Film

Velika retrospektiva Johna Hustona u kinu Tuškanac, na programu čak 17 filmova

john huston
Foto: press Kino Tuškanac
Vrijeme čitanja: 3 minute

Od petka, 24. svibnja do subote, 01. lipnja u kinu Tuškanac održava se velika retrospektiva američkog redatelja Johna Hustona u sklopu koje će biti prikazano čak 17 autorovih ostvarenja! Uoči projekcije filma Malteški sokol (1941), redateljeva prvijenca koji se drži temeljnim ostvarenjem film-noira i jednim od najuspjelijih detektivskih filmova svih vremena, uvodnu riječ o Hustonovu stvaralaštvu održat će filmski redatelj i kritičar Živorad Tomić.

Iste večeri prikazuje se i impresivna pustolovna vestern drama Blago Sierra Madre (1948), koja se drži jednim od najuspjelijih filmova znamenitog holivudskog nezavisnjaka i sjajnim prikazom krajnjih posljedica ljudske pohlepe. Film je ovjenčan Oscarima za najbolju režiju, adaptirani scenarij i sporednu mušku ulogu (Walter Huston) te nagrađen trima Zlatnim globusima.

Blago Sierra Madre

Na subotnjem rasporedu su sjajna pustolovna romantična drama Afrička kraljica (1951) s Katharine Hepburn i Humphrey Bogartom, koji je za svoj nastup osvojio Oscara kao najbolji glavni glumac, te crnohumorna gangsterska drama Čast Prizzijevih (1985), s Jackom Nicholsonom i Kathleen Turner u naslovnim ulogama, ovjenčana Oscarom za najbolju sporednu žensku ulogu (Anjelica Huston) te nagrađena s četiri Zlatna globusa.

Rad s najvećim glumcima generacije

U nedjelju se prikazuje intrigantna i provokativna psihološka drama Noć iguane (1964), adaptacija istoimene kratke priče Tennesseeja Williamsa koja osim seksualnosti tematizira vjeru, životni smisao i traganje za njim te osjećaj dužnosti, a u kojoj su upečatljive uloge ostvarili Richard Burton, Ava Gardner i Deborah Kerr. Film je nominiran za četiri Oscara te za pet Zlatnih globusa.

Ponedjeljak donosi melodramu Odsjaji u zlatnom oku (1967), slojevitu karakternu studiju s Marlonom Brandom i Elizabeth Taylor u naslovnim ulogama, koja propituje mračno naličje ljudske prirode. U nastavku večeri slijedi impresivna ratna drama Crvena značka za hrabrost (1951), u kojoj je glavnu ulogu odigrao bivši vojnik i junak Drugog svjetskog rata Audie Murphy.

Kino Tuškanac

U utorak su na programu sjajni noirovski krimić Otok Largo (1948), u kojem su bračni i glumački partneri Humphrey Bogart i Lauren Bacalll ostvarili četvrti i posljednji zajednički nastup, te vestern-komedija Sudac za vješanje (1972), za koju je izvorni scenarij napisao redatelj John Milius, a naslovnu ulogu ostvario Paul Newman. Posrijedi je u vrijeme premijere nezasluženo zanemareno i podcijenjeno djelo koje je s vremenom steklo kultni status.

Nezaobilazne nominacije za Oscar

Srijeda donosi sportsku dramu Grad izobilja (1972), ostvarenje koje je u vrijeme premijere ostvarilo vrlo solidan kritičarski i komercijalni uspjeh te u određenoj mjeri preporodilo Hustonovu karijeru nakon kreativne krize, dok u nastavku večeri slijedi Udri đavola (1953), svojevrsna parodija glasovita redateljeva remek-djela Malteški sokol, na čijem je scenariju redatelju pomogao književnik Truman Capote.

Kino Tuškanac

U četvrtak se prikazuje melodrama U ovom našem životu (1942), temeljena na romanu za koji je američka književnica Ellen Glasgow 1941. ovjenčana Pulitzerovom nagradom, a u kojem su naslovne uloge ostvarile Bette Davis i Olivia de Havilland. Nastavak večeri donosi intrigantnu, provokativnu i religijskim konotacijama obojenu dramu Mudro srodstvo (1979), adaptaciju hvaljenog romana prvijenca cijenjene američke književnice Flannery O’Connor.

Petak donosi noirovsku krimi-dramu Džungla na asfaltu (1951), sjajno režiran i ambijentiran film odličnog ritma i pseudodokumentarističkog prosedea nominiran za četiri Oscara. U nastavku večeri slijedi romantična vestern-drama Neprilagođeni (1961) za koju je scenarij napisao glasoviti dramatičar Arthur Miller, a u kojem su svoje posljednje uloge ostvarili Marilyn Monroe i Clark Gable.

Subota donosi izvrsnu humornu pustolovinu nominiranu za četiri Oscara Čovjek koji je želio postati kralj (1975), temeljenu na istoimenoj priči Rudyarda Kiplinga, u kojem su naslovne uloge ostvarili Sean Connery i Michael Caine, a retrospektiva završava projekcijom posljednjeg redateljevog filma, kostimirane drame Mrtvi (1986), superiorne adaptacije istoimene kratke priče iz zbirke Dablinci Jamesa Joycea.

Be social

Komentari