Izvedbene umjetnosti

Tribina “Roman u raljama drame”, o scenskim adaptacijama romana, u ZKM-u

Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Dr. sc. Anera Ryznar i pisac Tomislav Zajec gosti su prve ovosezonske tribine Čitanje kazališta koju autorski potpisuje i vodi kritičar Srđan Sandić, a održat će se u petak, 20. listopada u 19 sati u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.

Tema prve ovosezonske tribine je  “Roman u raljama drame” gdje će se propitati izazovi adaptacije suvremenog romana na recentnim primjerima (“Črna mati zemla“, “Čarobni brijeg“), posebno stavljajući naglasak na hrvatski suvremeni roman. Razgovarat će se i o interdiskurzivnosti, ulozi i funkciji suvremenog dramskog teksta u hrvatskom teatru i još ponekim srodnim temama na koje će sugovornike usmjeriti i naša publika.

Je li teško pretočiti roman na kazališne daske, a da vam se ta daska ne obije u glavu? Što roman ili prozno djelo gubi ili dobiva kad jednom počinje scenski život? Jesu li književni likovi ljepši kada ih maštamo ili kada ih vidimo utjelovljene u interpretacijama glumaca? Idu li kazališta na “sigurno” kad postavljaju vrlo poznati roman, nagrađivan i time odmah grade hit? Ili je to veliki rizik? Takvim i sličnim pitanjima na primjerima nekih ZKM-ovih adaptacija poznatih romana razgovarat će se u petak, 20. listopada u 19 sati na tribini Čitanje kazališta.

Be social

Komentari