Knjige

Ziherovih pet za pet: Kratke priče za svibanj u kojem nam kronično nedostaje vremena

foto: facebook.com/HPLovecraftAuthor
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook/alicemunroauthor
Foto: facebook/alicemunroauthor

Ako čitate ovo, tj. niste odmah odskrolali do donje liste, najavljujemo vam novu podrubriku Ziherovih Knjiga! Pet za pet vam donosi listu djela, sastavljenu od dragulja iščeprkanih i predloženih baš za uguravanje u top 5 stvari koje bi trebalo pročitati. Nadam se da će vam se prijedlozi svidjeti, da ćete možda poželjeti čitati ih s nama ovaj mjesec, ili da će vas prisjetiti nekih dobrih priča koje zaslužuju ponovno čitanje. Čitajte, ukažite na propuštena remek-djela, a mi ćemo za drugi mjesec pripremiti novu formu, novu listu, novi ton.

U svibnju započinjemo s kratkim pričama. Čini mi se adekvatnim, uz sve obaveze koje fakultet u ove dane nameće, posegnuti za nečim kraćim, a divnim. U tekstu su za pripremljeni i linkovi kako biste  priče mogli odmah i pročitati, ali smo Popovićevog Ponoćnog boogija ostavili bez linka kako bismo vas potaknuli da prošetate do najbliže knjižnice i prisjetite se dobrog starog pretraživanja.

  1. Ponoćni boogie – Edo Popović

Popović je rođen u Livnu, studirao na Filozofskom, jedan je od pokretača časopisa Quorum, a prvom objavljenom zbirkom priča Ponoćni boogie stječe kultni status. Popović se čita lako, tj. likovi i situacije iskaču sa stranice i plešu njegove riječi pred vama. Uranja u urbani Zagreb, njegovo naličje i rubove, vlastita promišljanja, umjetnost, kulturu i subkulturu, a izranja sa čvrstom, neumoljivom iskrenosti. Cijeli njegov opus može se bez problema progutati u jednom velikom zalogaju, nakon kojeg je glađenje po trbuhu u rezigniranoj kontemplaciji nevjerojatno ugodno.

  1. Dragi život – Alice Munro

Dragi život najnovija je zbirka kratkih priča kanadske spisateljice i nobelovke Alice Munro. U svojim kratkim pričama uspijeva već prvim riječima zahvatiti čitatelja i uvesti u svoju atmosferu i situaciju. Radnje se uglavnom odvijaju u Ontariju, promatra mali grad i obične ljude (u fokusu su ženski likovi), koje odlikuje složenom psihom iz koje se pomalja pregršt materijala za priču. Tu pregršt Munro vješto iskorištava pa kritika hvali njena kratka djela literarnom i emocionalnom dubinom romana.

Njezinu zbirku možete pročitati ovdjeklikom na fotografiju knjige.

  1. Hrvatski bog Mars – Miroslav Krleža

Ukratko, ako niste, trebate pročitati. Baraka pet be se pamti, ostane utisnuta, od onog prvog čitanja na satu hrvatskog. Ako vas bezumno defiliranje pod tuđim zastavama kao motiv apsurda rata prvo asocira na Iron Maiden, up the irons!, ali morate to malo poštimati. Krležine novele obiluju naturalističkim opisima, gorkim humorom, karikaturom, ironijom i kritikom.

foto: facebook.com/pages/Janko-Polić-Kamov
Foto: facebook.com/pages/Janko-Polić-Kamov
  1. Odabrane novele – Janko Polić Kamov

Kroz modernu, Kamov se okušao u romanu, drami, noveli, poeziji, feljtonu… nastupajući sa autobiografskim elementima. Novele su mu obilježene satirom i groteskom, naziva ih lakrdijama, a progovara o moralu i odnosima među ljudima te analizira podsvjesno. Izrazito introspektivan, svoje misli podebljane, za ono doba, čudnovatim, nekonvencionalnim stilom života, uspješno prelijeva u književnu formu čija direktnost vas tjera da zamišljeni čitate dalje.

  1. Necronomicon – Howard P. Lovecraft

Ovo je zbirka „najboljih čudnih priča“ utjecajnog autora koji ostaje zasjenjen veličinom onih koje je inspirirao. Poznat je po SF pripovijetkama Cthulhu Mythos, sva djela mu obilježavaju SF, horor i fantastika, a okušao se i u poeziji. Ove čudne priče donijet će vam pomalo stravičnu atmosferu dok se bave zabranjenim znanjem, nezemaljskim nemanima i tragičnim sudbinama kroz arhaičan jezik i dekorativno igranje epitetima.

foto: facebook.com/HPLovecraftAuthor
Foto: facebook.com/HPLovecraftAuthor
Be social

Komentari