Vizart

Predavanje Arnea Kvorninga o zatvorskom muzeju u MDC-u

Arne Kvorning
Foto: Facebook/Predavanje "Neobična mjesta i trenutci / iza rešetaka"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Neobična mjesta i trenuci / iza rešetaka naziv je predavanja koje će u ponedjeljak, 2. listopada u 13 sati održati Arne Kvorning, danski arhitekt i dizajner u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu.

Kvorning će svoj pristup i način rada hrvatskoj muzejskoj zajednici predstaviti na primjeru dizajniranja postava Horsens zatvorskog muzeja. U svojoj realizaciji zatvorski muzej spaja muzejsku struku, povijesno nasljeđe i kreativne industrije i projekt je koji je zbog svoje jedinstvenosti dobio čitav niz međunarodnih priznanja: Museums+Heritage Award 2016, nagradu za najbolju međunarodnu izložbu, InAVation Award 2016, Nagradu za najbolje europsko AV pričanje priče. Uvršten je u CNN-ovu listu 10 najzanimljivijih zatvorskih muzeja u svijetu.

Horsens je za zatvorski muzej imao viziju preobražavanja prijašnjeg Danskog i državnog zatvora u muzej. Zadaća Kvoringa kao dramaturga, scenografa i dizajnera bila je dočarati ambijente i uključiti pritom umjetničke filmske efekte. Među atraktivnim realizacijama Arnea Kvorninga i njegovog tima je i The Secret Wartime Tunnels u Dover Castleu u Engleskoj, gdje je oblikovanjem interijera spektakularno oživljena britanska ratna povijest. U The Norwegian Road Museum realizirana je s atraktivnom scenografijom izložba Vrijeme i ceste, kao i niz drugih baštinskih projekata realizirana za ministarstva i druge kulturne institucije u Danskoj i u svijetu.

Godine 1992. Arne Kvorning, danski arhitekt i dizajner (diplomirao na The Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture, Kopenhagen) osnovao je vlastitu dizajnersku tvrtku sa specijalizacijom za prezentaciju baštine. Realizirao je brojne radove – više od 5.000 dizajnerskih rješenja – među njima su naručitelji ministarstava, javne i privatne tvrtke i organizacije u Danskoj i u više od 50 zemalja širom svijeta (urede  ima u Kopenhagenu, Londonu, Oslu i Beijingu). Arne Kvorning radi s projektnim menadžmentom razvoj koncepta u svim aspektima dizajna – uključujući izložbu, industrijski dizajn proizvoda, grafički dizajn za tiskane i elektronske medije, dizajn interijera i arhitekture. Vrlo iskusan je savjetnik u vezi s procesom planiranja, uključenjem sudionika, odobrenjem procesa i natječajnog materijala.

Be social

Komentari