Film

Uskoro započinje 5. Filmska RUNDA: profesija u fokusu je gluma

filmska runda
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Revija hrvatskog kratkog filma, 5. Filmska RUNDA, održava se 16. i 17. listopada 2020. u kinu Urania u Osijeku.

Glavni program čine Festivalska i Studentska RUNDA.

Festivalska RUNDA je premijerni program nagrađivanih filmova koju čine profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i hibridni filmski rodovi koji nakon niza svjetskih i europskih festivala konačno stižu i na osječko platno. Ovogodišnji je program istovremeno mediteranski topao i hrabar te jamči zagrijavanje za kvalitetnu kratku filmsku formu. U Festivalskoj RUNDI gledamo animirano – dokumentarni film „Mačka je uvijek ženska” redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, eksperimentalno – dokumentarni film „Porvenir” redateljice Renate Poljak, „Njemački inat” redateljice Silve Ćapin, animirani film „Demonstracija briljantnosti u 4 čina” redateljice Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova te igrani film ”Druker” redatelja Rine Barbira.

Studentska RUNDA tradicionalno prikazuje premijere zanimljivih nagrađivanih kratkiša studenata Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a ove godine drago nam je predstaviti i filmove Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ali i autorske filmove nastale filmskom edukacijom u Kinoklubu Zagreb. U Studentskoj RUNDI predstavljaju se filmovi „Grow up to be a  little tree„ redateljice Noemi Ribić, dokumentarni film„Bez lica” redatelja Davida Lušičića, igrani film „Groblje slonova” redatelja Filipa Mojzeša, eksperimentalne filmove „Dnevnik”, redateljice Marije Josipović i „Jabuka, tri dvopeka, jogurt” redateljice Anite Čeko te igrani film „Južno voće”, redatelja Josipa Lukića.

filmska runda
Foto: Press

Fokus profesija – GLUMA

FOKUS runda zamišljena je kao višegodišnji program u kojemu se edukativnim i filmskim programima predstavljaju grane filmske profesije, a ove godine fokus profesija je gluma. U suradnji s platformom Croatian.film zamolili smo stručno povjerenstvo osječkih glumaca (Mia Anočić-Valentić, Hrvoje Barišić, Areta Ćurković, Krešimir Mikić, Domagoj Mrkonjić) i javnost da od 15 igranih filmova u izboru filmskoga kritičara Marija Kozine izaberu pet filmova koje bi izdvojili kao primjer izvanrednoga glumačkog ostvarenja i snažne režijsko-glumačke sinergije. Njihov izbor za sada će ostati tajna, pridružite nam se na prikazivanju najboljih 17. listopada 2020. u 18:00 sati u kino klubu kina Urania.

Premda su glumci uglavnom ispred, a redatelji iza kamere, teško je ponekad pronaći točnu granicu između njihova stvaralaštva i doprinosa filmskome djelu. Ne čudi činjenica da glumci ponekad zažele biti „iza kamere“ kako bi ispričali svoju priču, a u četiri kratka igrana filma vidjet ćete zanatski zanimljiva ostvarenja poznatih hrvatskih glumaca koji su se ovoga puta našli u ulozi – redatelja. Gledamo filmove „Janje” redateljice Nine Violić, „Malo se sjećam tog dana” redatelja Leona Lučeva, „Tek tako” redateljice Sanje Milardović i „Na vodi” redatelja Filipa Lozića.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova” te grada Osijeka.

Be social

Komentari