navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

2. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 9 minute Na ovim našim prostorima žanr horora nikad nije u potpunosti zaživio, iako potencijal postoji. Pokušaja je bilo, a u nastavku vam donosim malu listu preoruka za gledanje.

Film

Želiš gledati kratki hrvatski film na internetu? Možeš, na croatian.film!

Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Ako ste ikad bili na nekom filmskom festivalu ili barem slušali nečije priče o njima te ste se zapitali zašto ne možete nigdje doći do onog slasnog festivalskog sadržaja koji probrano ne otkupljuje televizija, a koji festivalsko iskustvo zapravo čini potpunim, vašim je mukama došao kraj.

Zagreb Film Festival pokrenuo je internetsku platformu za promociju domaćeg kratkometražnog filma, nazvanu croatian.film, zamišljenu kao prostor za razvoj i nadogradnju Kockica, natjecateljskog programa domaćeg kratkometražnog filma Zagreb Film Festivala. Platforma omogućuje svim zainteresiranim gledateljima kvalitetan i besplatan pregled i uvid u bogatu domaću produkciju kratkog metra bilo gdje i u bilo kojem trenutku, a novi projekt predstavili su direktor ZFF-a, Boris T. Matić te izvršni direktor, Hrvoje Laurenta.

Laurenta je na predstavljanju rekao kako je cilj stvaranja ovakve platforme bio doći do svih, odnosno stvoriti nešto i za filmske profesionalce i za publiku, čime se jedne spašava od zaborava, a drugima se daje pristup do bogatstva domaće kinematografije – HAVC je od osnutka do danas sufinancirao gotovo 450 kratkometražnih filmova.

U bazi platforme croatian.film trenutno se nalazi 118 vrijednih, zanimljivih i nagrađivanih kratkometražnih naslova, a među dostupnim filmovima su djela nagrađivanih domaćih autora prikazana na domaćim i međunarodnim festivalima gdje su osvojila brojne nagrade i priznanja. Među njima su filmovi Judite Gamulin, Mladena Stanića, Sonje Tarokić, Jasne Nanut, Miroslava Sikavice, Đure Gavrana, Zvonimira Jurića, Antonete A. Kusijanović, Igora Bezinovića, Hane Jušić, Jurja Primorca, i brojnih drugih domaćih autor/ica.

Platforma je i dvojezična, dakle svi tekstovi i informacije prevode se na engleski jezik, a svi filmovi imaju i engleske titlove kako bi i međunarodna publika mogla s lakoćom pratiti sav sadržaj na portalu čime će se povećati vidljivost hrvatskog filma na međunarodnoj sceni.

(Visited 471 times, 1 visits today)
Be social

Komentari