novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Top 55: Kanye West – Ako još niste, nakon ove liste mogli biste postati njegov fan

kanye
Vrijeme čitanja: 7 minute

Povodom 43. rođendana (još tamo u lipnju) ovog pjevača, repera, producenta, modnog dizajnera, filozofa, kompozitora, poduzetnika, pisca te povrh svega – umjetnika u punom smislu te riječi, odlučio sam preslušati apsolutno cijelu (internetski) dostupnu diskografiju koju potpisuje, a potom rangirati pjesme koje je sačinjavaju.

Dakle, svih 9 studijskih solo-albuma, 2 kolaboracijska albuma, 1 kolektivni album Kanyeove izdavačke kuće „GOOD MUSIC” i singlovi koji su izdani pod njegovim imenom kao „nositeljem liste”. Dodat ću kako je svaki album, osim debitantskog „The College Dropout”(koji je bio na broju 2), dosegao broj 1 na Billboardovoj listi pa ako i niste fan, možda vas ova informacija usmjeri prema Kanyeu.

Rezultat tog nimalo mukotrpnog rada je pred vama, a prije nego krenemo na listu objasnit ću kako sam došao do konačnih „Top 55”. Pri preslušavanju sam ocjenjivao pjesme ocjenama od 1-10, a kako bi zadržao dozu objektivnosti u izboru, u obzir sam, osim same izvedbe i „dojma” koji na mene ostavlja, uzeo i to koliko je pjesma visoko kotirala među strukom te njenu popularnost i „reach”. Ipak, glavni kriterij je moj dojam jer sam egocentrični gad, kao i Kanye sam.

Sve pjesme koje su se našle na konačnoj listi od mene su dobile ocjenu 7 ili više, a lista se sastoji od 3 dijela: top 15 (ocjena 9,5-10), 16-30 mjesto (ocjena 8,5 i 9) i 31-55 mjesto (ocjena 7-8). U zagradama sam napisao s kojeg albuma je određena pjesma, a ukoliko su na pjesmi kreditirani feature artisti i njih sam naznačio na uobičajen način.


55-31 (ovaj dio je neka vrsta „honorable mention” liste)


School Spirit („College Dropout”)
Otis ft. Jay-Z, Otis Redding („Watch The Throne”)
Jesus Walks („College Dropout”)
Through The Wire („College Dropout”)
Gold Digger ft. Jamie Foxx („Late Registration”)
I Wonder („Graduation”)
Water ft. Ant Clemons („Jesus Is King”)
All Mine ft.Ty Dolla Sign („Ye”)
Street Lights („808’s & Heartbreak”)
Gone ft. Consequence, Cam’ron („Late Registration”)
Mercy ft. Big Sean, 2Chainz, Pusha T („Kanye West Presents: Good Music – Cruel Summer”)
Kids See Ghosts ft. Kid Cudi, Yasiin Bay („Kids See Ghosts”)
I Thought About Killing You („Ye”)
Paranoid ft. Mr.Hudson („808’s & Heartbreak”)
Fade ft. Ty Dolla Sign („The Life Of Pablo”)
Devil In A New Dress ft. Rick Ross („My Beautiful Dark Twisted Fantasy”)
No Church In The Wild ft. Jay-Z, Frank Ocean & The Dream („Watch The Throne”)
Can’t Tell Me Nothing („Graduation”)
POWER („MBDTF”)
New Slaves ft. Frank Ocean („Yeezus”)
Welcome To Heartbreak ft. Kid Cudi („808’s & HB”)
Homecoming ft. Chris Martin („Graduation”)
Diamonds From Sierra Leone ft. Jay-Z („Late Registration”)
All Day ft. Paul McCartney, Theophilus London, Allan Kingdom (singl)
Who Gon’ Stop Me ft. Jay-Z („Watch The Throne”)


16-30 mjesto


30. Monster ft. Jay-Z, Nicki Minaj, Rick Ross, Bon Iver („MBDTF”)

Bez Nicki Minaj ova pjesma zaslužuje i top 15, ali ovako…

29. Cudi Montage ft. Kid Cudi („Kids See Ghosts”)

Cudijev ‘humming’, Cobainov instrumental s Burn the Rain i Kanyeov real talk vers i outro ispovijed Bogu čine ovu pjesmu jednom od emotivnih vrhunaca Kanyeove diskografije.

28. Bound 2 („Yeezus”)

„Uh-huh Honey!” – ovaj semplirani uzvik Brende Lee savršeni je opis ove elektro-soul balade sa samog kraja albuma. Legendarni spot na motoru u kojem se Kim u toplesu vozi okrenuta obrnuto od smjera u kojem Kanye vozi, što daje dojam erotskog filma snimanog u ZET-ovom autobusu.

