Glazba

Video: Najmoćnije dionice bas gitare svih vremena

Foto: facebook.com/redhotchilipeppers
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/redhotchilipeppers
Foto: facebook.com/redhotchilipeppers

Basist i zvuk bas gitare u glazbi je uglavnom smješten u pozadinu, da drži nekakvo temelje, ili da, uvjetno rečeno, popuni praznine. Uvijek se biraju najbolji gitaristi, ili najbolje solaže, i nitko ne želi raditi intervju s basistom (osim ako nije u pitanju Flea).
Ali neki žanrovi i izvođači prepoznali su mogućnosti bas gitare, pa su tako stoner rockeri i grungeri poput Queens of the Stone Age i Alice In Chains bas pojačali maksimalno, post-punkeri su stavili da bas vodi glavnu glazbenu dionicu pjesme, a Peppersi bez Flea ne bi bili Peppersi (jedino Thom Yorke u Atoms for Peace ne zna iskoristiti Fleaine magične sposobnosti na basu). U nastavku poslušajte neke od ponajboljih bas riffova svih vremena, jer ponekad baš bas može prosječnu pjesmu učiniti briljantnom.

Nancy Sinatra – These Boots Are Made For Walking

Ovo vjerojatno niste očekivali, ali jedan od najvećih klasika i hitova 60-ih ima i jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih bas riffova.

Lou Reed – Walk On The Wild Side

Svaki element ove pjesme može završiti na nekoj ljestvici, od briljantnih stihova, preko završne solaže saksofona, pa do nevjerojatno cool dionice basa.

The Damned – Neat Neat Neat

Igrom okolnosti, prvi ikad izdani punk album (“Damned Damned Damned” iz 1977.) otvara bas dionica u maniri post-punka koji nastupa na scenu dvije godine poslije. Neukrotivo divlje.

Talking Heads – Psycho Killer

Pomalo ubojita i psihotična bas dionica savršeno odgovara naslovu pjesme, a za to se pobrinula Tina Weymouth i dokazala da žene itekako dobro mogu baratati basom.

Gang of Four – Ether

Originalni post-punk zvuk koji vas ponekad može dovesti do ludila. Kao što može i eter.

New Order – Blue Monday

Ostatak članova Joy Divisiona pod novim imenom među prvima su spojili elektroniku i rock te snimili najprodavaniji singl svih vremena. A nijedna lista najboljih bas riffova ne bi bila potpuna ako Hooky nije dvaput na njoj.

Nirvana – Come As You Are

Pjesma nakon koje su svi tinejdžeri devedesetih htjeli svirati bas.

Alice in Chains – Would

Ovaj mračnjak o smrti i heroinu dočarao je tamniju stranu grungea, a bas dionica se savršeno uklapa u tu atmosferu.

Queens of the Stone Age – Feel Good Hit of the Summer

Ovo bi mogao biti ljetni hit svugdje osim u Hrvatskoj. Ne zato što je tekst prepun riječi ecstasy i alkohol, nego zato što je bas preupečatljiv, a nema ni harmonike ni sintesajzera.

Sonic Youth – Youth Against Fascism

Kakva bi to bila lista bez Kim Gordon? Žena je odsvirala neke od najboljih bas dionica u jednom od najvažnijih alternativnih bendova svih vremena.

Daft Punk – Around the World

Za ovo bismo rekli da je zvuk basa budućnosti, ali nedavno izdani novi album potpuno je poremetio dosadašnja saznanja o Daft Punku, elektroničkoj glazbi i svemiru.

Interpol – Evil

Toliko stila jednim riffom nije stvorio nitko osim Interpola. Post punk 21. stoljeća u svom najjačem izdanju.

Gorillaz – Feel Good Inc

Riječ “cool” poprimila je ovom pjesmom sasvim novo značenje. Poslušajte live u kojem gitaru i bas sviraju Mick Jones i Paul Simonon iz The Clash. Biste li vi voljeli da vam u bendu svira polovica The Clash? A pritom imate još jedan bend koji je svijetu poznat pod imenom Blur. Damon Albarn je najveća faca ikad.

Joy Division – Digital

Budimo realni, bilo koja pjesma Joy Divisiona mogla je završiti na ovoj listi. Njihova glazba jest bas Petera Hooka (uz stihove i pojavu Iana Curtisa, naravno).

Pixies – Debaser

Toliko jednostavno, a toliko efektno da može isprašiti bilo kakav pretenciozni glazbeni uradak, solažu ili izvođača sa scene. Zauvijek. Moj osobni broj jedan. Ovo bi trebalo biti u školskoj lektiri.

Red Hot Chili Peppers – Around the World

U njihovu snagu moglo se uvjeriti više od 30 000 duša na zagrebačkom Hipodromu prošlog kolovoza, i to bez (fizičke) prisutnosti Frusciantea. S obzirom na to da je na listi već jedna “Around the World” pjesma, ovdje donosimo i drugu, i to u odličnom live izdanju gdje se prvu minutu možete diviti Flea-inim majstorijama. I Frusciante je isto na snimci. Nema na čemu.

Be social

Komentari