Izvedbene umjetnosti

Ziherov kazališni vodič kroz ljeto

Foto: facebook.com/dubrovnik.festival
Vrijeme čitanja: 7 minute

Kazališna sezona je gotova, no zahvaljujući bogatoj festivalskoj ponudi ovoga će ljeta svi ljubitelji kazališne umjetnosti svoje ljetovanje moći planirati i upotpuniti prema raznolikim kulturnim aktivnostima. Uz brojne festivalske premijere, od kazališta Ulysses do Dubrovačkih ljetnih igra, još je veći broj predstava koje će gostovati diljem Hrvatske, a koje ste možda propustili pogledati netom završene sezone.

Tijekom ljetnih mjeseci oči čitave kulturne javnosti usmjerene su na Dubrovnik, gdje se 10. srpnja svečano otvaraju 66. Dubrovačke ljetne igre po scenariju Mani Gotovac, a pod redateljskom palicom Ivana Miladinova te dirigenta Mladena Tarbuka. Dubrovčane i goste ove godine očekuju dvije festivalske dramske premijere. „Dubrovačka trilogija“ Ive Vojnovića, zamišljena kao hommage Kosti Spajiću, zaživjet će 9. kolovoza u atriju Kneževa dvora. Redateljsku palicu preuzeo je Staša Zurovac, dramaturgiju potpisuje Mani Gotovac, glazbom se u predstavi pozabavio Matej Meštrović, a kostimografiju potpisuje Doris Kristić. U trilogiji će zaigrati impresivan glumački ansambl – Boris Svrtan, Mislav Čavajda, Maro Martinović, Nikola Baće, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Nikša Kušelj, Branimir Vidić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Nikša Butijer, Milka Podrug Kokotović, Jadranka Đokić, Judita Franković, Helena Buljan, Dubravka Miletić, Gloria Dubelj, Doris Šarić Kukuljica, Ivona Radić i Laura Hladilo.

Elementarne čestice“ Michela Houellbecqua, čije je postavljanje podiglo podosta prašine u našoj javnosti, premijerno će zaživjeti na tvrđavi Lovrjenac u režiji Ivice Buljana 20. srpnja. Tekst je adaptirao Velimir Gerić, asistent redatelja je Paolo Tišljarić, scenografiju potpisuje Aleksandar Denić, kostimografijom se pozabavila Ana Savić Gecan, dok je za glazbu bio zadužen Mitja Vrhovnik Smrekar. U predstavi glume Zoran Prodanović Prlja, Stipe Kostanić, Marko Mandić, Mada Perišić, Senka Bulić, Lucija Šerbedžija, Hana Selimović, Jelena Miholjević, Paško Vukasović, Marko Cindrić i Karlo Mrkša.

Foto: facebook.com/dubrovnik.festival
Foto: facebook.com/dubrovnik.festival

Od repriznih naslova zaigrat će još jedan Vojnovićev tekst, „Ekvinocijo“ u režiji Joška Juvančića, a reprizirana će biti i predstava napravljena po romanu „Ocean i more“ Alessandra Baricca, u scenskoj prilagodbi Mani Gotovac te koprodukciji s HNK Varaždin i Hrvatskim društvom pisaca. Repriziran će biti i neobarokni balet „Opasne veze“, nastao po motivima istoimenog romana Pierra Choderlosa de Laclosa i „Kvarteta“ Heinera Müllera, čiju režiju i koreografiju potpisuju Valentina Turcu i Leo Mujić. Svoje mjesto na Dubrovačkim ljetnim igrama našao je i Studentski teatar LERO s predstavom „Vjerenice“ u režiji Davora Mojaša. U Ljetnikovcu Skočibuha i ove će sezone zaigrati Shakespeareov „Romeo i Giulietta“ u režiji Jagoša Markovića, predstava koja je prošle godine osvojila Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje.

