Film

Žene kao zrcala umjetnosti

Foto: tumblr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: tumblr
Foto: tumblr

Filmovi o umjetnicima bilo koje vrste oni su koje ću uvijek rado pogledati, no zapitamo li se o takvim filmovima, vjerojatno ćemo doći do spoznaje da su određeni filmovi poznatiji od drugih. Tako će nam na pamet vrlo vjerojatno pasti My Left Foot, Finding Neverland, Andrei Rublev, Pollock, nekoliko filmova o Van Goghu i eventualno Frida. Ono što je zajedničko tim filmovima, izuzev Fride, jest činjenica da govore o umjetnicima, a ne umjetnicama. Istim potaknuta, odlučih pronaći filmove koji jednako dobro oslikavaju živote umjetnica.

1. Frida

Rado gledan film o meksičkoj umjetnici Fridi Kahlo za koji malo tko nije čuo. Govori o njenu životu, mnogobrojnim borbama, usponima i padovima koje je pretočila u danas (a i tada) obožavana remek-djela slikarstva. Više o filmu govorili smo i prije.

2. Artemisia

Još jedan film o slikarici, a govori o Artemisiji Gentileschi, talijanskoj slikarici baroka. Radnja je usredotočena na Artemisijino silovanje i događaje koji su uslijedili. Sama Artemisija talent je naslijedila od oca koji je podržava u slikanju jer želi da njegova umjetnost i dalje živi. Ipak, u Artemisijino vrijeme ženama nije bilo dozvoljeno slikati golo ljudsko tijelo ili ući u Akademiju, no njezina odlučnost odvodi je do muškarca koji joj dozvoljava da ga slika.

3. Seraphine

Kućanica srednjih godina, Séraphine Louis, neizmjerno je talentirana slikarica čiji talent prepoznaje priznati kritičar. On je uvjeri da je više od obične kućanice te da će njen rad biti cijenjen, a kada je susreće nakon nekoliko godina, primjećuje da je njezin rad napredovao zbog njezine ustrajnosti u slikanju.

4. Becoming Jane

Ovaj, pak, film govori o spisateljici Jane Austen i njenoj ljubavi prema Thomasu Langloisu Lefroyju. Mlada Jane želi biti spisateljica, ali je također potiču na udaju. Iako su ona i Tom imali loš početak, poslije se ipak zaljube i odlučuju se vjenčati. Međutim, Tomova obitelj ovisi o njemu, a Jane financijski ne stoji dobro te joj Tom govori da je neće ženiti.

5. Sylvia

Jedan od najdražih mi filmova koji živopisno oslikava događaje iz života velike umjetnice koja je iza sebe ostavila neke od najcjenjenih i najljepših stihova i redaka. Riječ je o Sylviji Plath koja svoju prvu pjesmu objavljuje već s 8 godina. Sylvia je odlična studentica i cijenjena pjesnikinja, međutim njena je depresija s vremenom dovodi do ruba kada si odlučuje oduzeti život. Film je oštro kritiziran od strane Sylvijine kćeri Friede Hughes koja smatra da se njime profitiralo od smrti njene majke.

6. Miss Potter

Film govori o Beatrix Potter, autorici dječje knjige Zec Petar (originalno The Tale of Peter Rabbit). Od svojih najmlađih dana Beatrix je crtala životinje, no roditelji je nisu smatrali umjetnicom. Ona se ipak odlučuje pokazati svoje djelo izdavatelju koji tada izdaje knjigu koja postoje vrlo popularna, a Beatrix se zaljubljuje u izdavača.

7. Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus

Diane Arbus dobrostojeća je žena udana za fotografa, kojemu je i asistentica. No, kada upozna Lionela, čovjeka koji pati od bolesti koja je uzrokovala prekomjernu dlakovost na njegovu tijelu, zaintrigirana je te i sama počinje fotografirati i to ljude koji su u društvu prepoznati kao nakaze (divovi, patuljci, transrodne osobe…)

Be social

Komentari