nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Izvedbene umjetnosti

ZKM te zove da se ‘vratiš u normalu’ najavom nove sezone

Foto: facebook.com/zekaem
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebačko kazalište mladih najavilo je na svojoj web stranici i u priopćenju za mediju repertoar u sezoni 2020./21. Pod sloganom „Vrati se u normalu”, novu sezonu ZKM će započeti reprizama predstave „Monovid-19” autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić, praizvedenom u srpnju, a rađenom prema tekstovima 19 hrvatskih dramatičara, pisanih u karanteni i objavljenih na portalu drame.hr. Riječ je o devetnaest priča koje se kroz tri pripovjedne linije, odnosno tri različite predstave, istovremeno događaju u svim prostorima ZKM-a, a izvode se za mali broj gledatelja (do deset gledatelja).

Cement

Prva ZKM-ova premijera u novoj sezoni bit će „Cement” Heinera Müllera u režiji Sebastijana Horvata. Predstava je imala javnu generalnu probu dan prije zatvaranja kazališta 13. ožujka (prije lockdowna), a sada bi napokon trebala doživjeti premijeru. Veliki njemački dramatičar Heiner Müller preinačio je istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. Gleb Čumalov (Rakan Rushaidat), nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije, vraća se kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu. Ali žena mu ne uzvraća ljubav. Zaljubljena je; njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni, a njihovo dijete uskoro umire od gladi.

U velikom glumačkom ansamblu uz Rushaidata igraju Sreten Mokrović, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Barbara Prpić, Milica Manojlović, Petra Svrtan, Tina Orlandini, Milivoj Beader, Vedran Živolić, Mateo Videk, Ugo Korani, Nataša Kopeč i Toma Medvešek. Autor adaptacije i dramaturg je Milan Marković, scenograf Igor Vasiljev, kostimograf Belinda Radulović, kompozitor Drago Ivanuša, oblikovanje rasvjete potpisuje Aleksandar Čavlek, scenski pokret Ana Kreitmeyer, asistentica scenografa je Tamara Pavković, asistentica kostimografkinje Marta Žegura, dok su Petra Pleše i Marija Androić asistentice dramaturga.

[Cement] Foto: www.zekaem.hr

Najava premijera u ostatku sezone 2020/2021:

„Čarobnjak iz Oza” planiran je u studenom. Namijenjen najmlađoj publici, dramatizaciju potpisuje Nikolina Bogdanović, a režiju Saša Broz.

Europski ansambl priprema još jednu premijeru u režiji Ivana Penovića, čiji su koproducenti ZKM, Schauspiel Stuttgart i Teatr Nowy iz Varšave.

„Knjiga o ljetu” u režiji glumice ZKM-a Nadežde Perišić Radović izvest će se u sklopu ZKM-ova projekta Inkubator koji potiče autorski rad glumačkog ansambla.

„Očevi i djeca” Ivana Turgenjeva u režiji Ivana Popovskog pripremaju se za kraj sezone u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama.

Osim „Monovid-19” i „Cementa”, u rujnu i listopadu na programu ZKM-a su i predstave „H.E.J.T.E.R.I.” Dine Pešuta, „Dobro je dok umiremo po redu” Ivora Martinića, „Črna mati zemla” Kristiana Novaka, „Mi i oni” Darija Harjačeka te „Alisa u zemlji čudesa”.

U gledalištu je manji broj mjesta, a ZKM svoju publiku moli da u prostorima kazališta i za vrijeme izvedbi nosi maske te održava preporučenu distancu i dezinficira ruke na ulazu u kazalište.

Be social

Komentari