Ovogodišnje 61. Splitsko ljeto počinje u utorak, 14. srpnja, s premijernom izvedbom opere „Samson i Dalila“ Camillea Saint-Saënsa u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića. Zbog svađe s Ministarstvom kulture i gubitka nacionalnog status, u Splitu će ovog ljeta biti izvedena samo jedna dramska premijera, „Nevidljivi grad“ u režiji Olje Lozice. Riječ je o predstavi koja će analizirati dio splitskog kvarta Lučac kroz tri vremenska odsječka. Projekt crpi inspiraciju iz „Nevidljivog grada“ Itala Calvina te „Sunčanog grada“ Radovana Ivšića, a dramaturgiju potpisuje Marko Botić. Tri su dijela predstave naslovljena Grad mrtvih težaka, Sunčani grad i Grad turista, a uz veliki broj glumaca u predstavi sudjeluju i članovi Gradskog zbora Brodosplit i KUD-a Jedinstvo.

Foto: www.splitsko-ljeto.hr
Foto: www.splitsko-ljeto.hr

Od repriznih dramskih naslova igrat će „Smij i suze starega Splita“ Ivana Kovačića u režiji Gorana Golovka, no zato je na programu zaista velik broj gostovanja: „A gdje je revolucija, stoko?“ Montažstroja i ZKM-a, „ThisCasting“ Mirana Kurspahića u produkciji Teatra Rugantino, „Plemena“ Nine Raine u režiji Slavice Knežević i produkciji Kazališta Planet Art i Teatra EXIT, Studentski teatar Lero sa spomenutom predstavom „Vjerenice“, „Mobitel“ Sergija Belbela u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Teatra Moruzgva, te „Ne plaćamo, ne plaćamo“ glumačke družine Histrion u režiji Ivice Kunčevića. Na festivalu će biti izveden i mjuzikl „Srce na sceni“ Dramske skupine udruge osoba s cerebralnom paralizom SRCE.

Što se tiče opere, uz premijeru „Samsona i Dalile“ bit će izvedene „Aida“ Giuseppea Verdija u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem dirigenta Gianluce Martinenghija, te „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca u Dolenčićevoj režiji. Ljubitelje baleta očekuje „Tramvaj zvan čežnja“ u koreografiji Dinka Bogdanića i na glazbu Mladena Tarbuka, zatim „Bolero/Carmen“ u koreografiji Valentine Turcu, te praizvedba baleta „5 do 12“ čiju koreografiju potpisuje Igor Kirov na glazbu Kirila Džajkovskog. U Splitu gostuje i prva poslastica suvremenog plesa, predstava „The Other at the Same Time / Istovremeno drugi“ čiji koncept, koreografiju, režiju i kostimografiju potpisuje Matija Ferlin u produkciji INK-a iz Pule te Cankarjevog doma iz Ljubljane.

Foto: www.ulysses.hr
Foto: www.ulysses.hr

Svi koji se ovoga ljeta nađu u blizini Brijuna mogu posjetiti Kazalište Ulysses, koje 11. srpnja započinje svoju 15. sezonu. Na Brijunima pripremaju tri premijere za ovo ljeto. Lea Anastazija Fleger režirat će tekst „Pečat“ mladog dramatičara Borne Vujčića, a od 28. srpnja predstavu će na Velikom Brijunu igrati Goran Grgić, Silvio Mumelaš i Katarina Strahinić. Marjan Nećak priprema Gogoljev „Dnevnik jednog luđaka“ za solo izvedbu Ozrena Grabarića, a premijera je 5. kolovoza. Središnja premijera sezone bit će 15. kolovoza, predstava „Antigona – 2000 godina kasnije“ u režiji Lenke Udovički. U predstavi će na tvrđavi Minor na Malom Brijunu zaigrati Rade Šerbedžija, Maja Izetbegović, Dženana Dažnić, Ermin Bravo, Damir Urban, Katarina Bistrović-Darvaš i Jelena Lopatić, a koproducent je međunarodni kazališni festival MESS iz Sarajeva.

