Film

U lipnju novi filmski festival: Istražite razne dimenzije seksualnosti na Cherry Pop Film Festivalu

cherry pop film festival
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Cherry Pop Film Festival, festival posvećen otvorenom istraživanju ljudske seksualnosti u svim njenim aspektima, održat će se prvi put od 2. do 4. lipnja u prostoru kreacije Urania u Zagrebu, kao i u online izdanju.

Fraza “cherry pop” engleski je izraz za prva iskustva i svojevrsni “gubitak nevinosti”, a u ovom kontekstu upućuje na glavne ciljeve festivala; istraživanje, promicanje te destigmatizaciju ljudske seksualnosti kao i na stupanje mladih autora/ica u svijet filma. 

Što nudi program?

Internacionalni program donosi nam 22 kratkometražna filma iz 16 zemalja svijeta, u kojima autori/ce istražuju seksualnost i rodne identitete, kao i njihovu isprepletenost s društvenim normama, digitalnim svijetom i nasiljem.

“U vremenima kada se pravo na izbor i vlastito samoodređenje i dalje negiraju ili su pod konstantnim pritiscima važno je poticati otvoreni dijalog o različitim tipovima iskustava i identiteta, a upravo je seksualnost polje u kojem se ta pluralnost najbolje zrcali. Film je idealan medij za istraživanje tog intimnog i partikularnog, a istovremeno toliko univerzalnog ljudskog iskustva. Izabranim programom festival nastoji dati prostora čitavoj plejadi potreba i izričaja unutar sfere seksualnosti.” izjavio je Matej Beluhan, direktor festivala.

Studentski program omogućava najmlađim generacijama filmaša iz država regije da predstave svoja najnovija i najbolja kratkometražna ostvarenja. Iako program tematski nije određen, tema koja se najčešće pojavljuje u 20 studentskih filmova također je upravo ljubav.

U fokusu popratnog programa Cherry Picking bit će japanska kinematografija, odnosno filmovi Kenjija Mizoguchija, kao i dokumentarni film o japanskoj praksi “kinbaku”, koja se smatra pretečom BDSM kulture. Također, u centru MaMa održat će se i dva predavanja, od kojih će jedno biti posvećeno Mizoguchijevom opusu (predavačica Tanja Vrvilo), a drugo preobrazbama rodnih uloga u Hollywoodu (predavač Krešimir Košutić). Naposljetku, u prostoru kreacije Uranija održat će se i masterclass o umrežavanju u filmskoj industriji koji služi za usavršavanje i neformalnu edukaciju kako filmskih profesionalaca tako i onih koji će to tek postati (predavačica Sanja Drakulić).

Cjelokupan program i detaljan raspored dostupan je na službenoj stranici festivala, a za više informacija popratite Facebook i Instagram profil festivala.

Program će imati podnaslove isključivo na engleskom jeziku.

Be social

Komentari