Glazba

Young Fathers osvojili Mercury Prize

Foto: facebook.com/mercuryprize
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: facebook.com/mercuryprize
Foto: facebook.com/mercuryprize

Dobitnici utjecajne nagrade Mercury za najbolji britanski album 2014. godine su Young Fathers. Riječ je o eksperimentalnom hip hop triju iz Edinburgha čiji se debitantski album „Dead“, izdan u veljači ove godine, okitio prestižnom titulom. Young Fathers su pobjedili i mnogo razvikanije izvođače poput Damona Albarna i Bombay Bicycle Club, kao i favorite kladioničara poput FKA Twigs i Royal Blood.

Za Mercury nagradu je uobičajeno da je dodijeljena debitantskim albumima (između ostalih, time su se okitili i prvijenci Arctic Monkeys, Franz Ferdinanda, Klaxonsa, The XX, Alt-J i drugih), a jednako je tako i nepredvidljiva, no time stvara nove zvijezde. Tko je uopće čuo npr. za Alt-J prije no što su osvojili spomenutu nagradu?

Nagrada Mercury pokrenuta je 1992. godine te u jedinoj kategoriji nagrađuje albume kao formu popularne glazbe. Već je prestiž biti nominiran za nagradu, a obično je nominirano između 10 i 12 izvođača, odnosno albuma. Ove godine su to bili Damon Albarn, Bombay Bicycle Club, Anna Calvi, FKA Twigs, Royal Blood, Nick Mulvey, East India Youth, Jungle, GoGo Penguin, Polar Bear, Kate Tempest te pobjednici, Young Fathers, a svi bilježe i značajan porast prodaje svojih albuma, od kada su bile objavljene nominacije.

Be social

Komentari