Od repriza će biti odigran legendarni Shakespeareov „Kralj Lear“, dok će Krležina „Pijana noć“ u novom ruhu zaigrati 13. i 14. srpnja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Na Brijunima će gostovati i Narodno pozorište Subotica s predstavom „Koštana“ Borisa Stankovića u režiji Andraša Urbana, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s „Razbijenim krčagom“ Heinricha von Kleista u režiji Igora Vuka Torbice te Zijah Sokolović s monodramom „Glumac… je glumac… je glumac“.

Što nudi metropola kroz ljeto?

U Muzeju za umjetnost i obrt 18. su lipnja započele Ljetne noći Teatra EXIT koje će trajati sve do 2. kolovoza. Osim proslavljenih naslova kao što su „SHAKEspeare na Exit“, „Njuške“ i „Kako misliš mene nema“, mogu se još pogledati predstave „Izložak br. 49“, „Ja, Tata“ te „Kreket“ Davida Mameta u režiji Renea Medvešeka, a na rasporedu je i novi autorski projekt Saše Anočića „Nas dva i ja“ u kojem će zaigrati Živko Anočić, Bojan Navojec, Ivana Rushaidat/Amanda Prenkaj i Matija Antolić.

Glumačka družina Histrion ove godine organizira 30. zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini, gdje će 11. srpnja premijerno biti izvedena kajkavska komedija „Diogeneš“ Tituša Brezovačkog u režiji Zlatka Viteza. Predstava će igrati gotovo svakodnevno od 11. srpnja do 30. kolovoza, a u njoj glume Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Željko Duvnjak, Adam Končić, Slobodan Milovanović, Žarko Savić, Erna Rudnički, Marija Borić, Dinka Vuković i Ana Majhenić. Kad smo kod Histriona, njihovo Ploveće kazalište za ovo ljeto priprema još jednu premijeru, spomenutu predstavu „Ne plaćamo, ne plaćamo“ po tekstu talijanskog nobelovca Daria Foa, u kojoj glume Biserka Ipša, Pero Juričić, Tara Rosandić, Žarko Potočnjak i Ivica Pucar. Predstava će premijerno biti izvedena 15. srpnja  u Gospiću, a do 9. će kolovoza igrati na Braču, Hvaru, Korčuli, Pagu, Krku, Solinu i brojnim drugim jadranskim naseljima.

Foto: www.histrion.hr
Foto: www.histrion.hr

Ljetnu kazališnu ponudu u Zagrebu dodatno upotpunjuje Klupsko kazališno-glazbena scena Amadeo, koja uz brojne izložbe i koncerte donosi i niz zanimljivih monodrama u srpnju. Ksenija Prohaska igra Marlene Dietrich u istoimenoj predstavi, Filip Šovagović nastupa u monodrami „Stanje nacije 2“, dok će Vesna Tominac Matačić u predstavi „Ja koja imama nevinije ruke“ utjeloviti Vesnu Parun. Zdenko Jelčić izvodi hvaljeni komad po motivima Thomasa Bernharda „Veliki odlazak“, Željko Vukmirica izvodi monodramu „Povijest moje gluposti“, a Dragan Despot uz glazbenu pratnju Arsena Dedića izvodi „Na rubu pameti“ Miroslava Krleže. Josip Pejaković će izvesti monodramu „Oj živote“, prvi puta izvedenu prije 40 godina koja je na Balkanu odigrana čak 3000 puta, dok će Zijah A . Sokolović nastupiti s izrazito popularnim komadom „Glumac… je glumac… je glumac“.

