Glazba

Video: Pet loših obrada kojima su izvođači pokušali steći širu publiku

Fotomontaža: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Fotomontaža: ziher.hr
Fotomontaža: ziher.hr

Radio sam inače slušala isključivo u autu, no otkad je jedna postaja koja mi je bila odlična krenula nadolje s kvalitetom i u autu su se počeli vrtjeti miksevi iz privatne kolekcije. No neki dan sam baš u vožnji autom čula pjesmu koja mi je dala ideju za ovo. Nikad nisam bila fan obrada, možda zato jer pjesme uglavnom povezujem s glasom pjevača/pjevačice ili su možda te obrade tako loše da ih moje uho jednostavno ne može trpjeti. Sve to čovjeka ponuka na pretraživanje interneta za lošim obradama. Ovih ih pet izvođača i njihove obrade vjerojatno nisu najgore ikad, jer ipak neuključuju sve one barske bendove ili bendove za vjenčanja, već samo jako poznate face koje su obradile jednako tako poznate kolege.

U2 i Mary J. Blige – One
Prva na popisu je pjesma koju sam čula u autu i koja me potaknula na pisanje i ona nije u potpunosti obrada već suradnja. U2 su s Mary J. Blige obradili svoju pjesmu One i tekstualno prilično snažna stvar je prešla u puno “oooohhh” i “uuuuuhhh” dijelova u kojima Mary kao da pokušava dočarati bol i jad, ali na kraju samo uspije uništiti osjećaj koji ta pjesma u originalu potiče.

Limp Bizkit – Behind Blue Eyes
Sljedeći na redu su Limp Bizkit koji su obradili Behind Blue Eyes velikana britanske rock scene The WhoPjesma je napisana 1971. godine za rock operu “Lifehouse” koju The Who na kraju nisu dovršili, već su snimiti album. Verzija The Whoa ima taj stariji rock zvuk koji koji se lijepo uklapa s glasom pjevača Daltreya. Limp Bizkit je pjesmu popularizirao među mlađim generacijama koja ju danas povezuje poglavito s njima i kritizira original. I oni ju pretvaraju u tužnu ljubavnu pjesmu što se da vidjeti i iz videa, dok je ona puno više jer govori o generalnoj patnji i depresiji uzrokovanom utjecajem društva na pojedinca.

Leona Lewis – Run i Stop Crying Your Eyes Out
Leona Lewis je obradila Oasis i Snow Patrol. Obje obrade su zapravo loš pokušaj preobraćivanja Britpop/Indie rock pjesama u r’n’b pjesmuljke koji su primamljivi radio postajama jer prikupljaju slušateljstvo. Pjesma Run je inspirirana događajem iz života pjevača Snow Patrola i on prenosi tu emociju, a Leonina verzija je prerazvučena, iritantna i umjetna. Što se tiče obrade Oasisove Britpop himne Stop Crying Your Eyes Out Leona od nje pravi r’n’b pjesmuljak. U impresivnim instrumentalnim sekvencama u kojima Gallagher daje glazbi da sama priča svoju priču, Leona ubacuje nepotrebne “ooooohhhh” pripjeve i sama glazba postaje nebitna. Pri kraju ubacuje višeglasnu pozadinsku pratnju koja pjesmu samo još više čini pop/r’n’b uratkom u kojem Leona pretjerano kopira Mariah Carey i Whitney Houston.


Robbie Williams – Song 2
Robbie Williams je 1999. na koncertu u Francuskoj odlučio otpjevati Blurovu Song 2. Iako Robbiejeva verzija nikada nije službeno objavljena i on ju je samo jednom otpjevao uvrštena je u NME.com top listu najgorih obrada ikad i to na visoki broj 3. Koliko god se on trudio, pogoditi ton koji pogađa Albarn u te 2 minute mu nije uspjelo, iako bend nije loše odsvirao. Robbie ima vokalne mogućnosti, ali u svom pop žanru. Prilagoditi pop glas, koji je naviknuo na tišu glazbenu podlogu zvuku električne gitare, basa i prilično glasnih bubnjeva u lo-fi kvaliteti zvuka nije lako i Robbie se nije proslavio. A najbolji opis obrade daje on sam na kraju videa.

Alesha Dixon – Sex on Fire
Sex on Fire je pjesma koja je 2008. žarila i palila radio postaje diljem svijeta i bendu Kings Of Leon donijela slavu. Iako pjesma tekstualno nije baš pretjerano jaka, vokalna izvedba Caleba Followilla je za svaku pohvalu. Pjesmu Sex on Fire je obradila i Beyonce na Glastonburyju 2011. godine. No obrada koja je daleko daleko lošija od Beyonceine je ona britanske r’n’b pjevačice Aleshe Dixon. Ona ju je pokušaja prebaciti u mekani akustički r’n’b s nekoliko “eeeh”, “ouhohh”, “yeaaaah” tipičnih r’n’b dijelova i nije joj baš pošlo za rukom.

Be social

Komentari