Film

Nick Praskaton, leteći medvjedići i drugi junaci crtića iz djetinjstva

forum.net.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute
facebook.com/scoobydoo
facebook.com/scoobydoo

Obično kada dolazi do izmjena generacija ona starija govori kako je u njihovo vrijeme sve bilo bolje, od filmova preko glazbe do odnosa prema starijima i sl. To možemo shvatiti kao prvi znak starenja, no bi li zbilja bilo loše kada bih ja već sada rekao kako su crtići bili daleko bolji kad sam ja bio dijete. Ma naravno da nisu bili bolji (možda neki). Samo su se emitirali u pravo vrijeme i tako obilježili moje djetinjstvo. Kao što i sami znate dovoljna je samo kratka melodija nekog nam dragog i poznatog crtića da nas vrati u to predivno bezbrižno doba kada nismo trebali pisat članke u noćnim satima. Nekih se kao Pokemona, Boleka i LolekaDigimona, Ptice trkačice, Scoobyja Dooa i Pink Panthera svi sjećamo, no neke smo možda zaboravili ili jednostavno smetnuli s uma. Zato ću sad pokušati biti što manje sentimentalan iako je ponekad to zbilja teško kada se sjetim nekih od sljedećih crtića:

A JE TO

radiosarajevo.ba
radiosarajevo.ba

A je to, češka animirana serija nastala davne 1976., donosila nam je kratke avanture dvojice susjeda, prijatelja i “majstora za sve” Pata i Mata (iako su im imena manje bitna) koji se svakodnevno susreću s raznoraznim problemima koje često i sami uzrokuju, ali unatoč silnim zaprekama nikada ne odustaju da bi ih u konačnici riješili na najčudnije i najmaštovitije načine.

BALTAZAR

cekate.hr
cekate.hr

Je li zbilja išta potrebno govoriti o dobrom starom profesoru Baltazaru koji zasigurno predstavlja dio djetinjstva gotovo svake mlađe i malo starije osobe u Hrvatskoj?

BUBIMIR (Beetlejuice)

trulydisturbing.com
trulydisturbing.com

Američka animirana serija, nastala na temelju kultnog istoimenog filma Tima Burtona iz 1988., ipak je dosta drugačija od svog prethodnika i fokusira se na “nemrtvog” Bubimira i njegove avanture u  s goth djevojčicom Lidijom koju je u filmu igrala Winona Ryder.

CONAN PUSTOLOV (Conan the Adventurer)

watikalemon.com
watikalemon.com

Avanturistička serija prati ublaženu verziju filmskog Conana u potpuno originalnoj priči u kojem se slavni barbarin bori protiv zlog čarobnjaka Wrath-Amona koji mu je obitelj pretvorio u kamen. Zabavna serija koja je meni ostala u lijepom pamćenju, a još uvijek je imam i na VHS-u (doduše nemam VHS player, ali što je tu je).

GDJE JE JURA? (Where’s Waldo?)

blog.midnightbox.com
blog.midnightbox.com

Animirana serija o Juri/Wallyu, junaku vječno skrivenom u crveno-bijelo prugastim majicama, koji putuje u daleke zemlje putujući kroz vrijeme pomoću svog magičnog štapa kojeg mu pokušava oteti zločesti Odlaw u crno-žutoj kombinaciji. Seriju je dakako obilježila istoimena igra koja bi se tijekom epizode više puta ponavljala. Pa, gdje je onda Jura na gornjoj slici?

GRAŠKOGRAD (The Poddington Peas)

radiosarajevo.ba
radiosarajevo.ba

U  jednom vrtu među cvijećem sićušan grad se sakrio, u njemu žive mala bića kažu da Graškograd je to… Sjeća li se itko te pjesme koja nas je uvodila u ovaj crtić o antropomorfnim grašcima?

KAKAV NERED (What-a-Mess)

guardian.co.uk
guardian.co.uk

Nedavno sam naletio na ovaj crtić koji sam u potpunosti zaboravio, kao i vjerujem mnogi, no samo jedan stih uvodne pjesme bio mi je dovoljan da ga se sjetim i da se sjetim kako sam ga obožavao iako se ne sjećam o čemu se točno radi (osim da je glavni lik pas koji misli da se zove Kakav Nered jer su mu se tako prvi put obratili).

