Glazba

Napustila nas je Tina Turner, legendarna kraljica rock n’ rolla

tina turner
Foto: Peter Lindbergh, Izvor: Facebook.com/TinaTurner
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Rođena pod imenom Anna Mae Bullock 6. studenog 1939., Tina Turner je odrasla na farmi u Tennesseeju gdje je sa svojom energičnom rašpom ubrzo zadobila titulu kraljice ”rock n’ rolla”. Od 50-ih godina prošlog stoljeća, Turner je počela nastupati s bendom svog partnera Ikea Turnera Kings of Rhythm.

Ubrzo nakon Anna Mae Bullock je po uzoru na junakinju iz stripa „Sheena, kraljica džungle” nadjenula si umjetničko ime Tina Turner. A Fool In Love (1960) je bila prva pjesma koju je s Ikeom Turnerom objavila pod svojim umjetničkim imenom.

Pjesma je dohvatila drugo mjesto na Hot R&B Sides ljestvici i 27. mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici. Krajem 60-ih godina počinje se više baviti rock glazbom, te je tako 1969. otvorila američku turneju Rolling Stonesa, Također, s budućim suprugom Ikeom snimila je obrade pjesama Come Together (The Beatles) i Proud Mary (Creedence and Clearwater Revival). Njihov turbulentni brak doživio je kraj i Tina Turner nastavlja svoju samostalnu karijeru i postaje umjetnicom kakvom ju danas pamtimo.

U rujnu 1984. Turner osvaja svoj prvi i jedini broj jedan na Billboard Hot 100 ljestvici s hitom What’s Love Got to Do with It koji se našao na albumu „Private Dancer”. S navedenim singlom je dobila Grammy nagradu za najbolju pjesmu godine.

Njezin talent joj je omogućio osvajanje čak 12 Grammy nagrada, uključujući i onu za životno postignuće. Dobila je svoju zvijezdu na Hollywood Walk of Fame i dva puta je primljena u Rock n’ Roll Hall of Fame.

Inspirirala je neke od najvećih današnjih pop zvijezda poput Beyoncé i Rihanne. Okušala se i u glumi, te ju pamtimo po filmovima „Mad Max Beyond Thunderdome” i „The Last Action Hero”. Tina Turner je objavila i četiri memoara i pojavila se u nekoliko dokumentaraca od kojih je najznačajniji „Tina” (2021).

Časopis The Rolling Stone uvrstio ju je na 63. mjesto top 100 glazbenika svih vremena. Samo neki od njenih mnogobrojnih hitova su We Don’t Need Another Hero, What’s Love Got to Do with it, Private Dancer, Steamy Windows, Better Be Good to Me, I Don’t Wanna Lose You, Goldeneye, Typical Male, It’s only Love.

Be social

Komentari