Istaknuto
21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

27.03.2022.

Vrijeme čitanja: 7 minute Razbijamo predrasude i upoznajemo drugačije kroz prozor u supkulture. Marija Marković predstavnica je gothic supkulture koja ujedinjuje sve vrste umjetnosti, a u razgovoru s Goranom Terzićem otkriva da stil njeguje i kroz glazbeno stvaralaštvo.

Film

Umro je Milan Blažeković, redatelj i animator zaslužan za legendarnu ‘Čudesnu šumu’ i ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’

30.05.2019. Ziher.hrFacebook Zagreb Film/ Screenshot YouTube
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Milan Blažeković, hrvatski redatelj, animator i glavni crtač crtanih filmova, umro je danas, 30. svibnja, u Zagrebu u 79. godini.

Blažeković je nakon srednje škole s 18 godina počeo raditi u Zagreb filmu, a tijekom godina napredovao je od posla fazera pa sve do glavnog animatora.

Debitirao je s filmom Ples gorila 1968. godine i nakon toga režirao još desetak hvaljenih filmova. Ipak, uvijek je ostao upamćen kao režiser dugometražnog animiranog filma Čudesna šuma iz 1986. godine. Također, zaslužan je za njegov nastavak Čarobnjakov šešir četiri godine kasnije.

U devedesetima Blažeković se vraća s legendarnim animiranim filmom Čudnovate zgode šegrta Hlapića napravljenog prema djelu Ivane Brlić-Mažuranić. Hlapića je režirao 1997. godine, a tijekom godina okušao se još u scenarističkom i scenografskom poslu.

Od nagrada dobitnik je brončane medalje 1970. u Atlanti za The End, a u Londonu godinu kasnije za film Čovjek koji je morao pjevati.

Godine 1997. dobio je godišnju nagradu ‘Vladimir Nazor’ za filmsku umjetnost.

(Visited 2.973 times, 2 visits today)

Komentari