Film

Žene režiraju: Filmovi na koje trebate obratiti pozornost ove godine

Vrijeme čitanja: 3 minute
www.facebook.com
www.facebook.com

Mediji ne pišu dovoljno o redateljicama zbog čega se naizgled čini da su poput jednoroga: mitska bića koja postoje samo negdje u mašti. Stvarnost je malo drugačija – žene se ne boje uhvatiti u koštac s režijom, a ova godina će obilovati raznolikom filmskom tematikom koju će na velika platna prenijeti upravo um bogat estrogenom. Donosimo vam listu filmskih preporuka za nadolazeću godinu čiju režiju potpisuju upravo – žene.

Suffragette

la_ca_1216_osage_county

Slušajte sad ovo: apsolutna dominacija žena u ovom filmu o aktivisticama za ženska prava s redateljicom Sarah Gavron, scenaristicom Abi Morgan te producenticama Alison Owen i Faye Ward. U glavnim ulogama su Meryl Streep, Helena Bonham Carter i Carey Mulligan. Streep utjelovljuje Emmeline Pankhurst, britansku političku aktivisticu s kraja 19. i početka 20. stoljeća u borbi za žensko pravo glasa. Uz to, film je postavio presedan jer je prvi film u povijesti koji je od britanske vlade dobio dopuštenje za snimanje u Westminsterskoj palači. Datum izlaska najavljen je za jesen, a službenog trailera još nema.

Infinitely Polar Bear

Infinitely Polar Bear

Maya Forbes ne samo da je režirala ovaj film već je napisala i scenarij. Radi se o autobiografskoj životnoj priči s izmijenjenim imenima likova, iako Forbes tvrdi da je sve ostalo autentično baš onako kako se stvarno i dogodilo za vrijeme njezina odrastanja. Njezina kćer, Imogene Wolodarsky, utjelovit će Fobes u ovom filmu čija radnja prati bipolarnog oca (Mark Ruffalo) koji samostalno mora odgojiti dvije maloljetne kćeri nakon što ga žena (Zoe Saldana) ostavi jer želi završiti fakultet u New Yorku.

Madame Bovary

mia wasikowka

Svima nam dobro znana lektira oživjet će u filmskom formatu zahvaljujući redateljici Sophie Barthes s Mijom Wasikowskom u glavnoj ulozi. Wasikowska je već jednom utjelovila slavni književni lik 2011. godine u filmu Jane Eyre s Michaelom Fassbenderom, dok će ovdje glumiti uz Ezru Millera, Paula Giamattija te Rhysa Ifansa. Mislim da nema potrebe govoriti o čemu je radnja jer ako ne znate, onda je vrijeme za povratak u školu.

Me Before You

emilia clarke

Roman prema kojem se snima ovaj film napisala je Jojo Moyes, a za režiju je zadužena Thea Sharrock koja je naoko doista nepoznata, iako izrazito cijenjena u britanskim kazališnim krugovima, a uspješno je režirala i hvaljeni televizijski film Henry V. po Shakespeareovoj drami s Tomom Hiddlestonom u glavnoj ulozi. O ovom filmu se zasad još ne zna mnogo, no u glavnim ulogama su Emilia Clarke (Game of Thrones) te Sam Claflin (Hunger Games) što zvuči obećavajuće. Budući da će film pratiti knjigu, okosnica radnje je Clarkein lik koji dobiva posao njegovateljice za Claflinov lik osuđen na život u invalidskim kolicima.

Pitch Perfect 2

pitch perfect 2

Namjerno ostavljen za kraj jer najviše odskače od svih dosad navedenih filmova, ali ga je teško izostaviti budući da je riječ o mjuzikl pomami koja dobiva svoj nastavak. Također, bilo bi suludo predložiti vam da pogledate Fifty Shades of Grey, iako i njegovu režiju potpisuje žena, točnije Sam Taylor-Johnson. Uglavnom, redateljica Pitch Perfect 2 je Elizabeth Banks koja je glumila u prvom dijelu, a osim standardne glumačke ekipe koju čine Anna Kendrick, Rebel Wilson te Brittany Snow, filmu su se pridružile i Hailee Steinfeld (Ender’s Game) te Katey Sagal (Sons of Anarchy).

Be social

Komentari