Knjige

'Ugodna komorna atmosfera' u Močvari – ciklus 'Rani radovi'

foto: facebook.com/events - Književnost u Močvari: RANI RADOVI
foto: facebook.com/events - Književnost u Močvari: RANI RADOVI
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: facebook.com/events - Književnost u Močvari: RANI RADOVI
foto: facebook.com/events – Književnost u Močvari: RANI RADOVI

Ciklus književnosti u Močvari „Rani radovi“ jučer je, 19.10.2014., ugostio dvoje mladih pisaca, Vlatku Basioli i Marija Glavaša, i jednog književnog kritičara, Matka Vladanovića. Tribinu je moderirao Robert Perišić.

Započelo je s kratkim predstavljanjem mladog pisca Marija Glavaša iz Splita. Oko detalja životopisa autora moderator se nije previše zadržavao, naglasak cijele večeri bio je na djelima i utjecajima na pisanje. Duhoviti Glavaš odlučio je pročitati nam par svojih pjesama, iako piše i prozu, pa su uslijedile „Permutacija slobode“, „Pluća“ i, kako kaže autor, ljubavno kontemplativna „Mrzim avokado“ („zato što stoji u onoj zdjeli s voćem i truli“), te „Fuga“. U svima se služio ironijom i vrlo efektnim nabrajanjem i ponavljanjima. Objavio je dvije zbirke poezije, „Ciklona“ i „GrAD“. U pripremi je rukopis „Permutacije“, no već je nagrađivan; dobitnik je nagrade Albatros 2009. za roman „Libreto za kitove“, nagradu Na vrh jezika itd.
Za roman, koji nam je ukratko prepričao, trebala su mu četiri naporna mjeseca u 2009. godini. U njemu se bavi pitanjima ljudske interakcije, stavlja likove na izoliran otok i prisiljava ih na komunikaciju i suživot. Još neke od tema kojima se bavi u svojoj prozi, a kojima se čini potpuno fasciniran, svakodnevni su problemi ljudi u budućnosti, egzistencijalna pitanja i stolisnik. Kako radi kao programer, najavio je kako će se pozabaviti prozom u kojoj bi objašnjavao ljubavne probleme C-ovskim petljama.

Nastavili smo s Vlatkom Basioli iz Zadra, koja piše od srednje škole, završila je jugoslavensku književnost i u svoju priču “O Bogu, Paklu, Gremlinima i profesoru Pavlovskom“, koja je objavljena u časopisu Balkan Express 2012., smjestila je i svoj profesora, no čini se da se isti ne ljuti. Pročitala nam je ulomak iz te priče, s očitim SF elementima. Druga objavljena priča, „Tempus nefecundi (ili Doba neplodnosti)“ , objavljena je u zbirci kratkih priča „Samo ti pričaj“, zadarskog kružoka ZaPis, u kojem sudjeluje. U pripremi joj je knjiga kratkih priča, a bavi se i glazbom.

Pitanjem o utjecaju rock glazbe i glazbe općenito na pisanje današnjih mlađih generacija, moderator je u razgovor uključio i Splićana Matka Vladanovića. Vladanović se bavi književnom kritikom od 2009., i redovno surađuje s Modernim Vremenima i Trećim programom Hrvatskoga radija. Primijetio je kako utjecaj glazbe više nije toliko izražen kao prije, jer smatra da je mu današnjem društvu nestalo jasne podjele na supkulture. Istaknuo je kako ponajviše prati SF krugove i kako ga zanima „simbolički registar mladih“, koji više ne prepoznaje kao svoj vlastiti, te se raduje novim generacijama pisaca.

Publika (bilo nas je tucet) se uključila u tribinu samo jednom primjedbom mladog pisca koji se nadovezao na komentiranje poetike današnje generacije. Ukratko je istaknuo književne natječaje u Hrvatskoj na kojima o izdavanju novih knjiga, mahom prvijenaca, odlučuje žiri sastavljen uglavnom od mladih pisaca. Smatra da ne dolazi do noviteta i promjene u poetici jer žiri bira ono blisko njima, u smislu promoviranja vlastite poetike, tako da neke nove, čak dominantne poetike, ne dolaze do izražaja.

Sve u svemu, vrlo ugodno i ležerno druženje, čak je i predviđen broj sjedala bio skoro popunjen. Ciklus „Rani radovi“ se nastavlja, sljedeća tribina održat će se u studenom.

Be social

Komentari