Vizart

‘U dobru i zlu’: Povijesni pregled transformacija vjenčane odjeće

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Mnoge žene troše poprilično vremena i novca na dizajnerske komade, druge ih pak unajmljuju ili naručuju putem interneta, neke odlaze krojačicama, a postoje i one koje ih naslijeđuju od prijašnjih generacija. No, svima je zajedničko da se žele osjećati posebno u njima na svoj važan dan. Riječ je naravno o vjenčanicama. Ne treba zanemariti niti detalje poput cipela, vela ili vjenčića, rukavica, donjeg rublja, ali i odijela za goru polovicu. Svemu se pridaje velika pažnja, osobito jer su vjenčanja, barem nekada bila, jednom zauvijek. Ovom su se temom inspirirali organizatori izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Otvorenje izložbe “U dobru i zlu”, čija je autorica viša kustosica i voditeljica Zbirke tekstila MUO Andrea Klobučar, prisutnima je dočaralo prigodu vjenčanja baletnom izvedbom i rezanjem vjenčane torte na četiri kata, koju su neki sretnici i uspjeli kušati. Ova romantična, pomalo nostalgična izložba posvećena je upravo kulturnom fenomenu vjenčanja i donosi kronološki pregled razvitka vjenčane odjeće u Hrvatskoj kroz posljednjih 150 godina.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Sama izložba smještena je u dvjema dvorišnim prostorijama, a obuhvaća vjenčanice i vjenčanu opremu, uz pratnju nekoliko odijela, iz fundusa Muzeja. Izloženi su primjerci nepoznatih, ali i vrlo zvučnih imena ljudi koji su stvarali raznolike krojeve haljina i odijela, poput Žuži Jelinek, Vere Wang, kuće Lanvan i salona Vesna Sposa. Javnost po prvi puta ima priliku vidjeti kako su se na svoj veliki dan odijevale imućne dame iz ondašnjeg visokog društva. Posjetiteljima su pažnju zasigurno privukli i ništa manje važni vjenčići, velovi, kape, rukavice, cipele izrađeni s mnogo truda od jednako skupih materijala kao i same haljine.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Osim klasičnih dugih, bijelih vjenčanica, izloženo je i mnogo nekonvencionalnih modela, a sve je krenulo od 1925. godine kada su se modni trendovi naglo promijenili, a dužina haljina skratila do ispod koljena. Nakon dugog perioda u kojem su vladali bogati i teški svileni materijali, u modu su počeli ulaziti čipka, til i poliester. U novije doba jednako su se nosili jednostavni, klasični modeli kao i oni kičastiji, s mnogo kristala, volumena, u raznim bojama. Kratko rečeno, za svakoga ponešto. Izloženo je i nekoliko vjenčanica dizajnera koji su trenutno velika imena na hrvatskoj modnoj sceni poput Matije Vuice, Igora Galaša, kuće eNVy room, Boudoir i Twins, svaka potpuno različita i posebna.

Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom za vlastitu vjenčanicu ili ste samo veliki ljubitelj mode, ova izložba vas ne bi trebala razočarati. „U dobru i zlu“ možete razgledati do 3. svibnja ove godine.

Be social

Komentari