I wanna change the game. Like modern architecture, John Lautner coming your way“. Ne znam bi li iste shvatio kao da se šali na svoj račun ili da je jednostavno neutemeljeno umišljena? Dua Lipa je pop zvijezda koja zbilja sjaji, ali daleko je to od mijenjanja pravila igre. Postoje fora momenti u pjesmi, što zapravo pred kraj čini pjesmu i slušljivom, ali i dalje besmislenom. Možda teške riječi, ali pop to može izdržati.

Sljedeća tjedna doza popa bit će detaljnija, a nadam se i boljih dojmova. Vrijeme blagdana je pogodno za prodaju albuma, ali nešto se pop svijet ulijenio ovog prosinca. Bilo kako bilo, dio u ovoj dozi spomenutih umjetnika i umjetnica radi na novim izdanjima ili su ih svježe predstavili, poput Harryja ili Kaytranade, pa ušima neće biti dosadno. Do sljedećeg puta.

Be social

Komentari