Istaknuto
28.09.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Britney Spears je planetarna megazvijezda, ali 13 godina bila je žrtva robovskog odnosa.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Knjige

Top 100 najpopularnijih pisaca na svijetu

02.01.2013. Selma PezerovićFoto: facebook.com/William Shakespear
Vrijeme čitanja: 3 minute

Top 100 najpopularnijih autora svijeta je lista pripremljena nakon opsežnog istraživanja temeljenim autentičnim studijama. Istraživanje navodi da se iznimke i odskakanja mogu pojaviti i u ovom popisu i da nisu neizbježna, no da su ipak pri selekciji ulogu igrale književne vrijednosti, popularnost, poruke koje se prenose i mnogi drugi čimbenici. Sami prosudite iz sljedećeg teksta.

1. William Shakespeare
Shakespeare ne silazi s trona. Proglašen najvećim engleskim piscem svih vremena i najizvođenijim svjetskim dramatičarom, Shakespeare je i u ovom istraživanju pomeo svoje kolege pisce. Sigurno ne postoji jezik na koji njegova djela nisu prevedena. “Romeo i Juliija”, “Kralj Lear”, “San ivanjske noći”, “Hamlet” samo su neka od njegovih djela. Inspiraciju u njemu i njegovom stvaralaštvu nalazili su, a i nalaze danas, mnogi umjetnici a ponajviše pisci. Filmske, animatorske i kazališne adaptacije izvode se diljem svijeta. Kod Shakespearea, izgleda, ne postoji Hamletova dvojba, biti ili ne biti. On biva, i danas na vrhu najboljih pisaca svih vremena.

2. Lav Nikolajevič Tolstoj
Kada govorimo o najboljima ruskim piscima svijeta, zasigurno ćete pomisliti na Tolstoja ili Dostojevskog. Naime, prema istraživanju drugo mjesto ipak pripada Lavu Nikolajeviču Tolstoju. Ruski grof, ponajviše poznat po romanima “Ana Karenjina”, “Rat i mir”, “Uskrsnuće” i “Obiteljska sreća”, bio je poznati vegeterijanac i pacifist. Upravo su njegove životne filozofije, osobito to da se protivi bilo kojem ratu, bile zastupljene u svim njegovim djelima. Zaljubljive naravi, ipak je umro odvojen od supruge, na željezničkoj postaji. Zanimljivo je i možda ne toliko poznato da je Tolstoj rekao za Shakespearea da je vrlo površan i loš spisatelj. Tolstoj to iznosi u kritičkom eseju o Shakespeareu.

3. Fjodor Mihajlovič Dostojevski
Treće mjesto zauzeo je također Rus – Fjodor Mihajlovič Dostojevski. Nakon robije koju je odslužio zbog druženja s tajnim društvom mladih ljudi koji su prihvaćali socijalističke ideje, Dostojevski postaje drugačiji čovjek. Iako ostaje analitičar ljudske duše, on se vraća kao religiozni fanatik koji poziva na mir, ne na borbu. Među najpoznatijim djelima su: “Zločin i kazna”, “Poniženi i uvrijeđeni”, “Idiot”, “Kockar”, “Bjesovi”, “Braća Karamozovi”… Dostojevski je bio svjestan Tolstojeve kvalitete pa iz njegovog pisma iz 1876. godine idu redci: “Došao sam do neobična zaključka da pisac – umjetnik osim poeme mora do sitnica točno znati stvarnost koju prikazuje. Kod nas se po mome mišljenju, samo jedan odlikuje time – grof Lav Tolstoj.” Dostojevski je neminovno jedan od najvećih pisaca ikada. Njegov nedovršeni roman “Braća Karamazovi” iznjedrio je pojam “karamazovština” koji je skovao sam Dostojevski i koji označava pojam moralne raspuštenosti i neodgovornosti.

4. James Joyce
Iza jednog Engleza i dva Rusa, četvrto mjesto je zauzeo jedan Irac. Umalo svećenik, Joyce se okreće Odiseju kao svom uzoru. Usprskos činjenici što je imao problema sa izdavačima i urednicima njegova djela su se ipak objavljivala. Njegovo najpoznatije djelo “Uliks” i danas se naveliko istražuje.  Šesnaesti dan lipnja, vrijeme radnje “Uliksa” svake se godine obilježava u Dublinu. Uz “Uliksa”, Joyce je poznat i po romanu “Portret umjetnika u njegovim mladim danima” i “Dablinci”.

5.  Ernest Hemingway
Na petom mjestu je jedan Amerikanac – Ernest Hemingway. Ljubitelj borbi bikova i ribolova u svoja je djela ukorijenio upravo te strasti. U španjolskom građanskom ratu u njegovoj sobi ekslodirala je bomba, u Africi se dvaput srušio avionom, u Drugom svjetskom ratu udario ga je taksi. Unatoč tome što je imao ovakva iskustva Hemingway umire od vlastite ruke. Postoje mnoge ekranizacije njegovih romana, no treba istaknuti posljednji autobiografski film “Hemingway & Gellhorn”, koji govori o njihovoj ljubavnoj vezi i povezanosti sa Španjolskom. Dobitnik je Pulitzerove nagrade iz 1953. godine za roman “Starac i more” te Nobelove nagrade 1954. godine. Uz roman “Starac i more” valja izdvojiti i djela “Kome zvono zvoni” , “Snjegovi Kilimandžara”, “Zbogom oružje” itd.

Uz Shakespearea, Tolstoja, Dostojevskog, Joycea i Hemingwaya u top 10 najboljih pisaca svijeta ubrajaju se i Virginia Woolf (gle čuda, napokon žena), George Orwell, Jane Austen i John Milton.

Zanimljivo je da se Honoré de Balzac, začetnik duhovnog realizma i jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca, nalazi na tek 63. mjestu. Samo mjesto ispred njega je Nikolaj Gogolj, a ispred Gogolja Edgar Allan Poe. Od ukupno 100 najboljih pisaca svijeta poražavajuće je da se na popisu ne nalazi ukupno ni 15 žena. Jedanaesti na popisu je Franz Kafka, iza njega slijede Albert Camus, Homer, Victor Hugo, Charlotte Brontë, Gabriel Garcia Marquez, George Eliot, Thomas Hardy, Herman Melville i Dante Alighieri. Time se zaokružuje najboljih 20 pisaca. Iako će mnogi listu povrditi kimanjem glave ili proklinjanjem što njihovi pisci nisu na popisu, upućujemo Vas da listu od 100 najpopularnijih pisaca možete pronaći OVDJE.

(Visited 92.716 times, 117 visits today)

Komentari