KAPETAN PLANET (Captain Planet and the Planeteers)

nytimes.com
nytimes.com

Geja, duh Zemlje, ne može više trpjeti uništenje koje ljudi uzrokuju planetu i šalje pet čarobnih prstena odabranim mladima diljem svijeta kako bi spasili svoj planet od ekološke katastrofe. Jedan od prvih crtića posvećenih podučavanju djece ekologiji stekao je devedesetih značajnu popularnost koja se održala do danas.

MALI LETEĆI MEDVJEDIĆI

zarazi.me
zarazi.me

Vjerujem da nisam jedini koji se naježi kada čuje uvodnu pjesmicu Letećih medvjedića, hrvatsko-kanadske animirane serije prožete ekološkim porukama o kojima zbilja nisam razmišljao dok sam ju gledao kao dijete. Medvjedići su uz Profesora Baltazara sigurno najpoznatija domaća animirana produkcija koju su pratila djeca u više od 30 zemalja diljem svijeta. Radnja je smještena u šumu koju štite medvjedići leptirskih krila pod navođenjem svog učitelja, starog Platona. Najpoznatiji među medvjedićima su i danas odgovorni Tina i Dado koji se uvijek suprotstavljaju lasicama, Smradcu i Smucalu, u njihovim pokvarenim, ali ne pretjerano bistrim planovima. No, oni nisu jedini popularni medvjedići – tu su još i oni dobrog srca (Carebears).

MOJE TIJELO (Il était une fois… la vie)

therapy2burn.wordpress.com
therapy2burn.wordpress.com

Francuska edukativna serija koja nas je na originalan način pokušala naučiti o funkcijama o ljudskog tijela.

NICK PRASKATON (Nick Knatterton)

radiosarajevo.ba
radiosarajevo.ba

Nijedna lista omiljenih mi crtića iz djetinjstva nije potpuna bez ovog ludog, ali nadasve briljantnog njemačkog privatnog istražitelja. Ova urnebesna serija poznata po ironičnoj naraciji i golim tetama koje krase svaku epizodu nastala je na temelju stripa koji se izrugivao problemima Njemačke u pedesetima, no koga je to zapravo bilo briga. Crtić krasi jedinstveni stil humora i animacije te posve originalni junak potpuno neoriginalnog izgleda.

RIBLJE REDARSTVO

behindthevoiceactors.com
behindthevoiceactors.com

Američki prime time animirani serijal koji je nastao kao pokušaj CBS-a da replicira uspjeh Simpsona, doživio je krah po pitanju gledanosti u SAD-u, ali je zato stekao popularnost u Europi. Napravljeno je samo 6 epizoda koje prate inspektora Škrgu u njegovim pokušajima razrješavanja podmorskog kriminala.

ZVONKO (Noddy’s Toyland Adventures)

watikalemon.com
watikalemon.com

I na kraju, ostaje nam spomenuti još samo malog drvenog lutka iz Zemlje igračaka koji vozi auto pravi. Možda smo zaboravili kako su se likovi zvali (kako su se samo ono zlotvori zvali?), koja je bila radnja pojedinih epizoda, ali kako bi mogli zaboraviti Zvonka kojeg smo gledali gotovo svaki dan. Lik Zvonka ili na engleskom Noddyja nastao je na temelju dječjih knjiga spisateljice Enid Blyton koja je prodala više od 600 milijuna knjiga diljem svijeta.

Sigurno sam mnoge crtiće i zaboravio spomenuti (među njima Princ Valliant, Vatrogasac Sam, Toro i Pončo, Zubić vile…) , neke sam možda i u potpunosti zaboravio, no znam da nisam jedini koji osjeća nostalgiju promatrajući neke od ovih naslova ili još više slušajući ove uvodne pjesme. Iako sam namjeravao napisati članak sa samo nekoliko crtića kada sam počeo jednostavno sam shvatio da to neće baš ići…  I evo sad vas ostavljam da malo uživate u sitnim, ali važnim dijelovima naših djetinjstava.

 

 
Be social

Komentari