kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

ZAGREBDOX: Pogledajte koje zanimljivosti vas očekuju na ovogodišnjem izdanju

Foto: ZagrebDox Press/Forman protiv Formana
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovogodišnji ZagrebDox, koji će se održati od 15. do 22. ožujka, kao i svake godine dio programa rezervira za autore koji već desetljećima majstorski kreiraju uspješne, inovativne, raznovrsne dokumentarne radove.

Program Majstori Doxa ove godine donosi najnovija ostvarenja dokumentarističkih veterana. Američkog oskarovca Alexa Gibneyja, čiji film Građanin K (Citizen K) tematizira neobičan slučaj Mihaila Hodorkovskog, bivšeg oligarha, a sadašnjeg disidenta i borca za ljudska prava. Zatim danskog majstora eksperimentalno-dokumentarne filmske forme Jørgena Letha, koji u poetičnom i vrlo osobnom filmskom dnevniku Ja hodam (I Walk) bilježi svoje konkretne i simboličke pokušaje da posloži život nakon katastrofalnog potresa koji je 2010. pogodio Haiti.

Film Obitelj u najam (Family Romance LLC) njemačkog filmskog veterana Wernera Herzoga kontinuirano ispreplićući dokumentarizam i fikciju, donosi zapanjujuću priču o japanskoj tvrtki specijaliziranoj za iznajmljivanje surogatskih članova obitelji i njezinom osnivaču Yuichiju Ishiijute; te naposlijetku Nizozemca Johna Appela, koji tematizira sudbinu gradova uništenih velikim prirodnim i ekološkim katastrofama ili ratnim razaranjima – Amatricea, Černobila i Alepa, ovaj se filmski triptih temelji na evokativnim pričama preživjelih koji, nastojeći ponovno izgraditi vlastite živote u opustošenoj okolini, svjedoče o snazi ljudskog duha.

zagrebdox
Foto: ZagrebDox Press/Obitelj u najam

Miloš Forman, Peter Sellers i Andrej Tarkovski u novom programu

ZagrebDox ove godine uključuje i novi program Filmaši o filmašima, u kojem uspješni redatelji portretiraju ponajveće svjetske filmske umjetnike. Tako će publika imati priliku saznati nove detalje iz života, djelovanja i opusa Miloša Formana, Petera Sellersa i Andreja Tarkovskog.

Forman protiv Formana (Forman vs Forman) nostalgični je dokumentarac u režiji Helene Třeštíkove i Jakuba Hejne koji rasvjetljava karijeru dvostrukog oskarovca Miloša Formana. Gledamo kako se Forman na vrhuncu karijere hvata u koštac s nacizmom i komunizmom, dvjema najvećim sablastima u Hollywoodu toga vremena, te kako ta previranja oblikuju njegovu sklonost pružanju otpora putem filma.

Okosnica dokumentarnog filma Duh Petera Sellersa (The Ghost of Peter Sellers) jest komedija Ghost in the Noonday Sun iz 1973, koju je redatelj Peter Medak snimao na lokacijama na Cipru i u Engleskoj. Glumačku ekipu filma činili su Peter Sellers, Spike Milligan, Peter Boyle, Anthony Franciosa i Murray Melvin. Dokumentarac prati povratak redatelja Medaka na Cipar nakon 42 godine.

U režiji sina slavnog redatelja Andreja A. Tarkovskog, koji je život i karijeru posvetio očuvanju i promicanju očeva stvaralaštva, film Andrej Tarkovski. Filmska molitva (Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer) nudi jedinstven pogled na tog velikog umjetnika, a kao primarnim izvorima koristi se samo njegovim audiomaterijalima i osobnim zapisima.

zagrebdox
Foto: ZagrebDox Press/Duh Petera Sellersa

Fokus skrenut i na hrabre i odvažne žene

Niz fascinantnih i značajnih ostvarenja prenosi stvarne doživljaje hrabrih žena diljem svijeta: slaveći njihova postignuća i uspjehe, smjelu i beskompromisnu borbu protiv društvenih nepravdi ili ukazujući na probleme rodne neravnopravnosti i nasilja, ovi filmovi otvaraju prostor osobnim svjedočanstvima žena čija različita životna iskustva bacaju novo i izravno svjetlo na često zanemarena pitanja.

Čuvena židovsko-izraelska odvjetnica za ljudska prava Lea Tsemel, koja je svoju pet desetljeća dugu karijeru posvetila neumornoj borbi za pravdu palestinskih političkih zatvorenika, u fokusu je filma Odvjetnica (Advocate, međunarodna konkurencija) autorskog dvojca Rachel Leah Jones i Philippe Bellaiche. U programu će se moći pogledati i dokumentarac Kći Camorre (Daughter of Camorra) Siniše Gačića u kojem će se gledatelj(ic)e upoznati s Cristinom “Nikitom” Pinto, bivšom pripadnicom zloglasne talijanske mafijaške organizacije Camorra koja se nakon izlaska iz zatvora, gdje je služila 24-godišnju kaznu zbog ubojstva troje ljudi, obračunava s izazovima svakodnevnog života. Éva Fahidi protagonistica je mađarskog ostvarenja Euforija postojanja (The Euphoria of Being) redateljice, plesačice i koreografkinje Réke Szabó, a riječ je o dirljivoj priči devedesetogodišnjakinje koja je preživjela Auschwitz, gdje je ubijeno 49 članova njezine obitelji. Sedamdeset godina kasnije Éva sudjeluje u plesno-kazališnoj predstavi u tandemu sa šezdeset godina mlađom međunarodno priznatom plesačicom Emesom Cuhorkom.

Fat Front – Trailer from LevelK on Vimeo.

Akutnom problemu seksualnog nasilja na specifičan i inovativan način pristupa film Ono što te ne ubije (That Which Does Not Kill, program Stanje stvari) redateljice Alexe Poukine. Temeljeći svoje ostvarenje na pismu jedne žene, Poukine je okupila dvanaest djevojaka i dva mladića koji, govorno reproducirajući sadržaj pisma, isprepliću zabilježeno iskustvo sa sličnim događajima iz vlastitog života. U fokusu filma Naprijed, debeljuce! (Fat Front,) koji je u programu Kontroverzni dox, danskih redateljica Louise Detlefsen i Louise Unmack Kjeldsen jest aktivistički pokret koji nastoji promijeniti stereotipizirane standarde i idealizirane modele ženskog tijela. Promovirajući body positivity, ovo ostvarenje prati četiri mlade Skandinavke koje su se oduprle rigoroznim idealima o ljepoti u današnjem svijetu opsjednutom mršavošću i mladolikošću.

(Visited 170 times, 1 visits today)
Be social

Komentari