Glazba

Izvještaj: Žestoko izdanje subote u Vintage Industrial Baru i Grey Roomu

Foto: Facebook.com/saintvitusofficial/wojtek.dobrogojski
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jedna večer, dvije svirke, pet različitih bendova. Takvu statistiku broji subota iza mene. Večer je započela instrumentalnim rockom grupe Alaska. Nakon toga uslijedili su veterani doom metala Saint Vitus. Iz Vintage Industrial Bara brzim korakom sam pohitala prema Grey Roomu, gdje se atmosfera na, ionako već visokim temperaturnim stupnjevima – zahuktavala. Skate punk bend Fast Response svojim nastupom spremao se započeti program, u kojem su još uslijedili odlični Doghouse i nezamjenjivi Debeli Precjednik.

Satnica u Vintage Industrial Baru je ispoštovana u potpunosti, zagrebački instrumental rock bend Alaska je sa svojim nastupom započeo oko pola deset. Energičnim repertoarom i odličnom svirkom uživo ovaj tročlani sastav pokazao je da odsustvo vokala ne mora nužno biti mana za bend. Iako ne pred pretjerano velikom količinom ljudi, dečki su odradili uvod u koncertnu večer dostojan velikana doom metala Saint Vitusa. Sat vremena kasnije, losanđeleske legende penju se na pozornicu. Do tog trenutka prostor publike napunio se do pola, što me malo i razočaralo jer sam očekivala nesnosnu gužvu i mukotrpno probijanje do prvih redova. Možda su teške vrućine doprinijele manjem broju posjetitelja jer je broj virtualnih posjeta brojio zasigurno duplo od onih prisutnih. U svakom slučaju, oni koji su odustali u zadnji čas, propustili su odličan koncert jednog velikog benda i nastup predgrupe s velikim potencijalom. Saint Vitus je s originalnim vokalom benda, Scottom Reagersom pokazao kako to izgleda kada djedice zapraše. Publika je bila jako dobro raspoložena, što se reflektiralo na licima Saint Vitusovaca. Gromoglasna skandiranja i pjevanja u glas s pjevačem mogla su lako navesti da se radi o publici koju čini preko tisuću ljudi, dok ih je zapravo u Vintageu bilo možda dvjestotinjak. Pjesme sa prvih albuma su sačinjavale set listu, koju su članovi benda razbijali ugodnim međusobnim ćaskanjima i srdačnim obraćanjima publici. Izmoljen je i bis, a nakon ove velebne svirke zaputila sam se u prostor Medike, točnije zagušljivog Grey Rooma.

Foto: Facebook.com/maryread
Foto: Facebook.com/maryread

Svirka je započela nakon ponoći, Fast Response je odradio jedan od boljih nastupa od svoga postojanja. Ozvučenje je bilo odlično, možda čak i jedno od najboljih ove koncertne sezone Grey Rooma. Zvučna problematika najdraže Sive Sobe je dobro poznata svima, no ove večeri sve je nekako nosilo prefiks najboljega, osim što se količine posjetitelja tiče. Za vrijeme nastupa odličnog beogradskog punk rock benda Doghouse, publika se neugodno prorijedila što zbog zagušljivosti, vrućine ili jednostavno manjka obzira prema bendu koji se za nastup u Zagrebu zaista profesionalno pripremio. Osobno Doghouse nisam slušala prije, ali ovim nastupom su me oduševili i to će se definitivno promijeniti. Vokal im je odličan, izveli su čak i jednu pjesmu Gastlight Anthema, sve u svemu postali su novi predmet obožavanja. Oko dva i kusur Debeli Precjednik puni Grey, ali još uvijek ne u očekivanoj količini, što i nije previše smetalo prisutnima. Koncert voljenih Osječana je više nalikovao privatnom druženju obitelji i najužeg kruga prijatelja. Repertoar se sastojao od kombinacije pjesama sa zadnjeg izdanja i nešto starijih uspješnica, dok su za kraj ostavljeni najveći hitovi, koji su izazvali kolektivno ubacivanje pred mikrofonom. Ljepota samo takva.

Iako je na oba događaja publika nezasluženo bila u neočekivano siromašnom broju, kao posjetitelj smatram večer uspješnom. Oba koncerta su odlikovana odličnim izvedbama, Zagreb je pun događanja i u ovim vrućim predljetnim danima, scena je bogata kvalitetnim bendovima, u goste dovodimo velika svjetska imena, a iz susjednih zemalja dolaze odlični bendovi koje bi voljeli i češće slušati uživo u Lijepoj Našoj. Iskreno se nadam da će do zatvaranja sezone i u Grey Roomu i u Vintage Industrial Baru eventi sadržavati očekivanu količinu publike jer su pred nama zadnji koncertni trzaji koji najavljuju spektakularno zatvaranje sezone. Grey Room pripremio je hardcore punk subotu, bit će tu još i Diverzanata, promocija nekakvih albuma i melodičnog punka do kraja lipnja, a Vintage Industrial Bar u srpnju dovodi svjetska imena poput The Exploited, D.O.A. – e i Nick Oliveria iz QOTSA. Šteta bi bila da ovako dobri koncerti budu zapamćeni s predznakom minusa.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari