Istaknuto
21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

27.03.2022.

Vrijeme čitanja: 7 minute Razbijamo predrasude i upoznajemo drugačije kroz prozor u supkulture. Marija Marković predstavnica je gothic supkulture koja ujedinjuje sve vrste umjetnosti, a u razgovoru s Goranom Terzićem otkriva da stil njeguje i kroz glazbeno stvaralaštvo.

Glazba

Umro Andy Gill, osnivač benda Gang of Four

01.02.2020. Ziher.hrIzvor fotografije: Facebook.com / gangoffourofficial
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Gitarist i osnivač jednog od poznatijih bendova post punk ere, Andy Gill preminuo je nakon kratke respiratorne bolesti u 64. godini života.

Gang of Four osnovan je 1976. u Leedsu, a danas nas je napustio jedini originalni član postave koja se tijekom godina često mijenjala. Originalnu postavu uz Gilla činili su Jon King, Dave Allen i Hugo Burnham. Najvažniji albumi su im bili “Entertainment” i “Solid Gold” te su njima nepovratno utjecali na razvoj post punk scene. Na našim prostorima široj masi ostali su najzapamćeniji po hitu I Love a Man in a Uniform.

Zagrebačka publika prvi je put u koncertu ovih energičnih post punk legendi uživala još 1981. na Muzičkom biennaleu u Zagrebu u sklopu turneje Solid Gold. Uz Gang of Four te večeri nastupili su Električni orgazam, Laboratorija zvuka, Šarlo akrobata, Classix Nouveaux i Haustor, a koncert je do dana današnjeg ostao u pamćenju, upisao se u povijest zagrebačke kulturne ponude i undergrounda, a bend je ostavio snažan utjecaj na domaće i regionalne glazbenike.

Gang of Four rado su se vraćali u Zagreb, tako smo ih imali prilike slušati 2008. u Pauku te 2015. i 2016. u Tvornici kulture. Osim utjecaja na domaću i regionalnu glazbenu scenu, svojom glazbom utjecali su na rad Bona Voxa, R.E.M.-a, Red Hot Chilli Peppersa, Kurta Cobaina i brojnih drugih.

Andy Gill bio je i cijenjeni producent te je u svojoj bogatoj karijeri surađivao s imenima poput The Stranglers, Red Hot Chili Peppers, The Jesus Lizard, The Futureheads, a miksao je i za Trobecove krušne peći koje su se u tom trenutku zvale Viva Glorio.

(Visited 298 times, 1 visits today)

Komentari