27. Violent Crimes („Ye”)

Kanye eksplicitno opisuje strah od toga da neće moći zaštititi svoju kćer od ovakvih kao on kroz život.

26. Good Life ft. T-Pain („Graduation”)

Ovdje naslov govori sve, pogotovo ako to kako ga izgovarate uredite u auto-tuneu.

25. Amazing ft. Young Jeezy („808’s & Heartbreak”)

Svima koji su ikad gledali highlightse nekog košarkaša na internetima, ova bi trebala buditi posebnu nostalgiju. Posebni shout-out ovom liku.

24. Wolves („TLOP”)

Pjesma od koje je najviše profitirao Vic Mensa, kojeg je činjenica da mu je Kanye uvrstio vokale u pjesmu vinula u visine, bar na kratko, do strmoglavog pada u ponor iz kojeg se ni dan danas nije trgnuo. Profitirao je, dakako, i sam Kanye, ponajviše od Olivera Roustienga iz Balmaina, koji je svoju (tada) novu kolekciju odlučio promovirati u videospotu za pjesmu.

23. Follow God („Jesus is King”)

Kanye je spot snimio u društvu svog oca Raya (ironično, jer i Kim se derala daddy jednom drugom Rayju, u jednom drugom ‘spotu’) s kojim do kraja pjesme konačno rješava dugo narušeni odnos. Glavni singl s posljednjeg albuma, kritičari kažu najbolja pjesma s istoga. Nakon čitanja ovog popisa očekujte promjenu.

22. Heartless („808’s & HB”)

Nakon što je na „Graduationu” počeo koketirati s autotune programima, ovom pjesmom Kanye je odlučio potpuno prigrliti tu popularnu programsku platformu. Za razliku od te tek rođene ljubavi, u lyricsima nam govori o drugoj, nedavno propaloj.

Osim tog zanimljivog kontrasta valja spomenuti i to da je semplirana Ammonia Avenue The Alan Parsons Projecta, čime se sudbina tog benda još jednom ispreplela sa onom grada Chicaga. Prvi put su spojene od strane Bullsa sa kraja 80ih i početka 90ih, koji su izlazili na teren upravo uz njihov hit Sirius.

21. Ultralight Beam ft. Chance The Rapper („TLOP”)

Kada je „TLOP” izašao 2016. godine, nitko nije mogao naslutiti (pogotovo zbog sadržaja samog albuma) da će samo 3 godine nakon Kanye izbaciti gospel album u kojem slavi i otvoreno poziva sve da mu se pridruže u vjeri u spasenje i Boga. Baš zato je ova pjesma kontekstom puno jasnija sada iz ove perspektive, kao nagovještaj svega toga. Mi nismo ni pomislili, ali Kanye je već sve imao isplanirano. Uz to, jedan od najboljih featurea na nekoj njegovoj pjesmi, upravo ovaj, Chancea The Rappera.

20. Closed on Sunday („Jesus is King”)

Osim Boga, posvetu na ovom albumu dobila je i Kim. I to kakvim stihom: ‘Closed on Sunday, you’re my Chick-fil-A.‘… Pjesma sama po sebi ne zaslužuje biti u top 20, vjerojatno niti u top 55, ali toliko je ugodno čuti ugledne glazbene kritičare kako se guše i uzrujavaju oko jednostavnosti i simpatičnosti ovih stihova naspram ostalih lirički kompleksnih pjesama koje nam je Kanye nudio kroz povijest, da nisam mogao odoljeti.

19. Feel The Love ft. Kid Cudi, Pusha T („Kids See Ghosts”)

Jednostavna formula opet je urodila plodom: Pusha T je bacio vers, Cudder je odradio melodični refren, a Kanye je (osim produkcije) odlučio da je vrijeme da usavrši onomatopeju zvuka pucnja iz pištolja. Manje je više!

18. Famous („TLOP”)

Po dvije stvari ćemo zauvijek pamtiti ovu:
1) ‘For all my Southside niggas that know me best
I feel like me and Taylor might still have sex
Why? I made that bitch famous.’

2) Spot u kojem u istom krevetu goli leže: Kanye, Taylor Swift, Kim, George Bush, Donald Trump, Anna Wintour, Rihanna, C-Breezy, gore već spomenuti Ray J, Amber Rose, Caitlyn Jenner i Bill Cosby.

17. Flashing Lights ft. Dwele („Graduation”)

Druga najbolja pjesma s „Graduationa”. Laganih 90 BPM i ugodan glas mlade Dwele uz prepoznatljiv elektro-synth build-up do Kanyeovog rep versa i melodičnog hooka koji i po prvom slušanju ostavljaju bez teksta. A kamoli pri 101!

