Glazba

Video: Glazba za opuštanje ili kako uspjeti slušati glazbu i istodobno raditi

Vrijeme čitanja: 3 minute

Foto: Facebook

Često nam se dogodi da pišemo neki seminar, programiramo, crtamo ili štogod već mi studenti radimo i usput bismo htjeli slušati muziku koja opušta i koja ne zahtijeva našu sto postotnu pažnju. Stavimo si naše omiljene izvođače, ali ipak to nije to. Teško nam je sami sebi priznati, ali njih ne možemo slušati baš u svakom trenutku.

Pri spomenu “opuštajuće glazbe” ne mislim na one meditativne YouTube “feng shui, yoga, reinkarnacija” (rekao bi Robi Kumerle) mixeve koji traju satima. Naglasak je na suvremenim skladateljima filmske, plesne ili jednostavno mirne, opuštajuće glazbe. Mnogi glazbenici su upravo te vrste glazbe doveli do savršenstva.

Djela nabrojanih autora nisu poznata kao ona  Howarda Shorea (Lord Of The Rings) ili Johna Williamsa (Star Wars), ali svakako zaslužuju pažnju zbog kvalitete i ljepote.

Ludovico Einaudi

Ovaj skladatelj i pijanist iz Torina, nositelj talijanskog ekvivalenta engleske titule viteza, je kroz godine stekao mnoštvo obožavatelja svojim jednostavnim i zaraznim melodijama u kojima se osjeća izrazita emotivnost i liričnost. Školovao se u Milanu na Glazbenoj akademiji Verdi gdje je diplomirao kompoziciju 1982. Nedugo po završetku studija počinje snimati albume, a devedesetih počinje skladati glazbu za film. Iza njega je dvanaest albuma, radio je na 26 filmova i nekoliko reklama. Najpoznatije skladbe su mu “Nuvole biache”, “Divenire” te “Una mattina” iz filma Nedodirljivi.

 

Lee Ru-ma – Yiruma

Wunderkind  iz Južne Koreje Lee Ru-ma mnogima je poznat po svojoj skladbi “River flows in you”. Klavir je počeo svirati s pet godina, a kao jedanaestogodišnjak se preselio u London radi školovanja. Snimio je devet studijskih albuma te jedan live album. Osim lijepim i melodičnim skladbama popularnost je stekao i među gamerima time što je Final Fantasy njegovu skladbu “River flows in you” uvrstio na svoju playlistu. Kao pravi Južnokoreanac, pokazao je disciplinu odrekavši se britanske putovnice ne bi li mogao služiti vojni rok u mornarici, a da nije bezosjećajni vojnik potvrđuje činjenica da mnoge skladbe posjećuje svojoj ženi.

René Aubry

Francuski skladatelj i multiinstrumentalist generacijski je bliži Einaudiju nego Yirumi, ali on prvenstveno sklada za gitaru, a tek onda za klavir i udaraljke. Za razliku od prethodne dvojice, Aubry puno sklada za koreografe. S time je započeo kada je upoznao koreografkinju Carolyn Carlson s kojim se naposljetku oženio. Snimio je devet albuma, a za album “Signes” je dobio francusku  diskografsku nagradu Victoires u kategoriji klasične i jazz glazbe. Napisao je glazbu za četiri filma, a neke skladbe se redovito koriste kao podloga na televizijskim emisijama.

 

Thomas J. Bergersen

Bergensen je jedna od onih osoba čiju ćete glazbu gotovo sigurno koristiti ako kanite napraviti neki epic Dungeons and Dragons style film. Kako i dolikuje pravom Norvežaninu i Skandinavcu, Bergersena fasciniraju opsežne i komplicirane orkestracije s puno vokala, zborova, apokaliptičnih bubnjeva itd. Također je omiljen među koreografima, plesačima i plesačicama.  Inače, Bergensen je suvlasnik firme koja se bavi produkcijom filmske glazbe i glazbe za trailere. Pirati s Kariba, Harry Potter, Avatar samo su neki od filmova u kojima se nalaze njegove skladbe.

Ako smo pak u potrazi za nabrijavajućom glazbom, Bergersen će pokazati da i tu ima što za reći te poslužiti umjesto Maidena ili Prodigyja.

 

Yann Tiersen

Iako Tiersen sebe ne smatra skladateljem filmske glazbe već gazbenikom čija je pažnja usmjere na snimanje albuma i uživo izvođenje istih. Glazba za  film Amelie mu je donijela komercijalni uspjeh, ali i priznanje od strane kritičara.  Soundtrack za cijeli film napravio je u samo dva tjedna. Inače, Tiersen svira klavir, gitaru, violinu i  harmoniku, a voli eksperimentirati sa sampleovima i ritam mašinama. Kao mladić je inspiraciju pronalazio u Iggyju Popu i Nirvani te je imao bend, a kada je to propalo okrenuo se skladanju vlastitih skladbi i kućnom  snimanju na maloj mikseti.

Be social

Komentari