Film

U Šibeniku počinje Supertoon, međunarodni festival animiranog filma

Foto: Supertoon press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Osmu godinu zaredom, Šibenik će od 22. do 27. srpnja ugostiti brojne natjecatelje, sudionike i zaljubljenike u animaciju pod okriljem Supertoona, međunarodnog festivala animiranog filma. Tijekom trajanja festivala u nekoliko kategorija i na više gradskih lokacija, predstavit će se mnogobrojni animirani uradci i kratkometražni  filmovi. Svrha Festivala je sustavno pratiti i pružiti uvid u noviji hrvatski i svjetski kratkometražni  animirani film i video produkciju kroz niz natjecanja i popratnih programa. Dodatni je cilj stvoriti platformu za izravnu komunikaciju te razmjenu ideja i iskustava svih sudionika i gostiju festivala.

Foto: Supertoon press
Pregršt filmova u 5 kategorija

Festivalski program podijeljen je u pet kategorija: Kratki animirani film, kategorija pod kojom će biti predstavljeni kratkometražni animirani filmovi izrađeni u posljednje dvije godine.

Zatim kategorija  Kratkometražni animirani film za djecu – program namijenjen najmlađoj publici, Animirani muzički video, te Animirane reklame – program naručenih i primijenjenih animacija u području oglašavanja ili promocije i u konačnici, Studentski kratkometražni animirani filmovi.

Za predstavljene filmove na festivalu, žiri će dodijeliti 5 Supertoon nagrada za najbolje unutar spomenutih  kategorija.

Tijekom šest dana bit će prikazano preko 170 kratkometražnih filmova iz 21 zemlje diljem svijeta, a festival će ugostiti pedesetak stranih i domaćih gostiju, među kojima je i Eva Cvijanović, prošlogodišnja dobitnica nagrade za hit-film Ježeva kućica, kao članica jednog od ovogodišnjih žirija.

Jezeva kuca
Foto: facebook.com/jezevakuca

Za najbolji kratki animirani film u glavnoj kategoriji natjecat će se 27 filmova, među kojima su 59 seconds, Bus stop, Electrican´s day, How steel was tempered, Intimity i mnogi drugi. Također, šibenska publika imat će priliku pogledati i dva domaća kratka filma koja su bila prikazana, ali i nagrađena na ovogodišnjem Animafest Zagreb: Two for two Jelene Oroz i Cyclist Veljka Popovića, inače nagrađenog za najbolji domaći animirani film.

Kako je Šibenik grad prijatelj djece, odnosno središte održavanja Međunarodnog festivala djeteta koje je ove godine obilježio 58 godina postojanja, logično je da se posebna pozornost posveti najmlađoj publici. Stoga je pripremljen čak 31 animirani film za djecu među kojima su ruski Jingliks, francuski animirani film Kaal, zatim Little grey wolf,  dva hrvatska animirana filma Red apple (Crvena jabuka) autorice Ane Horvat te White crow (Bijela vrana) Mirana Miošića uz niz ostalih zanimljivih filmova.

Potpuno drugačiji od drugih

Osim pregršta zakazanih projekcija, posjetitelji Supertoona moći će sudjelovati  u bogatom popratnom programu. Očekuju se izložbe, popratni program za djecu, Planktoon radionice animiranog filma za djecu i Supervision radionice animiranog filma za studente. Također, mnogim posjetiteljima svakako će biti zanimljiv VR Cinema gdje će se prikazivati jednominutni avangardni filmovi koje potpisuje Zagrebačka škola animiranog filma, a uz to organizirani su i after partyji za potpuno opuštanje i zabavu.

Foto: Supertoon press

Međunarodni festival animiranog filma Supertoon svakako je vrlo poseban i drugačiji festival koji nudi puno više od pukog gledanja filmova u kino dvoranama, a one u ovom slučaju niti ne postoje. Organizatori iz udruge Otompotom, iskoristili su puni potencijala grada Šibenika pa su tako lokacije projekcija smještene na autentičnim gradskim punktovima. Gradska vijećnica, lokacija je koja se nalazi tik uz katedralu Sv. Jakova, zaštitni znak Šibenika, a zatim se odlazi dublje u gradsku jezgru na goričke skale i Malu ložu te Galeriju Svetog Krševana i Galeriju Matija koje predstavljaju jedne od lokacija popratnog programa.

Na sve projekcije i popratni program ulaz je besplatan, a raspored događanja i više informacija o cjelokupnom programu mogu se pronaći na službenoj festivalskoj stranici i Facebooku.

Be social

Komentari