16. Father Stretch My Hands Pt.1 („TLOP”)

Nakon druge najbolje s „Graduationa”, došli smo i do druge najbolje s „TLOP”. Međutim, ova stvar je posebna po tome što je najbolja u nečem drugom kada pričamo o svim Kanyeovim pjesmama: najbolji intro u pjesmu i najbolje usklađeni producer tag ikada. Uz to, kada slušate cijeli album po redu, nakon ove pjesme dolazi još jedna istog naslova, ali uz dodatak Pt.2, a odvojene su uzvikom „Perfect!” iz popularnog Street Fightera. Nostalgija…


Top 15


Ovih 15 odabranih neću posebno komentirati. Svaka za sebe predstavlja posebno iskustvo i kao takve ih treba i tretirati. Dodat ću ispod svake tek svoj najdraži lyric ili eventualno jednu rečenicu, ali svejedno preporučam slušanje prije bilo kakvog čitanja.

15. Black Skinhead („Yeezus”)

‘Number one question they’re askin’
Fuck every question you askin’

14. Reborn ft. Kid Cudi („Kids See Ghosts”)

Kanye i Cudder se kaju zbog grijeha iz prošlosti, suprotstavljaju im se i nalaze potporu jedan u drugome sve dok se ne osjećaju ‘ponovo rođenima.

13. Niggas in Paris ft. Jay Z („Watch The Throne”)

‘Doctors say I’m the illest
‘Cause I’m suffering from realness’

12. Use This Gospel ft. Clipse & Kenny G („Jesus is King”)

Kanye je ujedinio braću Thornton, Pushu T-a i No Malicea, u Clipse nakon 10 godina od njihove zadnje zajedničke pjesme te su uz blagoslov, u formi saksofon outro izvedbe, Kenny G-ja odrepali svoju zahvalnost za sve što se događalo u njihovim životima.

11. Touch The Sky ft. Lupe Fiasco („Late Registration”)

Najbolja pjesma Kanyeove chipmunk-soul faze, uvijek me razveseli iznova; RIP za sempliranog velikana Curtisa Mayfielda i za karijeru propalog Lupe Fiasca.

10. Waves („TLOP”)

Eto nedavno sam je u objavi na fejsu opisao kao ‘zvuk zrake Sunca koja ti dodiruje lice’ i mislim da je to dovoljno reći.

9. Gorgeous ft. Raekwon, Kid Cudi („MBDTF”)

‘Is hip-hop just a euphemism for a new religion?
The soul music of the slaves that the youth is missing’

8. New God Flow ft. Pusha T, Ghostface Killah („Kanye West Presents: Good Music – Cruel Summer”)

‘Went from most hated to the champion, God flow
I guess that’s a feeling only me and LeBron know’

7. Stronger („Graduation”)

A mislim… Daft Punk i Kanye West… Pametnome dosta.

6. All of the Lights ft. Rihanna („MBDTF”)

Posebnost ove pjesme je to što svatko ima neko posebno sjećanje vezano uz istu. Moje je vezano uz Vip i naše vječno puštanje Interludea i gašenje light-showa prije nego iz zvučnika glasno odjekne ‘ALL OF THE LIGHTS!’ i započne lančanu erupciju oduševljenja popraćenu paljenjem svakog svjetla u prostoriji.

5. Blood on The Leaves („Yeezus”)

Ovako ju je prokomentirao David Lynch: „I think it’s one of the most modern pieces and so minimal, so powerful but at the same time so beautiful. It’s a great, great song.”

4. Love Lockdown („808’s & HB”)

Zvuk popularne TR808-ice mi je općenito među najdražima koji postoje u glazbi, a mislim da nisam jedini. Ovdje, uvršten u ovo produkcijsko savršenstvo, uz kickove i Kanyeov vapaj ‘No, no, no, no, no!‘, predstavlja sami vrh, točnije najbolju Kanyeovu pjesmu snimljenu prije 2010. godine.

3. Runaway ft. Pusha T („MBDTF”)

„The piano, the echoing voice in the background, the distortion on his singing, the vocoder solo: every single element of this track is spine-tingling, hauntingly beautiful. Combine that with Pusha’s verse and it becomes Greek tragedy rap: it takes the clichéd ideas of power, sex, money and removes all the glamour from them.„ – ovaj komentar sam pročitao na internetu i pomirio se s time da ne mogu napisati bolji od toga.

2. Lost in The World ft. Bon Iver („MBDTF”)

Smatram da je ovo objektivno najbolja Kanyeova pjesma ikada i dugo sam razmišljao kako odlučiti između ove i #1. U obje je uz savršenu produkciju i Kanyeovo repanje uvršten i anđeoski glas Justina Vernona, što ih još više izjednačuje, a presudni faktor, bez kojeg između ove dvije nikako ne bih mogao odlučiti, je jedino što ću napisati ispod moje najdraže Kanyeove stvari.

1. Hold My Liquor („Yeezus”)

CHIEF KEEF.

Be social

Komentari