U Osijeku od 29. lipnja do 12. srpnja traje Osječko ljeto kulture, na kojem će 7. srpnja premijerno biti izvedena predstava „Razredni klasni neprijatelj“ Nigela Williamsa u produkciji umjetničke organizacije Teatar to go. Dječja publika može uživati u „Jonathanovom letu“, premijerno izvedenom 30. lipnja u koprodukciji s Dječjim kazalištem „Branko Mihaljević“ po motivima „Galeba Jonathana Livingstona“ Richarda Bacha u adaptaciji i režiji Nikole Zavišića. U predstavi glume Edi Ćelić, Lidija Kraljić Zavišić, Đorđe Dukić, Snježna Ivković, Mirel Huskić i Areta Ćurković. Festival će 11. srpnja zatvoriti premijera opere „Cosi fan tutte“ W. A. Mozarta, koju će u režiji Roberta Raponje i pod dirigentskim ravnanjem Balasza Kocsara izvesti studenti Umjetničke akademije u Osijeku i orkestar studenata Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha.

[Razredni klasni neprijatelj] Foto: Denis Božić / Press
[Razredni klasni neprijatelj] Foto: Denis Božić / Press

U Zadru od 30. lipnja pa do 4. kolovoza traje Zadarsko kazališno ljeto. U Kazalištu lutaka Zadarski će plesni ansambl 9. srpnja premijerno izvesti plesnu predstavu „Kolo“ u koreografiji Lade Petrovski Ternovšek, koju izvode Filipa Bavčević, Matea Bilosnić, Josipa Štulić, Mate Ivić, Grgur Kovačić te Petrovski Ternovšek. U lapidariju Narodnog muzeja gostovat će predstave „Veliki odlazak“ Teatra &TD u izvedbi Zdenka Jelčića, „Života je čudo“ Teatra Rugantino, „Thelma & Louise“ INK-a Pula u režiji Dalibora Matanića, „Pivo“ Teatra Gavran u režiji Helene Buljan te „Ritina škola“ kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca. Glumačka radionica HNK Zadar 20. srpnja premijerno izvodi predstavu „Branitelji“ Vanče Kljakovića u režiji Jasne Ančić, a u njoj glume Tomislav Eškinja, Toni Malenica i Josipa Zubak. Zadarsko kazališno ljeto završava izvedbama predstave „Bepo i Marijeta“ HNK Zadar u režiji Nine Kleflin, inspiriranu Rokom i Cicibelom Miljenka Smoje.

Od 18. lipnja do 18. srpnja u Rijeci traju Riječke ljetne noći. Od preostalih događanja valja spomenuti premijeru dramsko-plesno-društvenog događaja „Plaza da tango“ koji se odvija na terasi arheološkog parka Principij, a riječ je o suradnji talijanskih i hrvatskih umjetnika. ima talijanske i hrvatske titlove. Najmlađi će moći uživati u predstavi „Trsatski zmaj“ Gradskog kazališta lutaka, a Ljetne noći zatvorit će međunarodno natjecanje mladih pjevača „Zinka Kunc Milanov“.

Foto: www.gkl-rijeka.hr
Foto: www.gkl-rijeka.hr

Ljetnu kazališnu ponudu u Varaždinu obogatit će Kerekesh teatar koji u suradnji s Varaždinskom županijom organizira Varaždinske kazališne večeri, koje će se održavati nedjeljom od 5. srpnja do 23. kolovoza u atriju Županijske palače. Na programu su predstave „Skupština“, „Dimnjačar“, „Krtice“, „Debitanti“, „Ufuraj se i pukni“ te „Bogi Ivač znova“ HNK-a u Varaždinu. Sve predstave režirao je nagrađivani glumac Ljubomir Kerekeš, a valja istaknuti kako je „Dimnjačar“ svoju premijeru doživio još 1992. te je do sada odigran više od tisuću puta.

U Koprivnici će se u atriju Doma mladih svake subote u srpnju održavati program „Ljeto u Ludensu“. Manifestacija je otvorena predstavom „Ja, deda“ umjetničke organizacije Teatroman, a Koprivničane još očekuju Kerekesh teatar s predstavom „Krtice“, „Bračni (s)provod“ Aplauz teatra te predstava „Prekobrojna“ Tatjane Kecman.

Be social

Komentari